scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Zege Lewis Hamilton in de Grote Prijs van Hongarije

Gepubliceerd op 28 juli 2013 door Johan Peeters

Lewis Hamilton heeft op de Hungaroring zijn eerste zege voor Mercedes behaald na een perfecte race in de Grote Prijs van Hongarije. De Brit reed een puike wedstrijd, waarin hij een gat sloeg met Kimi Raikkonen, die uiteindelijk Sebastian Vettel versloeg voor de tweede plek. Mark Webber werd vierde en Romain Grosjean's kansen werden om zeep geholpen door een drive through-penalty.

In de openingsronde had Hamilton een gevecht met Vettel en Grosjean, waarin de niet al te best gestarte Vettel, zich met hand en tand moest verdedigen tegenover de Lotus van Grosjean. Fernando Alonso en Nico Rosberg probeerden ook hun slag te slaan gedurende de eerste ronde. In de beginfase zat Vettel, in zijn Red Bull, de Mercedes van Hamilton op de huid, maar deze kreeg wat lucht toen Vettel onder druk kwam te staan van Grosjean. Het cruciale moment voor Hamilton was toen hij achter Jenson Button terecht kwam na zijn eerste pitstop. Hamilton kon snel aan Button voorbij en sloeg direct een gat met de McLaren. Vettel kon dat kunstje niet herhalen, toen ook hij achter Button terecht kwam na zijn eerste pitstop. Tijdens een inhaalmanoeuvre raakten de twee elkaar, waarna Vettel zich zorgen maakte over zijn voorvleugel. Grosjean kreeg hierdoor genoeg gelegenheid om Vettel aan te vallen en ook Alonso kon op de kemphanen inlopen.


Lewis Hamilton viert eerste zege voor Mercedes

Het duurde tot ronde 24 vooraleer Vettel voorbij kwam aan Button, waarna Grosjean een aanvaring had met de McLaren in een poging om de aansluiting niet te verliezen. Beiden konden verder maar het incident zal onderzocht worden na de race. Grosjean krijgt uiteindelijk alsnog zijn penalty als hij na zijn tweede pitstop Massa buitenom in bocht vier inhaalt en hierbij met alle wielen buiten de baan komt. De drive through-penalty, opgelegd door de stewards, zet hem buitenspel voor een podium finish.

Tegen de tijd dat Vettel zich had losgemaakt van Button, had Hamilton al een fikse voorsprong op de regerend wereldkampioen, die hij niet meer uit handen zou geven. De andere Red Bull, in de handen van Mark Webber, reed een tijdje aan de leiding omdat hij op medium banden was gestart en hierdoor langer door kon rijden. Vanwege hun verschillende strategieën, kwam Hamilton twee keer net achter Webber terecht na zijn pitstops, om hem twee keer in bocht drie buitenom te passeren. Webber wist hiermee dat hij geen kans maakte om de opmars van Hamilton te stuiten, die daarmee de derde zege voor Mercedes in 2013 pakte.

In de tussentijd had Raikkonen zich, door een tweestop strategie, naar voren gewerkt. Ten tijde van de laatste serie pitstops lag de Fin tweede, met beide Red Bulls achter hem. Vettel probeerde in de laatste ronden nog aan Raikkonen voorbij te komen, maar dat lukte niet. Over de boordradio klaagde Vettel dat de Fin te defensief reed. Webber probeerde nog in te lopen op het tweetal, maar moest zich tevreden stellen met de vierde plaats, terwijl Alonso net Grosjean achter zich kon houden die hiermee zesde werd. McLaren had beide auto's in de punten door een twee stop strategie, met Button als zevende en Sergio Perez als negende.

Door aanrijdingen, in de eerste ronde met Rosberg en later met Adrian Sutil, kwam Felipe Massa niet verder dan de achtste plek. Rosberg viel door dit incident terug naar de twaalfde positie. Tegen de tijd dat hij zich weer had opgewerkt tot plek nummer negen, eindigde zijn wedstrijd in vlammen met een opgeblazen motor. Door dit onheil ging het laatste puntje naar Pastor Maldonado, die daarmee een einde maakte aan de puntloze reeks van Williams, die al het hele seizoen duurt. Onze landgenoot Giedo van der Garde kende wederom een goede start van de race. Hij eindigde de wedstrijd ruim voor teamgenoot Charles Pic en de beide Marussia's op de veertiende plaats.

De uitslag van de Grote Prijs van Hongarije:

   Nr Coureur             Team                        Tijd
 1 10 Lewis Hamilton      Mercedes                 70 1:42:29.445  
 2  7 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            70 +10.9 secs  
 3  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  70 +12.4 secs  
 4  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  70 +18.0 secs 
 5  3 Fernando Alonso     Ferrari                  70 +31.4 secs  
 6  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            70 +32.2 secs  
 7  5 Jenson Button       McLaren-Mercedes         70 +53.8 secs 
 8  4 Felipe Massa        Ferrari                  70 +56.4 secs  
 9  6 Sergio Perez        McLaren-Mercedes         69 +1 Lap  
10 16 Pastor Maldonado    Williams-Renault         69 +1 Lap 
11 11 Nico Hulkenberg     Sauber-Ferrari           69 +1 Lap 
12 18 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              69 +1 Lap 
13 19 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              69 +1 Lap  
14 21 Giedo van der Garde Caterham-Renault         68 +2 Laps 
15 20 Charles Pic         Caterham-Renault         68 +2 Laps 
16 22 Jules Bianchi       Marussia-Cosworth        67 +3 Laps 
17 23 Max Chilton         Marussia-Cosworth        67 +3 Laps 
18 14 Paul di Resta       Force India-Mercedes     66 Hydraulics 
19  9 Nico Rosberg        Mercedes                 64 +6 Laps  
-- 17 Valtteri Bottas     Williams-Renault         42 +28 Laps 
-- 12 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           28 +42 Laps 
-- 15 Adrian Sutil        Force India-Mercedes     19 Hydraulics 
    

Johan Peeters