scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max onbedreigd naar eerste winst in Europese F3

Gepubliceerd op 04 mei 2014 door Ron Lem

Waar zondagochtend het noodlot voor Max Verstappen nog genadeloos toesloeg, heeft Max de derde race op de Hockenheimring met overmacht naar zich toe weten te trekken. De fraaie overwinning, waarbij Max van begin tot eind de race wist te domineren, volgde op een aantal uren intensief sleutelwerk van het Van Amersfoort Racing team, dat vrijwel de volledige elektronica van de wagen heeft vervangen. Dit harde werken werd beloond en Max mocht na afloop van de derde race op de hoogste trede van het podium, geflankeerd door Esteban Ocon en Antonio Fuoco de welluidende klanken van het Wilhelmus in ontvangst nemen.

Verstappen junior is zeer verheugd met zijn eerste overwinning in het FIA Formula 3 European Championship: “Deze race en overwinning zijn geweldig, zeker na het elektrische probleem dat ik een race eerder had en waardoor ik die pole positie in rook op zag gaan. Dat was flink balen, maar maakte mij nog meer gebrand en vastbesloten mijn uiterste best te doen om die laatste wedstrijd te winnen.”

Terwijl het geweld van de DTM eerder op de dag nog over de baan raast, is het druk bij het team van Van Amersfoort Racing. De weigerende versnellingsbak bezorgt de monteurs heel wat werk, maar al snel wordt duidelijk dat het de elektronica betreft. Op dat moment wordt besloten de hele kabelboom, sensoren en het stuurtje te vervangen. Geen slecht besluit zo blijkt, want als de wagens naar de startgrid rollen, is Max soepel op weg en zijn de problemen verleden tijd. Max kan zich na de pech in de ochtend nu wel opstellen op de pole positie.

Als even later de rode lichten doven, is het hele veld goed weg en Max maakt een hele goede start, die hem direct een gat ten opzichte van Ocon oplevert. Achter Max barst meteen een flinke strijd los rond de tweede positie, waar Max van profiteert en uiteindelijk loopt de voorsprong op naar anderhalve seconde. Terwijl Ocon met Antonio Giovinazzi en Felix Rosenqvist de tweede positie bevecht, gebeurt er verder naar achter in het veld enkele ronden later een kleine aanrijding, waarbij het kunstgras naast de kerbstones beschadigd raakt.

De raceleiding besluit tot het inzetten van de safety car om een noodreparatie van de baan te laten plaatsvinden, waardoor Max zijn voorsprong op Ocon weer kwijtraakt. Als de safety car enkele ronden later dan wordt binnengehaald, laat Max een gaatje vallen ten op zichte van de safety car teneinde een goede herstart te kunnen maken. Dit levert hem een waarschuwing op, omdat de voorgeschreven maximum afstand ten opzichte van de safety car zou zijn overschreden. Max is echter opnieuw goed weg en ziet opnieuw kans een gat te slaan ten opzichte van Ocon, nu ter grote van een kleine halve seconde. Al een ronde later is dit zelfs al opgelopen tot 1,214 seconden en gedurende de rest van de race op het zonnige Hockenheim weet Max dit zo te houden.

Max vertelt: “Tijdens mijn races in de Florida Winter Series had ik al kennis gemaakt met het rijden achter een safety car, dus dat hielp me. Ik zag dat mijn voorsprong ongeveer gelijk bleef. Eigenlijk is het in de Formule 3 gemakkelijker om voorop te rijden dan in een kart, omdat je weet dat de concurrentie toch niet te dicht achter je kan komen rijden, omdat ze dan downforce verliezen. Dus om eerlijk te zijn was het eigenlijk best een relaxte race voor me.”

Terwijl Max kans ziet zich Ocon van het lijf te houden, vinden in het middenveld wat kleine aanrijdingen plaats, die uiteindelijk de op de tiende positie rijdende Sean Gelael een kapotte voorvleugel opleveren. Gustavo Menezes, teamgenoot van Max bij Van Amersfoort Racing profiteert hiervan en komt ook in de punten te rijden. Voor het team een reuze opsteker na alle pech eerder deze zonnige zondag.

Aan het eind van de 22 ronden durende race is het dan Max Verstappen, die met opgeheven rechterarm de zwartwit geblokte vlag bij de finish passeert en zich winnaar van de derde race van het tweede raceweekend in het FIA Formula 3 European Championship 2014 mag noemen. Menezes eindigt als negende, terwijl Jules Szymkowiak als de derde rijder van het team de zestiende positie weet te veroveren. Al met al een fantastisch einde van dit raceweekeinde voor het Van Amersfoort Racing team.

“Mijn start was heel goed, ik schrok er zelf van. Daarna had ik de hele race een voorsprong van een dikke seconde. Ik wilde niet teveel pushen om zo mijn banden te sparen”, vat Verstappen junior zijn wedstrijd in een paar woorden samen. “Ik ben echt heel erg blij en wil het Van Amersfoort Racing team bedanken voor het harde werk, dat ze het hele weekend geleverd hebben. Natuurlijk ook complimenten aan Volkswagen en Spiess voor de sterke motor.”

De pas 16-jarige Max vervolgt: “Eerlijk gezegd had ik voorafgaand aan het seizoen niet verwacht races in het Europese Formule 3-kampioenschap te kunnen winnen. Ik kende het team nog niet en had voor ik er tekende er nog niet mee getest. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar de eerste officiële F3-test ging al erg goed. Ik voelde me comfortabel in de auto en tijdens het eerste raceweekend in Silverstone hebben we onze snelheid laten zien. Dit is mijn eerste jaar in de Europese Formule 3, maar ik doe natuurlijk niet zomaar mee. Ik wil altijd voor de overwinning gaan en zo hoog mogelijk in het kampioenschap te eindigen.”

De volgende ronde is al volgende week en wel in het Franse Pau, dat een uitdaging gaat vormen: “De race in Pau zal voor mij de eerste keer op een stratencircuit in een raceauto zijn. Ik heb al eens op een stratencircuit gereden, op Las Vegas, maar dat was met een kart en natuurlijk heel anders. We zullen zien hoe het gaat. Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk punten scoren, zeker na dit weekend, om dichter bij Ocon in het kampioenschap te komen. Ik kijk al uit naar Pau.”

Klik hier om ons exclusieve foto album van Max op Hockenheim te bekijken

Uitslagen (zondag 4 mei) FIA Formula 3 European Championship op Hockenheim:
Uitslag van de derde race
Stand in het kampioenschap
Stand in het kampioenschap voor rookies
Stand in het kampioenschap voor teams