scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Opnieuw spectaculaire tijden Max tijdens tests Hungaroring

Gepubliceerd op 29 oktober 2013 door Ron Lem

Max Verstappen heeft opnieuw een weergaloze test uitgevoerd in een Formule Renault 2.0. Op maandag en dinsdag was het team van Tech 1 Racing gastheer voor het jonge talent dat volgend jaar de overstap van de kart naar de autosportwereld op de agenda heeft staan. Tech 1 Racing, niet het minste team uit deze tak van autosport dat dit jaar zelfs de constructeurstitel won en door de jaren heen ware kampioenen telt onder haar rijders, bood Max de kans om liefst twee dagen voluit te mogen testen op de Hungaroring. Max verbaasde iedereen met de ronduit spectaculaire resultaten die hij als beginnend rijder in de Formule Renault 2.0 wist neer te zetten. Hoewel de wil om snelste te zijn bij het supertalent uit de kartsport in het bloed zit, moet hier een en ander toch eerst voorzichtig worden opgebouwd.

"We begonnen de sessies in Hongarije steeds op gebruikte banden. De eerste dag met Tech 1 Racing ging dat al heel goed. Al vrij snel reed ik ondanks de gebruikte banden rondetijden in de 1:45s tot 1:47s. We hebben die dag vooral gebruikt om de remmen en de balans goed aan te passen op de baan", vertelt Max als we hem na afloop maandag 28 oktober spreken. Hoewel het grootste deel van de dag op gebruikte banden werd gereden, waren de tijden, zeker ten aanzien van de andere rijders die hier ook hun testen uitvoerden, al meer dan behoorlijk.


Max in de fraai gekleurde bolide van Tech 1 Racing

Max vervolgt: "We zaten vooraan qua tijden, maar met nieuwe banden had er meer in kunnen zitten en dat gaan we dinsdag testen. We hebben vandaag vooral gekeken naar de wegligging van de auto. Ik vond dat hij net iets te veel overstuur had."

De tweede dag liggen er nieuwe bandensetjes klaar, maar om de wagen optimaal te krijgen wordt eerst opnieuw gereden met gebruikte setjes. Max boekt goede resultaten, maar tegen het einde van de ochtendsessie worden na een succesvolle test met iets minder versleten banden tijden geklokt die bij een ieder het hart sneller doet slaan. Max komt onder de 1:42.00s en moet nog op nieuwe banden van start gaan. Snel wordt de wagen binnengehaald, de banden gewisseld met spiksplinternieuwe banden en gaat Max de baan weer op.
"Dat ging fantastisch! Ik reed direct al acht tienden van een seconde sneller dan eerder deze ochtend. Ik zat heel dicht bij het baanrecord en we waren zonder meer de snelste van de sessie", vertelt Max enthousiast.


Vooral de wagen in orde hebben voor de nieuwe banden er onder mogen, dat was het doel tijdens elke sessie

Als de middagsessie van start gaat, wordt opnieuw gestart op gebruikt rubber. Doelbewust, want opnieuw wordt eerst aan de afstelling van de wagen gewerkt om deze zo optimaal mogelijk te hebben voordat het tweede en laatste setje nieuwe banden er onder mag.
"Dat was twintig minuten voor het einde van de sessie en daar hebben we de hele middag naartoe gewerkt", vertelt Max, die even later laat weten ook die sessie weer de snelste te zijn geweest. Hoewel de timing van de tijden onofficieel was, wordt dan op de nieuwe banden toch een mooie 1:41.58s geboekt. Vier honderdsten van een seconde sneller dan Alex Albon, maar vooral ook sneller dan het officiële baanrecord, dat voor de Formule Renault 2.0 volgens de boeken op 1:41.78s is vastgelegd.


Max in de cockpit van de Formule Renault 2.0

"We zijn er heel tevreden over. Het geeft een heel goed gevoel dat alles zo goed is gegaan. Dit is niet verkeerd", besluit Max, die over een kleine maand nog eenmaal in zijn CRG-kart zal stappen voor de laatste ronde van het CIK-FIA World Championship KF in Bahrein.

Onofficiële rondetijden Hungaroring 28 & 29 oktober:

Max Verstappen     1:41.58
Alex Albon         1:41.62 +0.04s
Egor Orudzhev      1:41.80 +0.22s
Ignacio d'Agosto   1:42.10 +0.52s
Dennis Olsen       1:42.11 +0.53s
Gustav Malja       1:42.14 +0.56s
Matt Parry         1:42.23 +0.65s
Hans Villemi       1:42.25 +0.67s
Jules Gounon       1:42.27 +0.69s
Vasili Romanov     1:42.81 +1.23s
Ryan Tveter        1:42.83 +1.25s
Alex Bosak         1:43.40 +1.82s
Gregor Ramsay      1:43.50 +1.92s

Ron Lem