scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max neemt vierde plek mee vanuit Hongarije

Gepubliceerd op 01 juni 2014 door Niels Hendrix

De vierde ronde van het FIA Formula 3 European Championship op de Hungaroring werd door Max Verstappen met een keurig vierde plek in de derde race afgesloten. Na in de eerste race vanaf een derde positie met een kapotte koppeling de strijd te hebben moeten verlaten en de tweede race door een drive through penalty als zestiende over de streep te zijn gekomen, heeft de 16-jarige Limburger in de slotrace zo toch nog waardevolle punten voor het kampioenschap gescoord.

“Echt tevreden ben ik niet. De snelheid zat er niet in. Ik was wel constant, maar te langzaam. Het is ons niet gelukt de juiste balans in de auto te vinden, het hele weekend niet”, aldus Max. “De vierde plek was het maximaal haalbare deze laatste race. De eerste race had een derde plek kunnen opleveren als mijn koppeling niet kapot zou zijn gegaan.”

Terwijl de temperatuur op het Hongaarse circuit op zondagmiddag tot 24 graden oploopt, neemt ook de bewolking weer toe. Tot regen is het tijdens het weekend echter nog niet gekomen. Max neemt bezit van de vijfde startplek, maar als de startlichten doven, verliest hij een paar meter ten opzichte van zijn concurrenten.
De Van Amersfoort Racing coureur: “Bij de start maakte de motor net te weinig toeren, juist op het moment dat de lichten uitgingen. Ik was te gefocust.”

In de eerste ronde moet Max dan ook alle zeilen bij zetten om zijn positie te verdedigen. Dat doet hij echter prima en bij de eerste doorkomst rijdt hij op P5.
“Direct na de start zat ik in de eerste bocht tussen de twee Carlin auto’s in. Bij het uitkomen van de eerste bocht lukte het me er eentje achter me te houden, maar er was niet veel ruimte. In de tweede bocht probeerde Giovinazzi me buitenom in te halen, maar hij kneep me af. Mijn voorwiel raakte zijn achterwiel, waardoor hij wat weggleed. Gelukkig hadden we geen van beiden schade”, vertelt Max over zijn enerverende eerste ronde.

Ondertussen heeft polesitter Esteban Ocon zijn positie verzilverd en de kop genomen. Felix Rosenqvist stuift van P4 naar de tweede stek. Maar de Zweed krijgt een drive through penalty opgelegd en valt ver terug. Antonio Fuoco en Lucas Auer profiteren en schuiven op naar P2 en P3. Max krijgt zo de vierde plaats in handen, voor Giovinazzi.
De wedstrijd kent verder geen positiewisselingen in de top vijf en de leider in het kampioenschap Ocon blijkt weer een maatje te groot voor de rest van het veld, want de Fransman loopt elke ronde verder uit.

Met nog zes ronden te gaan, laten de wolken boven Budapest plotseling hun hemelwater los. De toeschouwers grijpen naar hun paraplu’s en op de baan lopen de rondetijden zienderogen op. Het is als op eieren rijden en de wedstrijdleiding kiest er twee ronden later voor om de safety car in te zetten. Een ogenblik later valt het besluit om de race vroegtijdig af te vlaggen. Zo wint Ocon wederom onbedreigd, voor zijn Prema Powerteam teamgenoot Fuoco en Lucas Auer (kfzteile24 Mücke Motorsport). Max pakt de vierde plek en is daarmee de best geklasseerde Volkswagen-coureur. Het brengt hem tevens wederom de derde podiumplek bij de rookies en met de twaalf gescoorde punten komt Max op 80 in totaal en staat hij vijfde in het prestigieuze Europese F3-kampioenschap.

Verstappen junior kan zich vinden in het voortijdige einde van de wedstrijd: “De wedstrijdleiding wilde niet dat we naar regenbanden zouden gaan wisselen, want dat zou een chaos opleveren. Ondanks dat er best wat rubber van de DTM-auto’s en alle andere klassen op het asfalt lag, was de ideale lijn erg glad. Het was een goede beslissing om de race af te vlaggen en eerlijk gezegd vond ik het ook niet erg.”

Over drie weken rijdt Max zijn volgende drie races op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. “Spa-Francorchamps is een mooi circuit en ik kijk ernaar uit om er te racen. Ik heb daar wel minder kilometers gemaakt dan de rest van het F3-veld. Het ligt dicht in de buurt, dus de nodige familie, vrienden en natuurlijk fans zullen me komen bezoeken en aanmoedigen. Dat is leuk, maar daar zal ik niet harder door gaan. Dus in de tussentijd proberen we de auto nog te verbeteren”, besluit Max.

Uitslagen (zondag 1 juni) FIA Formula 3 European Championship Hungaroring:
Uitslag race 2
Uitslag race 3
Stand in het kampioenschap
Stand in het kampioenschap voor rookies
Stand in het kampioenschap voor teams