scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Veel overstuur voor Max bij vrije trainingen op Palm Beach

Gepubliceerd op 03 februari 2014 door Ron Lem

Maandag was het circuit van Palm Beach het toneel van de eerste vrije trainingen van de tweede ronde van de Florida Winter Series, waaraan Max Verstappen via de Ferrari Driver Academy mag deelnemen. Het was een dag met wisselend karakter, vooral wat het weer betrof, zodat de baan de ene keer droog en de andere keer nat was. Reden voor de organisatie om de derde training zelfs een half uur uit te stellen.

Met deze wisselende condities was het voor de deelnemers een flinke opgaaf om constante tijden te rijden of zichzelf te verbeteren. Hoewel vrijwel alle rijders ervaren zijn in de Formule 3 klasse, wist Max goed te presteren en zag de oplettende volger menig keer paarse tijden op de live timing staan. Toch verliep het vandaag voor de nog jeugdige deelnemer niet op rolletjes en moest Max genoegen nemen met gemiddelde resultaten.
"Het is grof asfalt. Daardoor slijten banden heel snel en daar hadden we veel last van deze keer", vat de debuterende coureur de dag kort samen.

Max start de dag met een aantal rondes in de 1:14.6. Mooie tijden en zeker dicht bij de top, die niet veel meer dan enkele tienden sneller is. Hoewel de wagen een enkele maal binnenkomt voor wat verbeteringen, weet Max deze tijd niet meer te verbeteren en eindigt na een uur als zevende met nog altijd een 1:14.646 op de klok, slechts 0,56 seconden van de snelste tijd.
"Het ging gewoon niet helemaal top. Ik had veel last van overstuur en daarmee verslijt je de banden heel snel. Op een gegeven moment kon ik gewoon geen gas meer geven zonder weg te glijden. Er zat gewoon niet méér in dit keer."


Werk aan de wagen, de regenbanden en nat asfalt laten zien dat het vandaag moeizaam rijden is

Voor de tweede vrije training, die eveneens een uur duurt, is Max voorzien van nieuwe banden. Het asfalt is droog en al snel weet Max een tijd van 1:14.441 te klokken. Even staat de debutant daarmee op de tweede positie, maar wordt door de anderen op de staart gezeten. Ook het overstuur blijft parten spelen en opnieuw hebben de banden het zwaar te verduren. Max bijt echter goed van zich af en weet zijn tijd te verbeteren tot 1:14.307, vlak voor hij halverwege de sessie binnenkomt voor wat kleine aanpassingen.

"Dat overstuur bleef een probleem. We hebben wat dingen geprobeerd, maar helemaal weg kregen we het niet", legt Max uit. Tegen het einde van de sessie weet hij er toch nog een knappe 1:14.179 uit te persen, maar dit blijkt niet genoeg voor de snelste tijd. Als de klok op nul staat blijkt Max op de zesde positie te staan.


Klaar voor weer een sessie

De derde en laatste training van de dag wordt wegens een losgebarsten regenbui vertraagd met een half uur. De opdrogende baan zorgt in eerste instantie duidelijk voor langzamere tijden bij alle deelnemers. Gedurende de sessie droogt de baan steeds meer op en gaan de rondetijden omlaag. Na twintig minuten heeft Max een nette 1:19.151 op zijn naam staan, goed voor een voorlopig derde tijd. Slechts de ervaren rijders Nicholas Latifi en Dennis van de Laar zijn sneller. Max komt binnen om pas achttien minuten later weer de baan op te komen. Dat er in die tijd aan de wagen is gewerkt, is duidelijk, al snel zet Max de tweede tijd neer van 1:18.025 alvorens hij opnieuw binnenkomt. Vier minuten voor het officiële einde van de sessie komt Max dan voor nog enkele rondjes de baan op en weet zijn op dat moment tiende positie nog te verbeteren naar een zevende tijd, maar als de vlag zwaait is het Ed Jones die nog net een fractie sneller blijkt en Max eindigt daarmee als achtste.

"De banden waren op toen we aan de sessie begonnen. Er waren geen nieuwe meer voor handen en eigenlijk zou je dan dus verwachten dat je langzamer wordt. Toch wisten we er in sommige sectoren nog enkele tienden aan winst mee te boeken, maar niet genoeg voor de snelste tijd van de sessie", vertelt Max.
Als we vragen naar zijn mening over de baan is hij duidelijk: "De baan is niet echt top. Het asfalt is veel te grof, waardoor je niet echt kunt gaan pushen. Het is constant vechten tegen het glijden en er zijn weinig spannende bochten waar je het verschil kunt maken. De bochten die er zijn dat zijn lange doordraaiers en daar heb ik geen voordeel bij."

Uitslagen (maandag 3 februari) dag 1 op Palm Beach International Raceway, Florida Winter Series:
Uitslag van vrije training 1
Uitslag van vrije training 2
Uitslag van vrije training 3

Het programma van de 2e ronde van de Florida Winter Series op Palm Beach International Raceway (in Nederlandse tijden):

Dinsdag 4 februari
16.00-16.30 uur Kwalificatie voor race 1
17.00-17.30 uur Kwalificatie voor race 3
21.45-22.15 uur Race 1

Woensdag 5 februari
17.00-17.30 uur Race 2
21.45-22.15 uur Race 3

Klik hier voor een directe link naar de livetiming van de Florida Winter Series.

Vanzelfsprekend zullen we alle verrichtingen van Max op de voet blijven volgen en erover berichten op de Verstappen Info Page. Daarnaast kunnen we je aanraden om ook onze social media te blijven volgen via de volgende links: Twitter Verstappen.nl, Twitter Max Verstappen, Facebook, YouTube, Instagram Verstappen.nl en Instagram Max Verstappen.

Ron Lem