Moeizaam begin voor Max in eerste vrije trainingen in Ortona

Gepubliceerd op 18 juli 2013 door Niels Hendrix

De handgeschakelde kart is weer opgeborgen en de automaat is tevoorschijn gehaald. Voor de verandering hoefde Max Verstappen er eens niet ver voor te reizen, want hij was toch al in Italië. Vorige week nog in Castelletto, waar hij kampioen werd in de WSK Master Series KZ2, dit weekend in Ortona voor de beslissende ronde van het CIK-FIA European Championship in de klasse KF.
Na de eerste ronde in het Spaanse Alcaniz staat Max daarin met zestien punten als derde achter de Denen Nicklas Nielsen (25 punten) en Christian Sorensen (20 punten).

Op Circuito Internazionale d'Abruzzo aan de Adriatische kust zal de beslissing in dit Europese kampioenschap voor de hoogste klasse in de automatisch geschakelde karts vallen. Het komt uiteindelijk allemaal aan op de finale op zondagmiddag, want dat is de enige race op het 1600 meter lange circuit die om de punten gaat. Maar eerst werd er natuurlijk getraind.

Hoewel de eerste vrije trainingen op woensdagochtend begonnen, werd de officiële tijdwaarneming pas op donderdagmiddag ingeschakeld. "Het ging niet verkeerd op woensdag", laat Max weten. "We zaten er al meteen goed bij."
De geklokte tijden in de vierde, vijfde en zesde vrije trainingen op donderdag, bezorgen echter gefronste wenkbrauwen. Met een elfde en twaalfde tijd in de groep met oneven nummers – en op ruim drie tienden van de snelste rondetijd – lijkt er nog werk aan de winkel voor het 15-jarige karttalent. De zesde en tevens laatste vrije training bracht Verstappen junior zelfs helemaal geen snelle tijd op de klokken.


Ondanks alles blijft Max positief


De CRG-fabriekscoureur rijdt met een TM-motor

Max legt uit waarom: "Ik heb vandaag niet met nieuwe banden gereden. Terwijl anderen gedurende de dag al vers rubber onder hun kart monteerden, wilde ik tot de laatste vrije training wachten, omdat we er nog niet helemaal uit waren qua afstelling. Ik zou in de laatste vrije training een motor inrijden en daarna nieuwe banden krijgen, maar toen liep de motor vast. Dus ik heb niet meer op nieuwe banden kunnen rijden. Daar baal ik wel van, want dat kan best een groot verschil opleveren."
Hoewel het voor een coureur nooit snel genoeg gaat en hij dus altijd op zoek zal blijven naar meer grip en hogere snelheden, lijkt de set-up wel voor elkaar: "Uiteindelijk ging ik het snelste op hetzelfde CRG-chassis als waar ik de laatste KF-race op reed. In de afstelling willen we aan de voorzijde nog iets veranderen, zodat ik daar meer grip krijg."

Max: "Nu kom ik ongeveer drie tienden te kort op de snelste tijden. Ik denk dat ik met nieuwe banden daar wel aan kan komen. Ik vind het niet slecht gaan. We hebben alleen nog niet kunnen laten zien hoe hard we kunnen gaan."
De snelste tijd van de dag, een 56.322s, door leider in het kampioenschap Nielsen, baart Max geen zorgen: "Nielsen ging hard, dat moet ik eerlijk zeggen. Maar ik denk dat ik een 56.4s moet kunnen rijden zoals het nu gaat. De kart voelde in de laatste vrije training weer beter aan alleen heb ik toen niet meer op nieuwe banden kunnen rijden, omdat de motor kapot ging."

Vrijdag rijdt Max de laatste twee vrije trainingen en de kwalificatie tijdtraining. Afhankelijk van de groep waarin hij dan terecht komt, heeft hij daarna al zijn eerste kwalificatie serie.
Op zaterdag volgen de resterende van in totaal vier kwalificatie series. Op zondag staan de prefinale en de finale op het programma, welke wederom live via internet worden uitgezonden.

Livetiming is beschikbaar via http://www.cikfiachampionship.com/live_timing.asp. De livestream wordt op zondagochtend ingeschakeld: http://www.cikfiachampionship.com/live_streaming.asp.
Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page. Vergeet ook niet om ons te "liken" op Facebook!

Uitslagen (donderdag) van de 2e ronde van het CIK-FIA European Championship 2013 (klasse KF):
Uitslag van de vierde vrije training (oneven nrs.)
Uitslag van de vijfde vrije training (oneven nrs.)
Uitslag van de zesde vrije training (oneven nrs.)

Niels Hendrix