scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel pakt vierde wereldtitel tijdens Grand Prix van India

Gepubliceerd op 27 oktober 2013 door Ron Lem

Sebastian Vettel heeft tijdens de Grand Prix van India kans gezien voor de vierde maal op een rij de wereldtitel veilig te stellen. Op het 5,125 km lange Buddh International Circuit reed de Duitser zijn Red Bull bolide met overmacht naar de eindstreep en finishte daar met ruim 29 seconden voorsprong op Nico Rosberg. Uitzinnig van vreugde draaide de Red Bull coureur na afloop enkele donuts voor het enthousiaste publiek alvorens zijn handschoenen over de hekken te smijten.
Teamgenoot Mark Webber, die deze Grand Prix alles op alles zette om nog voor het einde van zijn F1-carrière een overwinning op zijn naam te zetten, moest zwaar teleurgesteld in de 39e ronde zijn wagen aan de kant zetten met een dynamoprobleem.
Derde werd Romain Grosjean, terwijl het team van Caterham de grote verliezer van de dag werd door uitval van Giedo van der Garde al in de eerste ronde en Charles Pic in de 36e ronde met technische problemen.


Als de lichten doven, komt het veld onder nevelige omstandigheden snel op gang

De race gaat van start onder licht nevelige weersomstandigheden veroorzaakt door smog. Als de lichten doven is het Vettel, die gestart op zachte banden, meteen de leiding neemt. Lewis Hamilton ziet kans om meteen een plaats te verschalken en neemt de tweede positie over van Rosberg. Al in de eerste bocht wordt Webber licht getoucheerd door Kimi Raikkonen, waardoor hij naar de binnenkant van de bocht schiet. Fernando Alonso kan een kleine aanrijding niet meer voorkomen en verspeelt zijn voorvleugel op de achterband van Webber, die hiervan geen hinder lijkt te ondervinden. Intussen wordt Van der Garde achterin het veld klemgereden tussen Jules Bianchi en de achter hem gestarte Max Chilton. Chilton stuurt daarbij scherp in, laat geen ruimte en rijdt de voorwielophanging van Van der Garde aan flarden. Voor de Nederlander levert dit de twijfelachtige eer op de eerste te zijn die uitvalt tijdens de Grand Prix van India.


Vettel geconcentreerd op de taak die voor hem ligt

Al in de derde ronde komt Vettel dan binnen en wisselt naar medium compound banden. Hij valt hierdoor terug naar de zeventiende positie en ziet zich geplaatst voor een inhaalrace die zijn weerga niet zal kennen. Binnen tien ronden pakt de op dat moment nog aspirant wereldkampioen maar liefst veertien posities terug en is weer in de top drie van het veld te vinden als de dertiende ronde zijn aanvang vindt. Intussen is Mark Webber opgeklommen naar de eerste positie en rijdt hier tot de 28e ronde als zijn eerste pitstop voor banden een noodzaak wordt. Webber wisselt naar zachte banden en verliest daarmee zijn leidende positie aan de inmiddels op tweede positie rijdende Vettel, die echter enkele ronden later ook een bandenwissel aangaat. Webber komt hierdoor terug aan de leiding van het veld, maar stopt zelf twee ronden later opnieuw om terug te wisselen maar de medium compound.


Mark Webber verlaat met gebogen hoofd het strijdtoneel nadat zijn dynamo alle energie verloren was

Opnieuw pakt Vettel hiermee de koppositie over en zal die niet meer uit handen geven. Voor Mark Webber houdt alles op als in de 39e ronde het bericht via de boordradio komt dat hij problemen met de versnellingsbak zou hebben. Het team vertelt hem direct te stoppen en geeft later aan dat het de dynamo was die problemen gaf. Doorrijden zou tot grote schade hebben kunnen leiden en dus was direct stoppen de enige optie. Voor Mark Webber een bittere pil en teleurgesteld verdwijnt de Australiër in de pitbox.

De race stond voor een groot deel in het teken van strijd om posities. Sergio Perez illustreert dit in de 58e ronde nog eens door in een enkele inhaalslag zowel Raikkonen als Hamilton het nakijken te geven. Hamilton, die op datzelfde moment net bezig was Raikkonen te passeren, moet machteloos toezien hoe Perez dit moment aangrijpt en hem vervolgens de achterkant van zijn bolide toekeert. Hamilton zet de achtervolging in maar kan niet voorkomen dat Perez hiermee de zesde positie voor zich op weet te eisen.

Voor Charles Pic verloopt de race intussen alles behalve voorspoedig. Ook bij zijn wagen speelt een technisch probleem op en halverwege de race wordt zijn wagen de pitbox ingeduwd. Een zwarte dag voor het team van Caterham, dat hiermee geen van beide wagens aan de eindstreep heeft weten te krijgen.


Vettel is uitzinnig van vreugde, parkeert zijn wagen op de baan en buigt voor dit wonder der techniek


Daarna wordt hij op handen en schouders naar het podium gedragen

De uitslag van de Grand Prix van India:

     Nr Coureur             Team                        Tijd  
  1  1  Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  60 - 
  2  9  Nico Rosberg        Mercedes                 60 +29.8 secs
  3  8  Romain Grosjean     Lotus-Renault            60 +39.8 secs  
  4  4  Felipe Massa        Ferrari                  60 +41.6 secs 
  5  6  Sergio Perez        McLaren-Mercedes         60 +43.8 secs  
  6 10  Lewis Hamilton      Mercedes                 60 +52.4 secs  
  7  7  Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            60 +67.9 secs  
  8 14  Paul di Resta       Force India-Mercedes     60 +72.8 secs 
  9 15  Adrian Sutil        Force India-Mercedes     60 +74.7 secs  
 10 19  Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              60 +76.2 secs  
 11  3  Fernando Alonso     Ferrari                  60 +78.2 secs 
 12 16  Pastor Maldonado    Williams-Renault         60 +78.9 secs 
 13 18  Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              59 +1    Lap 
 14  5  Jenson Button       McLaren-Mercedes         59 +1    Lap 
 15 12  Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           59 +1    Lap 
 16 17  Valtteri Bottas     Williams-Renault         59 +1    Lap 
 17 23  Max Chilton         Marussia-Cosworth        58 +2    Lap 
 18 22  Jules Bianchi       Marussia-Cosworth        58 +2    Lap 
 19 11  Nico Hulkenberg     Sauber-Ferrari           54 +6    Lap 
 --  2  Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  39 +21   Laps 
 -- 20  Charles Pic         Caterham-Renault         35 +25   Laps 
 -- 21  Giedo van der Garde Caterham-Renault          1 +59   Laps 

Ron Lem