scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Weekend om snel te vergeten voor Max in Pau

Gepubliceerd op 11 mei 2014 door Johan Peeters

Na een gedegen gereden eerste race met als beloning een podiumfinish op zaterdag, en een tweede race op zondagmorgen waarin Max Verstappen helaas na een spin op het natte stratencircuit van Pau in de bandenstapels eindigde, kon Max, nadat zijn auto door de monteurs van Van Amersfoort Racing vakkundig was gerepareerd zijn derde startplek in race 3 op zondagmiddag niet omzetten in een mooi resultaat. Een touché met Esteban Ocon bij de start zorgde er in de tweede ronde voor dat Max wederom in de Foch chicane zijn Waterloo vond. Al met al was de derde ronde van het FIA Formula 3 European Championship voor Max een weekend om zo snel mogelijk te vergeten.

Bij de start van de laatste race van het weekend in het Zuid-Franse Pau komt Max erg goed van zijn plek, dit in tegenstelling tot polesitter Ocon die Felix Rosenqvist aan zich voorbij ziet gaan en direct onder druk komt van Max. Ocon ziet het gevaar en stuurt naar rechts in een poging om Max af te blokken. Max kan geen kant uit en de auto’s raken elkaar.

De voorvleugel en wielophanging van Max hebben een opdoffer gehad en Max verliest een paar plekken. Desondanks komt Max na de eerste ronde nog als zesde door. In de tweede ronde gaat het opnieuw mis en zien we Max, evenals in race 2, in de Foch chicane in de bandenstapels staan.

Na de race krijgen we een balende Max aan de lijn en hij vertelt: “Bij de start was ik beter weg dan Ocon, maar hij gaf mij te weinig ruimte toen ik met mijn voorwiel naast hem zat. Hij reed tegen mij aan, waardoor ik ook nog de vangrail raakte. De voorvleugel was beschadigd en de auto stond niet meer zoals de bedoeling was. Bij het aanremmen van de chicane brak tenslotte de voorwielophanging af, waardoor ik niet meer in kon sturen en de muur inging. Dit is niet de manier om een weekend te eindigen.”

Ocon krijgt een waarschuwing van de wedstrijdleiding vanwege een gevaarlijke manoeuvre ten opzichte van Max, maar dat helpt de jonge Limburger niet meer. Zijn wedstrijd eindigt voor de tweede keer vandaag in tranen.

In het vervolg van de race komt de eerste plek van Rosenqvist niet meer echt in gevaar. Ocon doet nog wel moeite om in de buurt te komen, maar een echte bedreiging voor de eerste plek van de Zweed kan de Fransman niet meer vormen. Tom Blomqvist eindigt de race uiteindelijk als derde.

Voor het kampioenschap deed Esteban Ocon dit weekend goede zaken. Hij staat met 164 punten fier aan kop, op respectabele afstand gevolgd door Tom Blomqvist met 107 punten. Max staat met 68 punten op een vierde plek achter Lucas Auer met 95 punten, die de derde plek in handen heeft.

De volgende ronde voor het FIA Formula 3 European Championship zal op 30 mei in Hongarije op de Hungaroring nabij Budapest verreden worden. Dit circuit is voor Max geen onbekend terrein. Enkele weken geleden was Verstappen junior hier al snel onderweg tijdens de officiële test in aanloop naar het huidige seizoen.

Uitslagen (zondag 11 mei) FIA Formula 3 European Championship op Pau:
Uitslag race 3 Pau
Stand in het kampioenschap
Stand in het kampioenschap voor rookies
Stand in het kampioenschap voor teams