scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max wereldkampioen KZ in CIK-FIA World Championship!

Gepubliceerd op 22 september 2013 door Ron Lem

Het is al eerder geroepen: Er staat in 2013 geen maat op Max Verstappen. Max beleefde vandaag een zeer succesvolle dag het CIK-FIA World Championship KZ dat verreden werd in het schilderachtige Franse Varennes sur Allier. Hoewel bij de warming-up nog slechts een tiende tijd kon worden genoteerd, keerden daarna alle kansen zich richting de supersnelle Limburger, die het hele seizoen 2013 al van zich doet spreken door de vele fraaie overwinningen die hij op zijn naam wist te schrijven. Met succes, want na een zinderende startfase van de finale, waarbij Max zelfs even derde lag, wist het supertalent met overmacht de strijd in zijn voordeel te beslechten en de titel van "World Champion KZ 2013" van de CIK-FIA te bemachtigen.
Trots hoorde vader en motortuner Jos na afloop de tonen van het Wilhelmus over het terrein schallen, terwijl zoon Max uit handen van niemand minder dan Kees van de Grint, vice-president van de CIK-FIA, de welverdiende beker in ontvangst mocht nemen.
"Geweldig, het voelt gewoon super. Ik ben reuzeblij met deze overwinning en wereldtitel", aldus een euforische Max aan de telefoon.


Max rijdt vooraan en weet uiteindelijk ook voorste te blijven

Na de succesvolle resultaten van zaterdag mocht Max in de tweede prefinale van start van de pole positie. Een prima positie want als de lichten op groen gaan, is het de dit jaar onverslaanbare CRG-fabriekscoureur die met zijn CRG-chassis en TM-motor de leiding in handen weet te houden direct gevolgd door Paolo de Conto van Birel Motorsport. De strijd is hevig als blijkt dat beiden flink uitlopen op Davide Fore, die de derde positie inmiddels heeft weten te verschalken, maar Max de hete adem van De Conto in zijn nek kan voelen. In de vierde ronde neemt De Conto zijn kans waar en passeert Max via een binnenbocht om de leiding van de strijd op zich te kunnen nemen. Hoe hard de strijd eraan toe gaat, blijkt wel uit het enorme risico dat De Conto hierbij neemt door vrijwel volledig over de kerbstones te gaan en daarbij bijna vierwiels te worden gelanceerd.
"Ik heb hierdoor zelfs een waarschuwing opgelopen", legt Max uit, "die bocht kun je in de tweede nemen mits je hem goed insteekt. De Conto deed dat niet en moest terug naar de eerste, waardoor zijn snelheid plots verminderde."


Een vertrouwd beeld vandaag

Max kan een kleine aanrijding niet voorkomen. "Ik duwde hem eigenlijk licht op, dat hielp hem zelfs. Maar ik heb daar toch een waarschuwing voor gekregen, hoewel het hem niet eens gehinderd heeft." De Conto weet de kart snel weer onder controle te krijgen en zet als leider in de strijd de race voort. Max is niet van zin dit enige kans te laten en zet de achtervolging in.
"Daar moest iets aan gedaan worden, ja", reageert Max nuchter op het voorval. Rondenlang rijden beiden met hoge snelheden over het asfalt, waarbij Max, die nooit meer afstand tussen beide karts laat vallen dan hooguit enkele decimeters, rustig zijn kans afwacht. Die kans komt in de tiende ronde als Max gebruik makend van de slipstream van De Conto zijn kart in een binnenbocht er naast kan zetten en even later weer terug is op de positie waar hij de race ook aanving. Als dan na veertien ronden het zwart-wit geblokt valt, is het Max die als eerste de eindstreep passeert en zo de pole positie voor de finale weet te veroveren.


Soms zit de concurrentie dicht op de bumper van Max: "Zelfs toen ze in mijn slipstream zaten, kon ik van ze wegrijden"

Als de finale van start gaat, komt het hele veld goed op gang. Max beleeft echter een minder snelle start, waardoor Marco Ardigo van het Tony Kart Racing Team hem voorbijkomt. Ook Charles Leclerc van ART Grand Prix Srl weet aan zowel Max als de op de derde stek gestarte De Conto voorbij te komen en neemt de tweede positie in. Max volgt op zeer korte afstand en weet dan in de derde ronde al op zeer fraaie wijze aan Leclerc voorbij te komen. De nu ontketende Verstappen gaat achter zijn volgende prooi aan en weet daarbij kort achter de bumper van Ardigo te blijven. In de vijfde ronde laat Ardigo net even teveel ruimte over en ziet het Nederlandse supertalent direct de kans waarnemen en via de binnenbocht aan zich voorbij komen.
"Ik had even een wat mindere start. Er kwamen er meteen twee voorbij zetten, maar ik kon ze goed bijblijven en heb het gat niet te groot laten worden. Toen ik eerst Leclerc en twee ronden later Ardigo voorbij was, zaten ze in mijn slipstream maar desondanks kon ik van ze wegrijden."
Max zet alles op alles en loopt per ronde verder weg van het veld. Terwijl tussen Ardigo, Leclerc en Jordon Lennox-Lamb een hevige strijd om de tweede positie losbrandt, rijdt Max onbedreigd de twintig ronden tellende finale uit op weg naar het wereldkampioenschap KZ, het summum in de kartsport.

"Ik heb voor de zekerheid een wat groter gat gereden met de nummer twee. Het was ook wel fijn dat ze daar in gevecht raakten, want dat hielp mij weer goed", vertelt Max hierover. Als na twintig ronden de vlag valt, is het inderdaad Max die met ruim drie seconden voorsprong de winst veilig stelt. Met deze klinkende overwinning heeft Max dit jaar alle kampioenschappen gewonnen waaraan hij heeft deelgenomen. Een prestatie van formaat van de pas 15-jarige Limburger, die na dit enorme succesjaar van plan is volgend jaar zijn pijlen te gaan richten op de autosport. Eerst staat echter nog de tweede ronde van het wereldkampioenschap KF, de automatische geschakelde karts, in november in Bahrein op de planning.
"Daar zie ik naar uit. Dat wordt weer gas geven en wegrijden en hopen dat ik ook die laatste nog op mijn naam weet te zetten dit jaar", besluit de kersverse wereldkampioen.


Loon naar werken, een welverdiende victorie als eindzege


De beker uit handen van Kees van de Grint ontvangen


Ook Sophie is er bij als zoon Max een weergaloze overwinning heeft behaald

Uitslagen (zondag) van het CIK-FIA World Championship 2013 (klasse KZ):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de prefinale 2
Totaaluitslag van de prefinales
Uitslag van de finale

Ron Lem