Max pakt tweede tijd woensdagochtend op de Red Bull Ring

Gepubliceerd op 09 april 2014 door Ron Lem

Op het Red Bull circuit te Oostenrijk is woensdagmorgen de tweede testdag van de tweede officiële test voorafgaand aan het FIA Formula 3 Eurpean Championship van start gegaan onder een zwaar bewolkte lucht. De temperaturen liggen meer dan tien graden lager en de baan is vochtig, nadat een enorme regen- en onweersbui het circuit vannacht heeft aangedaan. Terwijl de baan langzaam opdroogt, komen de eerste rijders naar buiten. Onder hen is Max, die na een middag met weinig kilometers een dag eerder, er nu voor gaat dit gemis weer goed te kunnen maken.

De baan verkeert in goede conditie en ondanks enkele momenten met wat regen gedurende de eerste helft van de ochtend, worden de rondetijden van de rijders steeds beter. Als Max de eerste keren rond gaat, wordt al snel duidelijk dat de wagen weer prima in orde is en het technisch euvel van dinsdagmiddag is opgelost.

Max maakt gedurende de ochtendsessie vele rondjes over het fraaie circuit dat behoorlijke hoogteverschillen kent. Tegen de achtergrond van hoge bergen, waarvan de toppen de afgelopen nacht voorzien zijn van een verse sneeuwlaag, maakt de bolide van Van Amersfoort Racing steeds meer snelheid en weet Max al rap een fraaie 1:24.833 neer te zetten en daarmee voorlopig bovenaan de tabellen te verschijnen.

“Vanmorgen vielen er achter op het circuit een paar druppels, dus gleed ik veel en waren de rondetijden beduidend hoger dan dinsdag”, vertelt Max tijdens de lunchpauze in Spielberg. “We hebben daarom gewacht tot het weer helemaal droog was en er meer grip was, toen ging het meteen weer goed.”

Hoewel Tom Blomqvist en Antonio Giovinazzi kortstondig sneller zijn, zet Max opnieuw een snelle ronde neer met 1:24.303, die hem opnieuw aan de kop van de lijsten brengt. Alleen Tom Blomqvist weet deze tijd nog te verbeteren. Tegen het einde van de ochtendsessie is er kortstondig een code rood en komt Max noodgedwongen binnen. Zodra het even kan gaat hij echter meteen weer de baan op en weet gedurende deze laatste ronden nogmaals zijn toch al zeer snelle tijd opnieuw te verbeteren. Met een fraaie 1:24.029 sluit Max na circa 70 ronden de ochtendsessie af op een prima tweede plaats met slechts 0,099 seconden achterstand op Blomqvist.

Max: “Tijdens mijn run op nieuwe banden voelde de auto lekker aan, zelfs nog beter dan dinsdagmorgen. We hebben gedurende de ochtend gewerkt aan de afstelling van de auto, met name aan de achterkant. Elk circuit vergt zijn eigen set-up en daar ben ik nu heel tevreden mee. Het gaat erg goed hier samen met Van Amersfoort Racing, de samenwerking is super.”

Uitslagen (woensdag 9 april) FIA Formula 3 European Championship test op de Red Bull Ring:
Uitslag van de ochtendsessie