"> Max dominant naar winst bij wereldkampioenschap KF - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max dominant naar winst bij wereldkampioenschap KF

Gepubliceerd op 01 september 2013 door Niels Hendrix

Dominant. Dat was Max Verstappen bij de eerste ronde van het CIK-FIA World Championship KF in Groot-Brittannië. Het complete weekend was de CRG-fabriekscoureur absolute alleenheerser op het PF International Circuit in Brandon. Na op vrijdag pole positie te hebben veroverd, won Verstappen junior op zaterdag zijn vier kwalificatie series. Zodoende stond hij op zondag in de prefinale wederom op de beste startplek en ook deze race schreef Max op zijn naam. Tenslotte werd ook de finale, de enige race om de punten, volledige gedomineerd door het 15-jarige talent door vanaf pole positie de rest van het KF-veld achter zich te laten en met een meer dan riante voorsprong te winnen.
"Ongelooflijk wat Max hier in Engeland heeft laten zien. Waanzinnig!", aldus een meer dan trotse vader Jos Verstappen. "Niet normaal hoe goed het dit weekend ging, helemaal top! Hier zijn we heel erg blij mee."


Nummer 1, zonder twijfel

Max verschijnt voor de prefinale als polesitter op de startgrid. Wanneer de lichten op groen gaan en het uiterst competitieve veld middels een vliegende start wordt losgelaten, doet Max zijn achternaam eer aan en behoudt hij de leiding. In eerste instantie volgt zijn CRG-teamgenoot Jordon Lennox-Lamb, maar in de tweede ronde pakt Andreas Sebastian Hansen die tweede plek over. Max ligt dan al een seconde voor op de rest. In de vijfde ronde wordt het gevecht om P2 beslecht als de Brit Benjamin Hanley definitief die positie inneemt. Max stoomt onderwijl door naar de finishvlag en ziet na vijftien ronden als eerste het zwart/wit geblokte doek met enorme voorsprong van bijna vier tellen op de voormalig GP2-coureur Hanley.

"De prefinale ging erg goed", vertelt Max. "Ik kon direct een voorsprong pakken en toen er achter mij een gevecht ontstond, was dat alleen maar in mijn voordeel. Ik kon anderhalf tot twee tienden per ronde uitlopen. Toen ik zo'n grote voorsprong had, heb ik de afstelling van de motor rijker gezet en reed ik om te finishen."


Alle wereldtoppers uit de KF maken zich op voor de start van de finale

In de finale start Max net als alle voorgaande races van pole positie en wederom blijft de snelle Limburger het veld van meet af aan leiden. In de eerste drie ronden lijkt Max onder druk te komen staan, hoewel er nooit een concurrent in de gelegenheid komt een inhaalpoging te wagen. Wanneer vervolgens tussen Hanley en Nicklas Nielsen een heftig gevecht om de tweede plaats losbarst, is Max gevlogen, tot grote frustratie van de Deen. Na vier ronden ligt Max 1.1 seconden los en die voorsprong wordt alleen maar groter als er telkenmale de snelste rondetijd achter zijn naam blijft verschijnen. Zo volgt na 22 ronden met 2.8 seconden voorsprong op Nielsen en Hanley in de finale nogmaals een dominante zege van Max. Het perfect verlopen weekend op PFI wordt door Max zodoende onder de klanken van het Wilhelmus op de hoogste trede van het podium afgesloten.

"De eerste paar rondjes waren even moeilijk, maar dat had ik ook wel verwacht. Dat heeft te maken met de bandendruk", legt Max uit over de beginfase van de finale. "Vanaf halverwege de race ben ik meestal heel snel en kan de rest het niet meer bijbenen. Ik moest er alleen voor zorgen dat ik na de start niet werd ingehaald en dat lukte. Daarna werd er achter mij gevochten om de tweede plek en kon ik een gat slaan dat alleen maar groter werd."
Max vervolgt: "Het nieuwe CRG-chassis is super. Daar heb ik vanaf vrijdag bijna niets aan hoeven te veranderen qua afstelling. De balans is nu heel goed. De combinatie met de door GFR getunede TM-motoren is geweldig."


Nicklas Nielsen (2e), Max Verstappen (1e) en Benjamin Hanley (3e)

Max: "Dit was top, echt genieten. Ik ben absoluut blij, maar we mogen niet vergeten dat er nog een ronde te gaan is in dit wereldkampioenschap KF."
De tweede en laatste ronde van het wereldkampioenschap karting in de automatisch geschakelde klasse KF vindt op 23 november in Bahrein plaats. Maar eerst zal Max op 22 september in Frankrijk op een handgeschakelde kart een gooi doen naar het CIK-FIA World Championship KZ. Als Europees kampioen 2013 in beide klassen is Max er vanzelfsprekend op gebrand om ook nog deze twee wereldtitels voor zich op te eisen.

Uitslagen (zondag) van de 1e ronde van het CIK-FIA World Championship 2013 (klasse KF):
Uitslag van de warming-up (oneven nrs.)
Uitslag van de prefinale 1
Totaaluitslag van de prefinales
Uitslag van de finale
Stand CIK-FIA World Championship KF 2013

Niels Hendrix