scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Engineer Kaufmann na test op Spa vol lof over Max

Gepubliceerd op 06 november 2013 door Niels Hendrix

Het Josef Kaufmann Racing team is een waar familiebedrijf. In 1982 opgericht door Josef Kaufmann, werkt de teambaas al jaren met hart en ziel mee in de pitbox. Zijn zoon Lars bekleedt tegenwoordig de functie van hoofdengineer en is een belangrijke spil in het Duitse team.
Gedurende de Formule Renault 2.0 test Spa-Francorchamps werkten Max Verstappen en Lars Kaufmann nauw samen. Na afloop sprak de Verstappen Info Page met deze race engineer.

"Mijn ervaring met Max is heel positief", steekt Lars Kaufmann van wal. "Hij is aardig, heeft talent en is erg intelligent. Gedurende onze tweedaagse test toonde hij constant progressie, zoals we het graag zien. Ik heb genoten van onze samenwerking. Het kostte Max slechts tien ronden om de baan perfect te leren kennen. Op een nat circuit zelfs. Dat was indrukwekkend."


Max in gesprek met teameigenaar Josef Kaufmann


Een spetterend optreden van Max. Letterlijk!

Er viel veel regen, heel veel regen. Kaufmann: "Het waren zeer moeilijke weersomstandigheden. Het zicht wordt dan tijdens het rijden belemmerd door de spray. Je kunt ook minder ronden op een dag rijden, omdat de rondetijden omhoog gaan. Je hebt daardoor minder tijd om te leren. Max heeft geen fouten gemaakt en maakte veel indruk. Dat maakt het fijn om samen te werken. Hij heeft technisch inzicht en begrijpt direct wat er wordt uitgelegd. Dat weet hij vervolgens mee te nemen tijdens het rijden. Ik had hem aan de hand van de data van maandag meegegeven anders in te sturen. Dat deed hij dinsdag meteen vanaf de eerste ronde."

Kaufmann legt uit wat Max speciaal maakt als coureur: "Max heeft het juiste gevoel. Ook als de omstandigheden wisselend zijn, weet hij de juiste lijnen te rijden. Hij is slim genoeg om dat zelf elke ronde uit te proberen en na een paar rondjes weet hij waar de meeste grip is. Andere coureurs hebben de data nodig om zich te verbeteren en lopen een stap achter, maar Max verbetert zichzelf al tijdens het rijden. Hij is de coureur die anderen een stap voor is."


Max was de snelste FR 2.0 coureur op Spa-Francorchamps

Er zijn vele wegen omhoog op de internationale autosportladder. "Volgens mij is de Formule Renault 2.0 de juiste klasse voor Max om in de autosport te beginnen. Het is van hoog niveau en erg competitief, maar het is behapbaar. Andere karters gingen hem voor. Voor zo'n goede karter als Max is de stap naar de Eurocup geen probleem."
Kaufmann: "Max is zonder twijfel erg getalenteerd. In de laatste jaren hebben we vijf coureurs op weg geholpen naar de Formule 1. Nico Hülkenberg, Esteban Gutierrez, Sebastien Buemi, Robin Frijns en nu Stoffel Vandoorne die daar op de deur klopt. Als ik Max met dat rijtje vergelijk, is zijn niveau nu al indrukwekkend, rekening houdend met zijn minimale ervaring in de autosport. Met een normale ontwikkelingscurve kan hij net zo ver komen als de genoemde rijders die de top hebben behaald."

Niels Hendrix