scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Slipstream is het sleutelwoord op ovalcircuit Homestead

Gepubliceerd op 18 februari 2014 door Niels Hendrix

De vierde en daarmee laatste ronde van de Florida Winter Series, de door de Ferrari Driver Academy ondersteunde leerschool voor jeugdige autosporttalenten, doet nogmaals Homestead aan. Dit maal wordt echter in tegenstelling tot vorige week een gedeelte van de oval bij het circuit betrokken, waardoor een 3557 meter lange baan ontstaat. Die was op maandag het decor van de eerste vrije trainingen.

Max Verstappen mengde zich in elk van de vier drie kwartier durende vrije trainingen tussen de toppers. Toch zit er nog meer in het vat, want de achterstand bleef ongeveer een derde van een tel in zowel de eerste, derde als vierde sessie. Max eindigde daarin respectievelijk als vijfde, zesde en vierde. In de tweede vrije training benaderde Verstappen junior de snelste tijd op een luttele 51 duizendsten en pakte hij daarmee de tweede plaats.


Max rijdt voor het eerst met zijn gloednieuwe helm


Een nieuw spiegelbeeld

Gedurende de dag loopt de temperatuur in Homestead nabij Miami tot een aangename 26 graden op. Antonio Fuoco is vanaf het eerste moment de te kloppen man en zal dat gedurende de dag ook blijven. Even lijkt Max de Italiaan tijdens de tweede vrije training te pakken te kunnen nemen, maar de snelle Limburger komt vijf honderdsten tekort.
Toch blijkt Fuoco, wiens naam na de eerste drie trainingen bovenaan prijkt, niet onverslaanbaar. Want in de laatste sessie weet Lance Stroll er een 1:18.718 uit te persen en zet hij daarmee de snelste tijd van de dag.

"De baan is erg gemakkelijk en ik heb veel rondjes kunnen rijden, dus de afstelling daar zijn we wel uit", vertelt Max. "Ik had deze eerste dag wel veel problemen met de remmen. Eerst blokkeerden mijn achterwielen en meteen daarna aan de voorzijde. Dat proberen we nog te verhelpen. Het gaat wel de goede kant op."
Max vervolgt: "Op dit circuit gaat het om het slipstreamen. Om een snelle ronde te kunnen rijden, moet je net geluk hebben dat je een slipstream te pakken krijgt en dat is het grootste probleem", vertelt Max. "De eerste drie vrije trainingen kwamen we ook motorisch tekort. Dat zag er in de laatste training weer beter uit."


Een kijkje over de schouder van de 16-jarige Verstappen


In de vierde vrije training krijgt Max nieuwe banden onder zijn Formule Abarth gemonteerd

Hoe competitief en gewaagd aan elkaar het veld inmiddels is, blijkt uit de tweede vrije training, waarin de eerste negen coureurs binnen slechts vier tienden van een seconde van elkaar staan. Max en Dennis van de Laar ondersteunden elkaar tijdens die sessie. "We hielpen elkaar aan een slipstream en dan ben je twee à drie tienden sneller. Je rijdt dan dicht achter elkaar aan. Op het middenstuk van de ronde verlies je dan iets, maar dat win je volledig terug op het lange rechte stuk. Eerst liet Dennis mij een paar rondjes in zijn slipstream rijden en daarna draaiden we dat om. Meestal lukt het maar om een zo'n goed rondje neer te zetten."

Dinsdag mag Max dat slipstream-trucje, waar alle coureurs gebruik van maken, tijdens de twee kwalificatie trainingen proberen te herhalen. De eerste kwalificatie brengt ons de startgrid voor race 1, welke eveneens op dinsdag wordt verreden. De tweede kwalificatie training bepaalt de startopstelling voor de derde race, die op woensdag op de planning staat.

Uitslagen (maandag 17 februari) dag 1 op Homestead Speedway, Florida Winter Series:
Uitslag van vrije training 1
Uitslag van vrije training 2
Uitslag van vrije training 3
Uitslag van vrije training 4

Het programma van de 4e ronde van de Florida Winter Series op Homestead Speedway (in Nederlandse tijden):

Dinsdag 18 februari
16.00-16.30 uur Kwalificatie voor race 1
17.00-17.30 uur Kwalificatie voor race 3
21.45-22.15 uur Race 1

Woensdag 19 februari
16.30-17.00 uur Race 2
21.00-21.30 uur Race 3

Klik hier voor een directe link naar de livetiming van de Florida Winter Series.

Vanzelfsprekend zullen we alle verrichtingen van Max op de voet blijven volgen en erover berichten op de Verstappen Info Page. Daarnaast kunnen we je aanraden om ook onze social media te blijven volgen via de volgende links: Twitter Verstappen.nl, Twitter Max Verstappen, Facebook, YouTube, Instagram Verstappen.nl en Instagram Max Verstappen.