scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Goed begin voor Max van bijzonder kartweekend Bahrein

Gepubliceerd op 20 november 2013 door Niels Hendrix

Max Verstappen staat aan de vooravond van een in velerlei opzichten bijzonder weekend. In Bahrein rijdt het 16-jarige talent namelijk zijn laatste kartrace van het seizoen, voor hij in 2014 zal debuteren in de autosport. Op de Viva Karting Track van Sakhir wordt de beslissende ronde van het prestigieuze CIK-FIA World Championship KF verreden. Max domineerde begin september op het PF International Circuit in Groot-Brittannië de eerste ronde en is dus de grote favoriet om ook deze wereldtitel aan zijn dit jaar schier oneindige zegelijst toe te voegen.

De 1414 meter lange kartbaan wordt voor het eerst door de internationale karttop bezocht en kent meteen een noviteit. Er wordt namelijk tot ongeveer 21 uur lokale tijd gereden, hetgeen betekent dat de rijders tegen die tijd met kunstlicht te maken krijgen.
Daarnaast wordt er door de kartorganisatie rekening gehouden met het feit dat de werkweek in het Islamitische Bahrein op zondag begint. Dat houdt in dat het gehele programma een dag naar voren is geschoven en de finales dus op zaterdag zullen zijn.


De goed verlichte Viva Karting Track van Sakhir

Dinsdag stonden er voor Max de eerste vijf vrije trainingen op het programma. "Helaas heb ik dinsdag alleen de eerste drie vrije trainingen kunnen rijden", vertelt Max. "Daarna begon het namelijk te regenen. Het plensde zo hard dat het water niet weg liep en de hele baan blank stond." Aan de temperatuur van zo'n 25 graden lag het niet, maar als de afwatering te wensen over laat, houdt het op. Toch noteerde Max naar eigen zeggen toen al de snelste rondetijden.

Op woensdag bleef het met uitzondering van de eerste vrije training wel droog en kon Verstappen junior probleemloos vijf vrije trainingen afwerken op zijn automatisch geschakelde CRG-kart met TM-motor. Tijdens de laatste twee vrije trainingen werd ook de officiële tijdwaarneming ingeschakeld en was dus een direct vergelijk met de concurrentie mogelijk. Max eindigde in de groep met oneven startnummers daarin als eerste (52.886s) en nipt tweede (52.539s). Daarbij moet opgemerkt worden dat Max in die laatste sessie op gebruikte banden stond, terwijl de andere toppers op vers rubber reden.


Bahrein levert een sprookjesachtig plaatje op

Max: "De eerste vrije training was nog in de regen en daarin was ik ongeveer vier tienden van een seconde sneller dan de andere KF-coureurs. Dat ging goed." Daarna droogde de baan snel op en werden de andere vier sessies op droog asfalt verreden. "Ook dat ging goed. Maar het is lastig om eerlijk te vergelijken. Je kunt hier in Bahrein namelijk de baan afkorten. Omdat er veel asfalt naast het circuit ligt, kun je een van de bochten veel groter maken dan hij eigenlijk is en daar win je twee tot drie tienden van een seconde mee." Voor vandaag werd dat toegestaan, maar het is nog onduidelijk of dat zo blijft in de rest van het weekend.

Donderdag wordt er in de CRG-tent weer verder gesleuteld. "We blijven nog aan de afstelling werken. Deze baan is door het vele zand heel erg glad en dat maakt het moeilijker om een goede balans te vinden, omdat je heel veel glijdt. We proberen achter meer grip te vinden."
Het programma in Bahrein begint telkens bij daglicht om 's avonds onder kunstlicht te worden afgesloten. Max: "Dat ziet er zeker mooi uit. Maar voor het karten zelf brengt het weinig veranderingen met zich mee. Het circuit vind ik vooral leuk in de regen."

De donderdag staat in het teken van meer vrije trainingen en de kwalificatie tijdtraining. Op vrijdag worden drie kwalificatie series verreden. Daarna zullen op zaterdag de prefinale en de finale van het wereldkampioenschap KF volgen.

Het programma van Max (KF):

Donderdag 21 november
13.40-13.55 uur Vrije training 1 (oneven nrs.)
15.00-15.15 uur Vrije training 2 (oneven nrs.)
16.20-16.35 uur Vrije training 3 (oneven nrs.)
17.05-17.13 uur Kwalificatie tijdtraining

Vrijdag 22 november
13.25-13.45 uur Warming-up (oneven nrs.)
15.20-15.35 uur Kwalificatie serie 1
16.40-16.55 uur Kwalificatie serie 2
18.40-18.55 uur Kwalificatie serie 3

Zaterdag 23 november
13.40-14.00 uur Warming-up (oneven nrs.)
15.20-15.50 uur Rijderspresentatie
16.20-16.40 uur Prefinale (20km)
19.20-19.50 uur Finale (30km)

Livetiming is beschikbaar via www.cikfiachampionship.com/live_timing.asp. De livestream wordt op zaterdagmiddag ingeschakeld: www.cikfiachampionship.com/live_streaming.asp.
Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page. Vergeet ook niet om ons te "liken" op Facebook!

Uitslagen (woensdag) van de 2e ronde van het CIK-FIA World Championship 2013 (klasse KF):
Uitslag van de vierde vrije training (oneven nrs.)
Uitslag van de vijfde vrije training (oneven nrs.)

Niels Hendrix