scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max verovert in 2e kwalificatie twee maal derde startplek

Gepubliceerd op 10 mei 2014 door Ron Lem

Tijdens de tweede kwalificatie van het FIA Formula 3 European Championship in Pau heeft Max Verstappen, in een opnieuw zenuwslopende strijd tegen Esteban Ocon, kans gezien twee derde posities op de startgrid voor de races op zondag te bemachtigen. Bij deze kwalificatie op zaterdagmiddag ging het om de twee snelste rondetijden per coureur. Ieders snelste ronde bepaalde daarbij de startgrid voor de race op zondagochtend, terwijl de tweede snelste tijden worden genomen om de startopstelling voor de derde race te bepalen. 
In de wedloop met de tijd tegen Ocon werden steeds snellere tijden geklokt, waarbij de beide rijders beurtelings de snelste tijd wisten neer te zetten. Bij het vallen van de vlag aan het einde van de twintig minuten durende kwalificatie bleek Ocon toch 0,057 seconden sneller dan Max en mag de Fransman daardoor van de pole positie starten. Ook bij de tweede snelste ronde bleek het verschil miniem, maar met vijf honderdsten voorsprong was het wederom Ocon die er met de beste papieren vandoor ging.

“De tweede kwalificatie ging best goed, maar net niet goed genoeg voor de pole positie”, aldus Max, die denkt te weten hoe het sneller kan. “In de eerste sector laat ik wat tijd liggen. Voor mijn gevoel is dat bij het remmen. Uit de data bleek ook dat ik niet hard genoeg afrem, dus we zijn nu aan het bekijken hoe we dat kunnen oplossen.”

Doordat er beperkte ruimte is op het nauwe stratencircuit in het Zuid-Fanse Pau zijn de kwalificaties in twee delen gesplitst. De snelste tijd is uiteraard voor de pole positie, maar afhankelijk daarvan wordt de tweede snelste rijder van de serie dan derde of vierde op de startgrid, omdat de snelste van de andere groep als vanzelf de tweede plaats mag innemen. Tijdens de eerste sessie (groep B) van de kwalificatie, waarin Max meerijdt, is er dan kortstondig een code rood als Tatiana Calderon haar Jo Zeller Racing bolide in de vangrail parkeert. Daarna weet de snelle Limburger zijn tijd niet meer scherper te stellen. "Eigenlijk had ik geen last van de rode vlag tijdens de kwalificatie", zegt Max.

Ook in de tweede groep vindt een soortgelijk incident plaats met Richard Goddart, die een code rood veroorzaakt. Hier weten Felix Rosenqvist en Tom Blomqvist de eerste en tweede tijd neer te zetten, maar daarbij is Rosenqvist met 1:10.197 niet sneller dan Ocon en behoud Max dus zijn derde startpositie.
De startopstellingen voor de twee races op zondag zullen er dus vooraan hetzelfde uitzien met Ocon, gevolgd door Rosenqvist, Verstappen, Blomqvist en Dennis.

"Het is jammer dat het weer net niet is gelukt om de snelste te zijn, maar ook met een derde startplek mag ik tevreden zijn. We zullen kijken wat we nog aan de afstelling van de auto kunnen verbeteren voor de races op zondag. Het zal moeilijk worden om posities te winnen, maar ik ga zeker mijn best doen", besluit Max, die weet dat inhalen in de nauwe straten van Pau nagenoeg onmogelijk is.

Het programma van de zaterdag en zondag staat op onze circuit pagina.
De live timing is te volgen via: http://live-itschrono.com/live-gp-pau/live.html
De live stream is alleen tijdens de races beschikbaar: http://www.fiaf3europe.com/livestream.html

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (zaterdag 10 mei) FIA Formula 3 European Championship in Pau:
Uitslag Kwalificatie 2 groep A / 2e snelste ronde groep A
Uitslag Kwalificatie 2 groep B / 2e snelste ronde groep B