scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max zet snelste tijd op eerste officiële testdag Europees F3

Gepubliceerd op 04 april 2014 door Niels Hendrix

Op de eerste officiële testdag van het FIA Formula 3 European Championship heeft Max Verstappen de snelste rondetijd van de dag laten noteren. De pas 16-jarige debutant in de autosport kwam in de ochtendsessie op de Hungaroring nog tot de zevende tijd, maar voerde in de middag voor Van Amersfoort Racing de ranglijsten aan. Vanzelfsprekend tot grote tevredenheid van de talentvolle coureur zelf.

“Het is mijn eerste seizoen in de autosport en ik werk er nog aan om alles onder de knie te krijgen”, aldus Max. “Ik voelde me vanaf de eerste meters al comfortabel in de auto, maar had niet verwacht de snelste te zullen zijn. Het ging boven verwachting goed.”

Na woensdag een geslaagde shake-down op het Tsjechische circuit bij Most te hebben uitgevoerd, kan Max zich tijdens de gezamenlijke tweedaagse test in Hongarije voor het eerst meten met de rest van het sterke 30-koppige Europese Formule 3 veld. Hij begint de vrijdag voortvarend en staat in de ochtend na het eerste uur (en 24 gereden ronden) al brutaal bovenaan. Er zijn dan echter nog drie uur te gaan in de eerste sessie en de rondetijden blijven zakken. Ook Max scherpt zijn tijd aan (tot 1:36.971) en legt probleemloos nog vele kilometers af. Als de ochtend om 13.00 uur wordt afgevlagd, is Verstappen junior 46 maal het circuit rondgegaan en eindigt hij op de zevende plaats op niet meer dan 0.367s van Jordan King, die met 1:36.604 de snelste is gedurende de ochtend.

Max vervolgt: “We hebben ’s ochtends veel aan de afstelling van de auto gewerkt, zowel aan de voorzijde als de achterzijde, om te kijken hoe dat uitpakte. Want ik heb natuurlijk nog geen ervaring met deze nieuwe Formule 3-auto. Dat ging goed, want ik stond lange tijd bovenaan ondanks dat ik op mijn nieuwe banden nog een paar foutjes maakte. Het is pas de tweede dag dat ik in deze auto zit, dus het is nog zoeken naar de limieten, maar ik zat niet ver van de snelste tijd af.”

’s Middags duurt het lang voordat de eerste coureurs na hun lunchpauze weer bezit nemen van de 4.381 meter lange baan. Terwijl het licht vanaf 14.00 uur weer op groen staat, worden de eerste serieuze tijden pas een uur later genoteerd en Max verschijnt zelfs pas weer vanaf 15.40 uur op de baan. Het kost hem dan welgeteld vijf ronden voor de naam Verstappen bovenaan de tussenstand prijkt. Na een tiental ronden zoekt Max de pitbox van Van Amersfoort Racing weer op om die een kwartier later weer net zo snel te verlaten voor een volgende run in zijn door een Volkswagen motor aangedreven F3-auto.

De rondetijden blijven met nog drie kwartier op de klok gestaag zakken en Max heeft zijn eerste plaats inmiddels af moeten staan. Met nog tien minuten te gaan, verschijnt de Limburger weer ten tonele en staat hij vierde. De tijd tikt door, maar in de laatste drie minuten herpakt Max P1. Zijn 1:36.505 is de snelste tijd van de middag en tevens de snelste tijd van de dag. Daarmee is hij Antonio Giovinazzi 0.156s voor gebleven. Zijn Van Amersfoort Racing teamgenoten Jules Szymkowiak en Gustavo Menezes eindigen als respectievelijk negende en veertiende.

“In de middag hebben we wederom verschillende afstellingen uitgeprobeerd en dat pakte heel goed uit”, doet Max uit de doeken. “Op gebruikte banden was ik direct heel snel en ik bleef bovenin meedoen, dus het was een hele goede dag.” Per dag mag iedere coureur twee sets nieuwe banden gebruiken. “In mijn laatste run reed ik op de tweede set nieuwe banden, maar de Hankook banden zijn vrij constant, dus je kunt ook op gebruikte banden een redelijke rondetijd neerzetten. We hebben de dag gebruikt om de auto te leren kennen en ontdekken, omdat alles nieuw is. Dat was het belangrijkste en daar ga ik morgen samen met het Van Amersfoort Racing team mee verder.”

De 76 op de eerste testdag gereden ronden leveren waardevolle data en ervaring op voor Max, die hoopt op zaterdag de goede resultaten op de Hungaroring voort te kunnen zetten.
“Morgen ga ik uiteraard weer mijn best doen”, besluit Verstappen junior dan ook.

Er wordt op zaterdag tijdens de FIA Formula 3 European Championship test in Budapest van 9.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur gereden. Live timing is beschikbaar via: http://livetiming.de/timing/FIA
Via onze Twitter en Facebook accounts zullen we gedurende de dag updates plaatsen en na afloop volgt er zoals gewoonlijk een volledig verslag op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (vrijdag 4 april) FIA Formula 3 European Championship test op Budapest:
Uitslag van de ochtendsessie
Uitslag van de middagsessie
Uitslag van de eerste dag (gecombineerd)