scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Snelste tijd voor Max op Red Bull Ring in middagsessie

Gepubliceerd op 09 april 2014 door Niels Hendrix

Tijdens de middagtraining op de tweede testdag van de tweede officiële test voorafgaand aan het FIA Formula 3 European Championship heeft Max Verstappen kans gezien de snelste tijd neer te zetten. Niet alleen de snelste tijd van deze middag, maar tevens van beide testdagen op de Red Bul Ring. De auto, die gistermiddag nog wegens een technisch probleem binnen werd gehouden, was vandaag prima in orde dankzij het harde werk van het team van Van Amersfoort Racing. De Volkswagen motor liep fantastisch, terwijl de condities op de baan naarmate de dag vorderde steeds beter werden.

“Het was een goede dag hier op de Red Bull Ring. Ik ben zeer tevreden”, aldus Max in de paddock in Oostenrijk. “’s Middags heb ik samen met mijn engineer de verzamelde data bestudeerd om te kijken waar we de auto en ik mezelf nog konden verbeteren. Dat heeft zichzelf uitbetaald in de snelste rondetijd.”

Max start de middag met een paar rondjes die hem dan de zesde tijd brengen. Als de banden eenmaal op temperatuur zijn, zet Max er werkelijk de vaart in en ziet de 16-jarige Limburger kans de op dat moment snelste tijd van de middag neer te zetten. Maar het kan nog harder. Het is een kleine zeven minuten later als Max nogmaals kans ziet zijn tijd te verbeteren naar 1:24.223.

De grote verassing heeft Max echter voor het einde van de dag bewaard. Terwijl de klok de laatste twintig minuten aftelt, gaat Max voor de laatste maal de baan op en twee ronden later snoept hij er weer een tiende vanaf. Max is echter nog niet klaar en gebruikt zijn run van twaalf ronden om nogmaals tot een verbetering te komen. Via een 1:23.9 wordt het uiteindelijk een zeer fraaie 1:23.690, waarmee hij de allerbeste rondetijd van beide dagen op Spielberg op zijn naam schrijft en daarmee de concurrentie het nakijken geeft.
Tom Blomqvist volgt met zijn ochtendttijd op 0.240s op P2 en Antonio Giovinazzi zit daar met zijn middagtijd twee duizendsten achter.

Max, die 's middags 64 ronden probleemloos heeft afgelegd, zegt: “Onze snelheid is goed. Het is mooi om de snelste rondetijd gereden te hebben, maar het is een test en geen race. Ik heb pas vijf dagen in deze Formule 3-auto getest, dus er zijn zeker nog punten waarop ik mezelf kan verbeteren. Het kan alleen maar beter gaan. Je moet dan denken aan iets later remmen, het punt waar je op het gas kunt gaan of het insturen van bepaalde bochten. Ik denk dat we de auto ten opzichte van vanmorgen hebben kunnen verbeteren en ook ikzelf heb vooruitgang geboekt. Ik ben echt heel tevreden.”

Even later staan de proefstarts op het officiële, programma waarbij alle rijders twee aan twee een aantal malen een start mogen oefenen. Max ziet kans dit viermaal te doen en alle vier de starts verlopen probleemloos. Max kijkt dan ook zeer tevreden terug op deze dag.

“Het starten ging steeds beter en de laatste oefenstart was gewoon goed. Het belangrijkste is om het punt te vinden waarop de koppeling pakt. Het wegrijden uit de pits is wat dat betreft heel anders dan starten, als de toeren hoog gehouden moeten worden”, legt Max uit.
“We zullen zien hoe het in Silverstone gaat, maar ik zit er in ieder geval goed bij, dat is na deze testdagen wel duidelijk. Ik kijk erg uit naar mijn eerste Formule 3 race met Van Amersfoort Racing.”

Uitslagen (woensdag 9 april) FIA Formula 3 European Championship test op de Red Bull Ring:
Uitslag van de middagsessie
Uitslag van de tweede dag (gecombineerd)