scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Na historisch kartjaar staat Max aan vooravond autosportdebuut

Gepubliceerd op 25 november 2013 door Niels Hendrix

Max Verstappen stond afgelopen zaterdag als polesitter op de startgrid in Bahrein voor zijn laatste kartrace en de 16-jarige CRG-fabriekscoureur sloot daar in Sakhir het wereldkampioenschap voor automatisch geschakelde karts als derde af. Daarmee is de ongekende zegetocht van 2013 ten einde gekomen. De zoon van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen werd namelijk eerder in het jaar al gekroond tot wereldkampioen in de schakelkarts, de zogenaamde KZ-klasse. Even daarvoor had het jonge supertalent al beide Europese kampioenschappen (KZ en KF) op zijn naam geschreven.

Max nam het daarbij op tegen de crème de la crème uit de kartwereld, tegen wereldtoppers waarvan er enkelen méér jaren ervaring hebben dan Verstappen junior oud is. Max versloeg ze allemaal, won de twee meest prestigieuze Europese titels en één wereldtitel en schreef daarmee historie. Niemand heeft in de bijna zestig jaar wereldwijde kartgeschiedenis ooit eerder op een dergelijke dominante manier zijn stempel op karting gedrukt. Een absoluut onnavolgbare, onuitwisbare en unieke prestatie.


Max Verstappen: Tweevoudig Europees kampioen én wereldkampioen karting 2013!


Jos heeft als tuner van de KZ-motoren zijn steentje bijgedragen

Internationale kartresultaten van Max Verstappen in het seizoen 2013:

• Kampioen CIK-FIA World Championship KZ
• Derde in CIK-FIA World Championship KF
• Kampioen CIK-FIA European Championship KZ
• Kampioen CIK-FIA European Championship KF
• Kampioen WSK Euro Series KZ1
• Kampioen WSK Master Series KZ2
• Winnaar  Winter Cup KF2

Terugkijkend op zijn welhaast ongelooflijke verrichtingen laat Max weten: "Uiteraard wil ik iedereen die mij dit seizoen heeft gesteund en geholpen enorm bedanken. Het was het beste seizoen ooit en we hebben geschiedenis in de kartsport geschreven door het winnen van twee Europese en één wereldtitel in hetzelfde seizoen en in twee verschillende categorieën. Het is nu tijd om vooruit te kijken naar een nieuwe uitdaging en ik wil daarbij CRG-karts, GFR, TM-motoren en uiteraard mijn vader bijzonder hartelijk danken voor alles wat zij voor mij hebben gedaan."


Ervaring opdoen in de Formule Renault 2.0 betekent zoveel mogelijk kilometers maken


Ook op een door en door nat Spa-Francorchamps was Max de snelste coureur

Het vizier staat nu volledig gericht op de autosport. Max zette in de afgelopen maanden reeds de eerste stappen in die richting door in een heuse - in Europese kampioenschappen ingezette - raceauto kilometers te maken. Hij testte al zeven maal in een Formule Renault 2.0, een eenzitter met open wielen en voor- en achtervleugels. Dat gebeurde voor vijf verschillende teams en op zes verschillende circuits. Daarbij was Max nagenoeg elke keer de snelste coureur op de baan en was hij ondanks zijn gebrek aan ervaring in de autosport nu al enkele keren sneller dan de officiële Formule Renault 2.0 baanrecords.
Dat wekte niet alleen de verbazing bij de aanwezige professionals, maar zorgt er ook voor dat Max tot in de hoogste regionen van de autosport als een klasse apart wordt erkent. Het is niet voor niets dat reeds meerdere Formule 1-teams zich hebben gemeld om de Limburger in hun talentenprogramma op te nemen.

De eerstvolgende grote stap op weg naar de Formule 1 zal voor Max liggen in de deelname aan de hoog aangeschreven Formule Renault 2.0 Eurocup, als opstapklasse in de internationale formule-autoracerij.
Om 2014 als een overgangsjaar te zien daar wil Max echter niet van spreken: "Mijn doel is om zoveel mogelijk races te winnen. Anders kan ik net zo goed thuisblijven."
Die gedrevenheid van de autosportdebutant uit zich in een intensieve voorbereiding. Voor welke teamkleuren Verstappen junior zal gaan rijden is nog ongewis, maar dat hij niet onbeslagen ten ijs zal komen moge duidelijk zijn. Max, die zijn eerste autorace nog moet rijden, wordt door de kenners nu al een favorietenrol toegedicht. Een fenomeen in wording, dat aan de vooravond van zijn debuut in de autosport staat.

Niels Hendrix