Max dinsdagochtend op Red Bull Ring naar P3

Gepubliceerd op 08 april 2014 door Niels Hendrix

Op dinsdag en woensdag is de tussen de Oostenrijkse bergen verscholen Red Bull Ring de gastheer van FIA Formula 3 European Championship, dat daar haar tweede officiële test afwerkt. Ook Max Verstappen is met het Van Amersfoort Racing team aanwezig ter voorbereiding op zijn eerste seizoen in de autosport.

De dinsdagochtend begon stralend zowel qua weer als resultaten van Max. De 16-jarige racecoureur was van meet af aan snel en werd om twaalf uur ’s middags na drie uur testen als derde afgeklokt. Tot genoegen van Verstappen junior zelf, die ruim 40 ronden aflegde: “Ik ben erg tevreden met de derde tijd op deze dinsdagochtend op de Red Bull Ring. Helemaal omdat het eerste keer is dat ik hier rijd. Ik vind het een leuk circuit om op rond te gaan. Vooral van de laatste twee sectoren, die uit allemaal snelle bochten bestaan, geniet ik. Het circuit is wel nog stoffig en daardoor glad, vooral in het begin van de morgen, maar er komt steeds meer grip.”

Om stipt negen uur bij het op groen gaan van de lichten schiet Max in zijn oranje/zwarte bolide de baan op voor een installatieronde. Meteen daarna rijdt hij zijn eerste stint en ondanks zijn gebrek aan ervaring op het circuit is hij op dat moment de snelste.
Tijdens zijn tweede run valt Max in de laatste bocht stil en komt hij zonder benzine te staan. Doelbewust welteverstaan, om zo te controleren hoeveel benzine er in de auto kan. Max heeft voor die tijd wel al zijn rondetijd aangescherpt.

Met nog een uur te gaan in de ochtendsessie verlaat Max de pitbox en prompt verbetert hij zijn rondetijd. Het kan nog sneller en in de 41e ronde zet Max een 1:25.863 neer, hetgeen uiteindelijk zijn snelste tijd blijkt te zijn. Op dat moment goed voor de eerste positie met zelfs twee tienden voorsprong, maar later duiken Esteban Ocon en Riccardo Agostini – met 1:25.617 de snelste – daar nog onder.
De twee andere Van Amersfoort Racing coureurs eindigen op P19 (Gustavo Menezes) en P23 (Jules Szymkoziak).

Max laat weten: “Het ging ’s ochtends vanaf het begin goed, we stonden direct bovenaan. Ook op gebruikte banden was ik snel. Tijdens mijn laatste run had ik nieuwe banden en hadden we een kleine verandering aan de voorvleugel toegepast om meer grip te creëren, maar dat pakte niet goed uit. Nadat we dat terug hadden gezet, volgde er twee keer een code rood op het moment dat ik de baan op wilde gaan, dus ik heb mijn rondetijd niet meer kunnen verbeteren. Toch ben ik zeer tevreden met hoe het tot nu toe gaat hier in Oostenrijk.”

Uitslagen (dinsdag 8 april) FIA Formula 3 European Championship test op de Red Bull Ring:
Uitslag van de ochtendsessie