Schumacher boekt lichte vooruitgang na tweede operatie

Gepubliceerd op 31 december 2013 door Niels Hendrix

Michael Schumacher heeft een tweede operatie ondergaan in het ziekenhuis van Grenoble, zo lieten de behandelend artsen dinsdagochtend op een persconferentie weten. De situatie van de 44-jarige Duitser is inmiddels licht verbeterd.

"We hebben enkele signalen dat de situatie beter onder controle is dan maandag", aldus hoofd anesthesie Jean-François Payen, die daarmee verwees naar de resultaten van een hersenscan. "Er is maandagavond tijdens een twee uur durende operatie een bloeduitstorting aan de linkerzijde van zijn hoofd weggehaald. Daarna is de druk in Schumachers hoofd verbeterd."


Michael Schumacher is een begenadigd skiër

"De komende uren zijn cruciaal voor onze strategie. Gisteravond hadden we de kans om in te grijpen. Dat hebben we na overleg met de familie gedaan, want het ging om een risicovolle operatie", aldus Payen.

Ondanks alles werd nogmaals benadrukt dat Schumacher nog altijd niet buiten levensgevaar is. "Er zijn ups en downs, maar over een periode van 24 uur gezien kunnen we zeggen dat het iets beter gaat. We hebben wat tijd gewonnen."

Tijdens een skivakantie in de Franse Alpen kwam de zevenvoudig Formule 1 wereldkampioen afgelopen zondag ten val. Zijn hoofd kwam op een rots terecht, maar gelukkig droeg Schumacher wel een helm, want zonder die bescherming zou de Duitser het niet hebben overleefd, zeiden de artsen maandag.
Om zijn brein volledig rust te geven, wordt Schumacher in een kunstmatige coma gehouden. Over enige prognose over een verder herstel wordt niet gespeculeerd. "Hij heeft nog een lange weg te gaan, met pieken en dalen. We hebben geen idee hoe het zich zal ontwikkelen."