scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Sebastian Vettel wint met gemak vierde GP op rij

Gepubliceerd op 06 oktober 2013 door Johan Peeters

Sebastian Vettel heeft opnieuw zijn voorsprong in de titelstrijd vergroot door op het circuit van Yeongam een enerverende Grote Prijs van Zuid-Korea op zijn naam te schrijven. Achter Vettel completeerden de beide Lotussen van Kimi Raikkonen en Romain Grosjean het podium op de plaatsen twee en drie.

Bij de start is het Vettel die direct een gaatje slaat. Daarachter is het Grosjean die in bocht nummer drie Lewis Hamilton passeert. Een mislukte uitremactie van Felipe Massa eindigt in een spinnende Ferrari, waardoor het veld achter hem uit elkaar wordt getrokken. Iedereen kon Massa ontwijken maar Jenson Button en Adrian Sutil lopen schade op aan hun voorvleugel.

In de eerste helft van de race is het Vettel die langzaam van zijn achtervolgers Grosjean en Hamilton wegloopt. Daarachter is het Nico Hülkenberg die Fernando Alonso knap achter zich kan houden voor een groeiende groep achtervolgers.

Door een vroege tweede pitstop kan Raikkonen zich aan kop van dit groepje nestelen. Op dat moment krijgt Hamilton last van ernstige bandenslijtage, waardoor zijn teamgenoot Rosberg snel op hem inloopt. Tijdens de daarop volgende inhaalmanoeuvre geeft de voorvleugel van Rosberg de geest, waardoor deze in een regen van vonken de pits op moet zoeken voor een nieuw exemplaar. Door de problemen bij beide Mercedessen is het Raikkonen die hiervan profiteert en, net voordat de safetycar naar buiten komt, twee plaatsen opschuift.


Man van de wedstrijd Nico Hülkenberg voor Fernando Alonso

Deze safetycar situatie wordt veroorzaakt doordat de rechter voorband van Sergio Perez op het lange rechte stuk na bocht twee zijn loopvlak verliest. Mark Webber, die hier kort achter reed, hield er een leeglopende band aan over door rondvliegende delen van de McLaren. Doordat het loopvlak midden op het rechte stuk bleef liggen, was het nodig de safetycar naar buiten te roepen. Bij de herstart kan Vettel uit het schootsveld van beide Lotussen blijven, maar Raikkonen ziet kans zijn teamgenoot een ronde later met een spectaculaire aktie te verschalken.

Een tweede safetycar periode is nodig als Adrian Sutil na de herstart spint en hierna Webber aantikt. De Red Bull vat hierdoor vlam op een uitloopzone. Een brandweerauto reed al richting de brandende Red Bull voordat de safetycar het aanstormende veld op kon vangen. Nadat alle troep was opgeruimd kon de race tot het einde uitgereden worden met Vettel aan kop die weer langzaam wegliep van Raikkonen en Grosjean. Achter dit trio is het Hülkenberg die zichzelf en Sauber een welverdiende vierde plaats schenkt door een hevig aandringende Hamilton en Alonso achter zich te houden. Rosberg kon op het einde nog bij dit groepje aansluiten gevolgd door Button, Massa en Perez, die zijn landgenoot Esteban Gutierrez net afhield van zijn eerste punt.

Na een goede start van de race reed Pastor Maldonado lange tijd in de top tien, om uiteindelijk toch terug te vallen naar de dertiende stek achter zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Paul di Resta crashte zijn Force India en beide Toro Rosso's vielen uit. Onze landgenoot Giedo van der Garde finishte achter zijn teamgenoot Charles Pic als vijftiende, nadat hij in het begin van de race een drive through penalty kreeg opgelegd omdat hij Jules Bianchi van de baan zou hebben gedwongen.

De uitslag van de GP van Zuid-Korea:

   Nr Coureur             Team                        Tijd
 1  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  55 
 2  7 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            55 +4.2 secs  
 3  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            55 +4.9 secs  
 4 11 Nico Hulkenberg     Sauber-Ferrari           55 +24.1 secs  
 5 10 Lewis Hamilton      Mercedes                 55 +25.2 secs  
 6  3 Fernando Alonso     Ferrari                  55 +26.1 secs  
 7  9 Nico Rosberg        Mercedes                 55 +26.6 secs  
 8  5 Jenson Button       McLaren-Mercedes         55 +32.2 secs 
 9  4 Felipe Massa        Ferrari                  55 +34.3 secs  
10  6 Sergio Perez        McLaren-Mercedes         55 +35.1 secs
11 12 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           55 +35.9 secs  
12 17 Valtteri Bottas     Williams-Renault         55 +47.0 secs 
13 16 Pastor Maldonado    Williams-Renault         55 +50.0 secs 
14 20 Charles Pic         Caterham-Renault         55 +63.5 secs 
15 21 Giedo van der Garde Caterham-Renault         55 +64.5 secs 
16 22 Jules Bianchi       Marussia-Cosworth        55 +67.9 secs 
17 23 Max Chilton         Marussia-Cosworth        55 +72.8 secs 
18 18 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              53 Mechanical 
19 19 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              52 Mechanical 
20 15 Adrian Sutil        Force India-Mercedes     50 +5 Laps 
--  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  36 +19 Laps 
-- 14 Paul di Resta       Force India-Mercedes     24 Accident 

Johan Peeters