Eerste F3-race van korte duur voor Max

Gepubliceerd op 19 april 2014 door Niels Hendrix

De debuutrace van Max Verstappen in het Europese Formule 3 kampioenschap was alweer voorbij voor deze goed en wel onderweg was. De 16-jarige Van Amersfoort Racing coureur startte als vierde in de openingsrace van het FIA Formula 3 European Championship, maar moest na een aanrijding in de tweede bocht opgeven in de pitstraat van Silverstone.

De Limburger staat zaterdagochtend na een vierde plek in de eerste kwalificatie op de tweede startrij. Als de rode lichten doven, komt Max redelijk weg, maar verliest hij in de sprint naar de eerste bocht wel twee plekjes. Daarna gaat het helaas mis, als Verstappen junior toucheert met Nicolas Latifi.

“De eerste bocht op Silverstone ging ik goed door en ik wilde binnendoor gaan in de tweede. Latifi sneed daar van buiten naar binnen om zo beter uit te komen voor het rechte stuk. Daar had ik op voorbereid moeten zijn, maar ik reed tegen hem op. Dat was mijn eigen schuld”, aldus een teleurgestelde Max, die zich zijn eerste race anders had voorgesteld.
“Mijn voorvleugel was beschadigd en hing los en mijn voorwielophanging was verbogen, dus mijn race was over.”

De schade zorgt ervoor dat Max na de eerste ronde direct moet binnenkomen in de pitstraat. Daar oordeelt het Nederlandse team dat doorrijden geen optie is.
“Maar ik had de race sowieso niet kunnen finishen”, vervolgt Max. “Ik had namelijk een probleem met de koppeling, de druk was weg, dus die slipte alleen maar. Dat was al het geval toen ik na de start richting de eerste bocht ging.”

Ondertussen weet Tom Blomqvist de eerste race in Groot-Brittannië op dominante wijze op zijn naam te schrijven. De Brit, die van pole positie is vertrokken, rijdt de hele achttien ronden tellende race aan de leiding en komt met ruim twee seconden voorsprong op Esteban Ocon over de finish. Want ook na de safety car – die na de tweede ronde de baan op komt om het weghalen van twee gescrashte auto’s veilig te laten verlopen – rijdt Blomqvist rap weg bij de Prema Powerteam coureur. Jordan King pakt weet met zijn Carlin de derde podiumplek te veroveren.

Van Amersfoort Racing gaat ondertussen hard aan het werk om de auto van Max weer in gereedheid te brengen voor de tweede race, die om 14.20 uur Nederlandse tijd van start gaat. Max begint dan vanaf P6.

De live timing is te volgen via: http://livetiming.alkamelsystems.com/fiawec/
De live stream is alleen tijdens de races beschikbaar: http://www.fiaf3europe.com/livestream.html 
Deze worden overigens ook live via de tv-zender Motors TV uitgezonden.

Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende het weekend updates plaatsen en na afloop van elke dag volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (zaterdag 19 april) FIA Formula 3 European Championship op Silverstone:
Uitslag van de eerste race