scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Uitval en podium voor Max op Homestead Miami

Gepubliceerd op 14 februari 2014 door Ron Lem

Op de Homestead Speedway nabij Miami ging het er vrijdag in de derde ronde van de Florida Winter Series heet aan toe. De jonge coureurs die meedoen aan de serie, die wordt ondersteund door de Ferrari Driver Academy, streden fel om de begeerde podiumplaatsen en daarbij gaat niet altijd alles even goed. 

Dat laatste ervoer Max toen een gevecht om de zevende positie met Antonio Fuoco eindigde in uitval van de zestienjarige Limburger. Hoewel de tweede race in deze derde ronde dus niet goed eindigde, sloeg Max terug in de derde race en zag die bekroond met een prima derde plaats. Zijn tweede podium plaats in drie races, hetgeen tussen de ervaren concurrenten absoluut geen slechte prestatie mag worden genoemd. De echte winst voor Max bestaat echter uit een schat aan ervaring, die hij deze dagen met probleemsituaties heeft opgedaan en kan gebruiken voor de volgende ronde in de Florida Winter Series.

De tweede race, de eerste waar de dag mee van start gaat, kent een omgekeerde startgrid. Omdat Max de eerste race op donderdag als derde eindigde, zal hij nu vanaf de negende positie starten.


Onder 'n stralend blauwe hemel wachten de rijders tot de race van start gaat

De start gaat niet heel soepel en na de eerste sector komt Max als laatste door. Al snel weet hij echter zijn verloren posities weer goed te maken en als de startlijn voor de eerste keer gepasseerd wordt, ligt Max weer negende. In de tweede ronde weet Max de achtste plaats te veroveren doordat Raffaele Marciello terugvalt en een ronde later is ook Tatiana Calderon na een mooie inhaalactie prooi voor Max. Fuoco ziet echter kans even later zowel Max als Calderon in te halen, waardoor de snelle Nederlander weer terugvalt naar de achtste positie. De jacht op Fuoco wordt nu ingezet en dat zou even later resulteren in een aanvaring waarbij voor Max de race ten einde is.


Met veel kennis en kunde wordt de schade aan de wagen in korte tijd vakkundig hersteld

"Het begon best wel lekker vandaag, tot het moment dat ik achter Fuoco zat toen die eigenlijk veel te vroeg in de remmen ging voor bocht zeven. Ik stuurde naar links om hem buitenom in te kunnen halen, en wilde vlak voor hem de bocht naar rechts inzetten toen Fuoco ineens weer vol gas gaf en zo mijn rechterachterwiel ramde. Dat brak af en toen was het gedaan", aldus een niet al te blije Max aan de telefoon. Fuoco kan zijn race nog uitrijden en eindigt als vijfde, terwijl Nicholas Latifi de race weet te winnen. Als de wagen van Max terug is in de pits gaan de monteurs snel aan de slag en vlak voor de derde race is de wagen weer gereed. "Het was veel werk en maar net op tijd klaar", vertelt Max daar nog over.


De laatste controles aan de vers gerepareerde wagen

De derde race mag Max van pole starten vanwege zijn sterke optreden in de kwalificatie een dag eerder. Hoewel zijn start goed is, blijkt Fuoco sneller weg en in de korte schermutseling die dat geeft komt ook Latifi aan Max voorbij. Max doet verwoede pogingen om bij te blijven maar de wagen blijkt na de reparatie toch nog niet helemaal in orde.
"Ik had vanaf de start al enorm last van blokkerende voorwielen bij het remmen. Het was net alsof ze dan omhoog kwamen en alle grip verloren." Hoewel Max het uiterste uit de wagen haalt, wordt het gat snel groter, vooral ten opzichte van de aan kop rijdende Fuoco.

"Dat was verbazingwekkend. Ik gaf vol gas op het rechte stuk, waar mijn remprobleem geheel niet meespeelde en ik dus maximale snelheid uit de wagen kon halen, maar zijn wagen liep gewoon zelfs daar nog veel harder. Ik heb geen idee hoe ze dat gedaan hebben, maar niemand kon dat bijhouden", vertelt Max. Ondanks de verschillen in snelheid en de problemen met het remmen weet Max de wagen goed op de baan te houden en ziet kans om de derde positie vast te houden tot het eind, en daarmee een keurige podiumplaats te veroveren, drie seconden achter Latifi en ruim elf seconden achter Fuoco. Dat Max het nog goed gedaan heeft blijkt uit het gat van ruim zes seconden dat hij dan heeft ten opzichte van de ervaren Marciello, die als vierde net buiten het podium eindigt.


Terwijl Max voorbij raast, vertelt een bord hem dat hij nog altijd derde is

Uitslagen (vrijdag 14 februari) dag 3 op Homestead Speedway, Florida Winter Series:
Uitslag van race 2
Uitslag van race 3