scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Spannende eerste race in Pau brengt Max opnieuw podium

Gepubliceerd op 10 mei 2014 door Ron Lem

Max Verstappen heeft tijdens de eerste race van de FIA Formula 3 Euopean Championship te Pau opnieuw een mooie podiumplaats weten te bemachtigen. Hoewel de race twee safety car momenten kende, wist de Van Amersfoort Racing rijder zijn derde positie op de startdgrid waar te maken en als derde te finishen, direct achter de nummer twee Lucas Auer racewinnaar Esteban Ocon. Ook voor het rookie podium mocht Max aantreden, ditmaal als tweede achter Ocon en nog voor Jake Dennis als derde. Al met al bijzonder goede eerste resultaten voor de eerste van drie races voor de 16-jarige Limburger, die het daarmee verbazend goed doet in zijn debuutjaar in de autosport.

Als de eerste race van het weekend van start gaat, is Max heel goed weg op het krappe stratencircuit. Hoewel hij bijna kans ziet naast Auer te komen, lukt het nog niet deze te verschalken. Vrij snel daarna gaat het - nog in de eerste ronde van de race - gruwelijk mis voor Alexander Toril, die na een aanvaring met Mitch Gilbert in het achterveld een flinke luchtreis maakt en met de wagen zelfs bijna over de kop slaat. Om de brokken op te ruimen en de gelukkig ongedeerde Toril uit zijn wagen en van de baan te halen, wordt de safety car ingezet. 

Max is snel weg wanneer de safety car naar binnen gaat en zit Auer direct zeer dicht op de hielen.
“Mijn start was redelijk goed en na de safety car zat ik Lucas Auer ook direct heel dicht op de hielen”, vertelt Max. Terwijl Ocon op de koppositie profiteert van de zich ontwikkelende strijd tussen Max en Auer, zet Max zijn voorganger steeds meer onder druk. Enkele ronden later zet Max in een bloedstollende poging tot inhalen vanuit de hairpin zijn wagen naast die van Auer en terwijl de wielen elkaar raken dendert het tweetal de volgende set bochten door.
Max: “Auer verremde zich bij de hairpin. Ik kon daardoor meteen naast hem komen, maar inhalen lukte gewoon niet.” Een binnenbocht geeft Auer tenslotte het voordeel en Max neemt op dat spannende moment verstandig genoegen met de derde positie. “Ik heb me bewust terug laten zakken. Het was of dat of met ons beiden de muur in en dat wil je niet”, aldus Max over deze actie die het publiek van de banken deed opveren en de spanning in de pitlane tot ongekende hoogten deed stijgen.

Even later komt opnieuw de safety car de baan op. Ditmaal omdat Michele Baretta in de vangrail staat. Enkele ronden lang rijden de wagens in colonne hun rondjes en zijn de opgebouwde voorsprongen verdwenen. Voor Max kan dit gunstig uitpakken, maar helaas ziet hij geen kans de resterende ronden op het smalle stratencircuit van Pau nogmaals een poging te wagen Auer voorbij te steken.
“Er kwam gewoon geen echte kans meer. Ik heb dus rustig aan gedaan, ook omdat er achter me geen bedreiging meer was. Beter allemaal aankomen dan alles op alles zetten en niet eindigen”, legt max uit. “Het was verder een relaxte race.”

Max weet opnieuw een flinke voorsprong ten aanzien van de als vierde rijdende Jake Dennis op te bouwen en kan daarmee zijn derde positie riant behouden. Voor Max betekent dit in het derde raceweekend in het Europese F3-kampioenschap zijn inmiddels derde podium en wel op een derde plaats met de betrouwbare Dallara F312 Volkswagen met startnummer 30.
“Vanmiddag is de tweede kwalificatie. Dan ga ik er weer voor om Ocon voor te blijven, want dat is echt belangrijk”, vertelt de jonge Nederlander nuchter.

Het programma van de zaterdag en zondag staat op onze circuit pagina.
De live timing is te volgen via: http://live-itschrono.com/live-gp-pau/live.html
De live stream is alleen tijdens de races beschikbaar: http://www.fiaf3europe.com/livestream.html

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (zaterdag 10 mei) FIA Formula 3 European Championship in Pau:
Uitslag van de eerste race