scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos Verstappen openhartig in interview met Bram Moszkowicz

Gepubliceerd op 22 maart 2014 door Niels Hendrix

In de wekelijkse column van Bram Moszkowicz in De Telegraaf, waarin hij bekende Nederlanders interviewt over de vooroordelen die hijzelf en andere Nederlanders hebben over desbetreffende BN’er, komt vandaag Jos Verstappen aan bod. Hieronder het interview.

Jos Verstappen had meer uit zijn Formule 1-carrière kunnen halen
„Mijn opa had een autosloperij waar ik als kind dag en nacht in de weer met mijn crossmotor en een eigen oude auto bezig was. Ik sleutelde er aan alles, fietsen ombouwen en dingen aan elkaar lassen.
Ik begon al heel vroeg met racen. Eerst karten, maar de stap naar de autosport was een grote. Ik kende daar niemand, totdat we coureur Huub Rothengatter tegenkwamen die mij in het wereldje introduceerde. Als je dan hard gaat, gaan alle deuren open. Op mijn negentiende maakte ik mijn eerste rondjes op Zandvoort met een Formule Ford uit 1978 die Huub had geregeld.

Tweeënhalf jaar later zat ik voor het eerst in de Formule 1. Achteraf gezien misschien té snel. Je hebt een droom bereikt, maar dan begint het eigenlijk pas. Het volgende doel was wedstrijden winnen, maar dat is niet gelukt. Ik was té onervaren en ben te snel in een topteam terecht gekomen. Ik had in een middelmatig team moeten beginnen, daar veel moeten leren en dan doorgroeien naar een topteam. Ik reed naast Schumacher, de allerbeste in mijn ogen, terwijl ik toen een broekie met nul ervaring was. Daardoor maakte ik veel fouten en kon ik vrij vaak races niet uitrijden.

Ik ben goed bevriend geraakt met Michael Schumacher. We vlogen met zijn vliegtuig naar races toe en zijn ook met elkaar op vakantie geweest. Zo gauw Schumacher op het circuit was, veranderde hij. Best apart: dan werd hij afstandelijk, een heel ander persoon. Ik heb me vaak afgevraagd of het dezelfde kerel was met wie ik de dag ervoor een drankje had gedronken. Ik ben altijd gewoon mezelf.
Nadat ik ben gestopt, hebben we nog even contact gehad, maar het verwaterde uiteindelijk. Twee jaar geleden kwam ik hem op de kartcircuits weer met zijn zoon tegen. Schumacher ligt natuurlijk in coma nu, maar zijn zoon rijdt nog steeds wedstrijden. Hij is niet zijn vader, maar doet het heel aardig.”

Impulsiviteit is een gevaarlijke eigenschap
„Ik kan niet overweg met oneerlijkheid en onrechtvaardigheid. Als dat gebeurt, dan spring ik uit mijn vel. Als mijn zoon Max bijvoorbeeld moet racen en de regels worden onterecht veranderd, dan ben ik niet te houden. Want ik vecht voor mijn rijder. Aan mijn zoon moet sowieso niemand komen. Max kwam op het circuit eens huilend naar me toe en zei: ’Papa, die man daar duwde mij expres met zijn kart en ik heb echt pijn.’ Ik zei dat hij dat zelf moest regelen. Hij is teruggegaan en een ander heeft toen gezien dat die man Max bij zijn keel greep en omhoog tilde. Hij was toen negen. Ik heb die man dus heel snel van die brug af gewerkt.

Ik heb de naam dat ik agressief ben, maar ik reageer gewoon fel. Door mijn vrouw Kelly ben ik wat beheerster geworden. Zij heeft mij een spiegel voorgehouden. Daarom botsten we ook, ik was dat niet gewend, had allemaal mensen om me heen die niet durfden te zeggen wat ze dachten. Kelly durfde dat wel, ging tegen me in. Dat paste me even niet, maar nu vind ik dat juist het mooie aan haar. Ze is nog steeds niet de makkelijkste, maar ik denk dat ik zo iemand nodig heb, zij daagt me uit.”

Jouw zoon wordt een betere coureur dan zijn vader
„Als ik het iemand gun, dan is het Max wel. Ik heb in de Formule 1 gereden en daar moet hij nog maar terecht zien te komen, maar ik denk dat hij qua talent, snelheid en professionaliteit al veel verder is dan ik destijds. Hij loopt zeker vier jaar op mij voor, heeft zelfs al meerdere Europese titels en een wereldkampioenschap op zak.

Dat Max ging racen, was onvermijdelijk. Op een dag belde mijn ex-vrouw tijdens een training: ’Max staat te huilen naast het circuit en het is echt tijd dat je een kart voor hem koopt’. Hij was vier. Ik vond dat jong, maar ze bleven zeuren, dus heb ik het maar gedaan. Vervolgens ben ik week in, week uit met die kleine op een circuit gaan rijden. Ik zag direct dat hij het in zich had. In zijn eerste vier jaar won hij 58 van de 60 wedstrijden. Vanaf zijn twaalfde is hij internationale kartwedstrijden gaan rijden en dat heeft hem gebracht waar hij nu is. Op eigen kracht. De verhalen dat mensen dachten we illegaal bezig waren, dat ik iets zou hebben geregeld omdat ik mensen in de Formule 1 ken, ken ik natuurlijk. Maar het zat gewoon in dat jongetje.”

Le Mans is moeilijker te winnen dan een Formule 1-race
„Toen ik op mijn 25e in de Formule 1 reed, vond ik Le Mans iets voor ouwe lullen. Maar het is de race der races. Met ruim 50 andere auto’s drie dagen achter elkaar op het circuit, in het donker en soms ook in de regen zijn twee dingen die ik goed kan. Ik word dan alerter en ga zelfs harder rijden dan overdag. Om een Formule 1-race te winnen, heb je een goede auto nodig, terwijl bij Le Mans de elementen een grotere rol spelen. Bovendien moet je het met drie coureurs doen, wat je afhankelijk van de anderen maakt. In het begin zeiden ze: dat komt niet goed met die Verstappen. Ze wisten natuurlijk hoe egoïstisch ik ben en hoe fel ik kan reageren. Hoe anders is het gelopen! Ieders mond is opengevallen. We hebben dat jaar alles gewonnen.”

Jos Verstappen heeft Formule 1 in Nederland op de kaart gezet
„Dat is eigenlijk een vraag voor anderen, maar door mij is Formule 1 in Nederland wel gaan leven. Kijk alleen al naar de kijkcijfers bij RTL: op het hoogtepunt een miljoen kijkers. En een fanclub met bijna 15.000 leden. We hadden eens een fanclubmeeting, er stond er een eindeloze file op de snelweg. Als ik eraan terugdenk, heb ik er eigenlijk te weinig van genoten.”

De grootste vergissing die ik ooit maakte...
„Absoluut het incident met mijn vriendin, mijn huidige vrouw, twee jaar geleden (Verstappen zou haar hebben aangereden, red.). Nadat ik in 2003 met racen stopte, heb ik een hele moeilijke periode met veel problemen gehad. Als je moeilijk te hanteren bent, vlieg je nog sneller op. Maar ik ben daar nu uit, ben zielsgelukkig, ik ga mijn tweede leven in. Ik heb enorm veel energie, samen met Kelly. Pas geleden zijn we getrouwd, zij is zwanger. Het is gewoon mooi.”

Jos Verstappen