scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Frits van Amersfoort lovend over Max na zijn zege

Gepubliceerd op 05 mei 2014 door Niels Hendrix

Na afloop van de laatste race in Hockenheim onderging Frits van Amersfoort dankzij de eerste zege van Max Verstappen in het Europese Formule 3-kampioenschap een verfrissende champagnedouche. Terwijl hij daarvan onder het podium stond bij te komen, had de teambaas van Van Amersfoort Racing een moment om de Verstappen Info Page te woord te staan.

“Vorig jaar kwamen we voor het eerst uit in het FIA Formula 3 European Championship. Dan moet je natuurlijk je draai nog vinden, maar je moet vooral rijders zien aan te trekken. Dat is in het begin lastig, omdat je op dat moment nog geen resultaten hebt geboekt”, aldus Van Amersfoort. “Maar als ik eerlijk ben, weten we best wel wat van de Formule 3, al een jaar of twintig. Het is alleen even wennen, want het niveau ligt hoog. Je moet je naam zien te bevestigen.”

“De FIA en Gerhard Berger, de voorzitter van de FIA Single-Seater Commission, hebben een fantastisch kampioenschap neergezet met veel auto’s en jonge honden. Ik denk dat we mogen zeggen dat het vanuit elk perspectief heel geslaagd is. Twintig auto’s binnen één seconde is hoe de Europese Formule 3 hoort te zijn.”

Max reed in 2013 nog in de karts, waar hij tweevoudig Europees en wereldkampioen werd, en ging via enkele weken racen in Florida rechtstreeks naar het hoog aangeschreven Europees F3-kampioenschap. Een sprong in het diepe.
“Voor Max is 2014 een leerjaar, maar er zijn in het leven nou eenmaal snelle leerlingen. Zeer snelle zelfs. Er komen nog zware races aan, zoals komend weekend door de straten van Pau en Max moet nog een aantal puntjes onder de knie krijgen, zoals we zagen met de safety car. Maar Max pikt alles snel op en ik heb alle vertrouwen in hem. Als je zestien jaar bent, is het je ook gegund om nog iets te kunnen leren.”

De zondag op het Duitse circuit begon dramatisch, toen Max door een elektronisch probleem met zijn auto stilviel, nog voor hij zijn pole positie voor race 2 had kunnen innemen. Een domper, zo bevestigt Van Amersfoort: “Na zo’n ochtend weet je weer wat er allemaal mis kan gaan. Daar zal ik nooit in berusten. Al word ik 100 jaar in de pitlane dan heb ik datzelfde nog steeds. Dat is mijn leven.”

In de middag volgde er euforie, toen Verstappen junior race 3 vanaf de eerste meters tot aan de finishvlag leidde en onbedreigd zijn eerste winst in het FIA Formule 3 European Championship pakte. “In dat half uur van de race ben ik een paar keer doodgegaan. Seconde voor seconde tikte ik af. Vandaag begon natuurlijk als een horror dag. Dan kom je in een soort trance om dat op te lossen en recht te zetten. Het leek er even op dat het niet op tijd ging lukken, maar dat is gelukkig toch gebeurd.”

Van Amersfoort besluit: “Max heeft nu ook ervaren om van het veld weg te rijden en goed te starten. Het hoeft niet altijd een wereldstart te zijn, maar gewoon gedegen. Dat deed hij.” Om daar na een korte veelzeggende stilte aan toe te voegen: “Vandaag hebben we iets heel bijzonders gezien met dat ventje uit Limburg. Max blijft waanzinnig relaxt, super cool. Ik hoop van ganser harte dat hij naar grote hoogten zal stijgen. Ik durf zijn naam niet te noemen, maar het doet me denken aan een enorm talent uit het verleden. Uit Brazilië inderdaad.”