scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Onverslaanbare Max wint CIK-FIA European Championship KF!

Gepubliceerd op 21 juli 2013 door Niels Hendrix

Er staat dit jaar simpelweg geen maat op Max Verstappen. Tijdens de slotronde van het CIK-FIA European Championship heeft de talentvolle CRG-fabriekscoureur de KF-titel voor de neus van zijn concurrenten weggekaapt. Na eerder in het jaar al de Winter Cup KF2 te hebben gewonnen en kampioen te zijn geworden in de WSK Euro Series KZ1, het CIK-FIA European Championship KZ en de WSK Master Series KZ2 is dit de zoveelste prestigieuze prijs, die de 15-jarige zoon van Jos op zijn toch al uitgebreide palmares mag bijschrijven. Een ongeëvenaarde prestatie!
In de eerste ronde van het Europese kampioenschap in de KF te Alcaniz in Spanje bezette Max de laatste podiumplek. Vandaag won Verstappen junior in het Italiaanse Ortona vanaf pole positie zijn prefinale en werd hij als tweede afgevlagd in de allesbeslissende finale. Max liet alle directe titelkandidaten achter zich en werd zodoende voor de vierde maal dit seizoen tot kampioen gekroond.
"Hier ben ik echt super blij mee", aldus een enthousiaste Max. "Ik ben nu zowel in de handgeschakelde KZ als de automatische klasse KF Europees kampioen. Echt top!"


Max racet niet alleen met zijn hart maar ook met zijn hoofd

Na op zaterdag ondanks een kromme kart goed te hebben gepresteerd in de kwalificatie series, mag de snelle Limburger in prefinale 2 als polesitter van start. Max is goed weg en houdt de koppositie als er in het middenveld een angstaanjagende crash gebeurt. Snel volgt de rode vlag en wordt de race stilgelegd, zodat de aanwezige ambulance ruim baan heeft om de onfortuinlijke Ricky Collard af te voeren. Gelukkig lijkt er niets ernstigs met de coureur te zijn.
Terwijl het KF2-veld op de startgrid van Circuito Internazionale d'Abruzzo staat te wachten, loopt Max plotseling druk gebarend richting zijn monteur. "Het viel me op dat mijn rechtervoorwiel veel schuiner stond dan het andere. Er was een bout afgebroken", vertelt Max. "Maar goed dat ik dat nog zag, want anders had ik er na een paar bochten vanaf gelegen. Het is een heel hobbelig kartcircuit hier in Ortona, er komt dan veel kracht op te staan en dan kan zoiets zomaar breken."

De bout wordt vliegensvlug vervangen en de herstart van prefinale 2 wordt ingezet. Nogmaals weet Max bij de vliegende start de leiding te handhaven. De kleine voorsprong die hij dan al heeft, wordt gedurende de dertien ronden tellende race alleen maar groter. Zeker als er zich een heftig gevecht om de tweede en derde plaatsen ontwikkelt. Max wint zijn prefinale tamelijk eenvoudig voor zijn CRG-teamgenoot Felice Tiene, die van alle schermutselingen weet te profiteren.
Max: "Op een gegeven moment kon ik goed wegrijden van de rest. Daarna heb ik oplettend gereden. Er lag veel zand op de baan en dat maakte het glad. Maar de prefinale verliep gewoon goed."


Max Verstappen en Felice Tiene, beiden CRG-fabriekscoureurs

Dan staat de slotfinale van het Europese kampioenschap KF op het programma. Er zijn vele scenario's denkbaar, waarbij Max de titel kan pakken, maar dan moet hij toch eerst minimaal voor de van pole positie startende Karol Basz eindigen. Max bezet de tweede startplaats, ook na de start, maar grijpt direct zijn kans en weet nog in de eerste ronde de Pool met een mooie manoeuvre voorbij te steken. Ondertussen is de leider in het kampioenschap, Nicklas Nielsen, vanaf P4 bij de start van de baan gegaan en vormt zo geen dreiging meer.
"Mijn start was prima. Het belangrijkste was om Basz meteen in te halen en dan voor hem te blijven. Dat lukte. Daarna bleef hij de hele tijd achter me, dus dat ging goed. Hij was wel snel", aldus Max. Met dat laatste is niets teveel gezegd, want Basz blijft Max de hele race in het kielzog volgen. Meer dan een paar meter zit er niet tussen de twee titelkandidaten en Basz ruikt zijn kans als er nog anderhalve ronden te gaan zijn. "Toen hij me inhaalde, wist ik dat ik hem een bocht later weer terug moest pakken, omdat ik anders geen kampioen zou worden", zegt een berekenende Max. En zo geschiedde. "Ik duwde hem een beetje wijd en Basz ging door het vuil naast de racelijn. Daarna kon hij het gewoon niet meer bijhouden."
Ondertussen heeft Valentin Moineault een inhaalrace gereden en is de vanaf P15 gestarte Fransman opgerukt tot de derde plek vlak achter Max en Basz. Terwijl Basz onze landgenoot inhaalt en Max de Pool weer passeert, schiet Moineault binnendoor en grijpt hij de leiding. "Ik bleef achter Moineault rijden, want ik wilde geen onnodige risico's nemen. Ik hoefde de race tenslotte niet te winnen." Het is een bloedstollend einde van de beslissende finale. "Natuurlijk was dit spannend, maar ik was niet nerveus. Ik wist dat ik Basz meteen terug zou pakken als ik ingehaald zou worden. Ik bleef rustig en maakte geen fouten, dat was op dat moment het belangrijkste."
Het plan werkt en terwijl Moineault terecht blij is met de winst in de finale is het Max die na negentien ronden met beide vuisten in de lucht over de finishlijn komt en de nieuwe Europese KF-kampioen is!


Max Verstappen, kampioen CIK-FIA European Championship KF


Net als het CRG-team is ook het Verstappen Info Page team dolblij voor viervoudig kampioen Max!

Max: "Het ging lekker in de finale. Zeker omdat de concurrentie dit weekend echt heel sterk was. Maar we hebben het maximale uit onze TM-motor gehaald. In combinatie met het CRG-chassis was dat perfect. Ik ben dan ook dolblij!"
Jos, die de motoren prepareert en Max bijstaat, vult aan: "Max heeft het hele weekend waanzinnig goed gereden. Op woensdag en donderdag ging het nog niet lekker. De snelheid zat er niet in, dus we hebben er echt heel veel voor moeten doen om het voor elkaar te krijgen. Dit was niet normaal, een van de beste weekenden ooit. Heel mooi, echt top. Dit is een geweldig seizoen. Ik ben trots op Max."

Uitslagen (zondag) van de 2e ronde van het CIK-FIA European Championship 2013 (klasse KF):
Uitslag van de warming-up (oneven nrs.)
Uitslag van de prefinale 2
Totaaluitslag van de prefinales
Uitslag van de finale
Eindstand CIK-FIA European Championship KF 2013

Niels Hendrix