KZ2-kampioen Max fraai tweede in afsluitende finale Castelletto

Gepubliceerd op 14 juli 2013 door Ron Lem

Ondanks dat de kampioenstitel van de KZ2-klasse in de WSK Master Series voor 2013 op zaterdag al was veilig gesteld, heeft Max Verstappen vandaag in het Italiaanse Castelletto laten zien dat wat hem betreft maar één ding echt telt: Racen! Hoewel de jonge Verstappen op zondag in de eerste kwalificatie serie de strijd mocht aangaan vanaf een derde positie, heeft de CRG-fabriekscoureur zijn TM-motor flink de sporen gegeven om toch nog zoveel mogelijk te bereiken. De snelheid was vooral in de tweede kwalificatie serie sterk aanwezig en zorgde uiteindelijk dan ook voor een tweede plaats in de tweede finale, die vandaag op het International Circuit 7 Laghi werd verreden.
Enkel de eerste kwalificatie serie verliep voor Verstappen junior in eerste instantie teleurstellend. "Ik ben vandaag best blij. Het ging beter dan gisteren, toen was de snelheid er niet. Vandaag ging dat goed en heb ik een mooi resultaat weten te bereiken. Zeker als je kijkt naar wat er in de eerste kwalificatie serie gebeurde", reageert Max nuchter op zijn fraaie prestaties.

Max doelt hierbij op een startcrash in de eerste kwalificatie serie, waarbij de van de derde positie startende kersverse KZ2-kampioen in eerste instantie maar liefst zeven plaatsen verloor.
"Bij het schakelen ging het even niet helemaal goed, waardoor de motor ook nog even haperde. Ik verloor daarmee een plaats net op het moment dat Riccardo Negro vanaf de vijfde plaats bezig was de nummer vier voorbij te steken. Die raakte mij daarbij dus vol in de achterzijde en toen was de kart krom. Op het rechte stuk trok hij steeds naar links", aldus Max over deze gebeurtenis.
Max laat het er niet bij zitten en een fraaie opmars begint. Al bij de tweede ronde is dankzij het terugvallen van Nicola Marcon weer een plaatsje teruggewonnen en die trend zet zich de volgende ronden voort. In de vijfde ronde komt het karttalent al als zesde door en heeft dan nog vijf hele sterke rijders voor zich. Pas in de achtste ronde weet hij, ondanks de kromme kart die hem het sturen belemmert, de Italiaan Loris Ronzano het nakijken te geven en daarmee de vijfde positie in te nemen. Uiteindelijk wordt dan in de tiende ronde ook Marco Bellanca nog het slachtoffer van een sterke inhaalactie van Max en daarmee is een vierde positie een feit, die tot na de twaalfde en laatste ronde kan worden behouden.


Zelfs met een kromme kart nog altijd een snelle rijder

De tweede kwalificatie gaat direct een stuk beter van start. "We hebben de kart snel een beetje gericht, zodat ik in ieder geval weer zonder bijsturen rechtuit kon rijden", licht Max toe. Met een heuse Verstappenstart is Max vanaf de vierde positie direct de voor hem startende Ben Hanley en Alessandro Manetti voorbij. Slechts Charles Leclerc weet vanaf de tweede positie Max nog voor te blijven, maar moet een ronde later ook zijn leidende positie prijsgeven aan de ontketende Verstappen. Beide rijders zijn echter aan elkaar gewaagd op deze baan en hoewel Max flink doortrapt, weet Leclerc hem goed bij te houden. Toch geeft Max zijn winst niet meer uit handen en kan hij de tweede kwalificatie serie afsluiten met een fraaie eerste positie. Voor de nog te verrijden tweede finale betekent dit een tweede startpositie voor de snelle CRG-coureur, die het kampioenschap op dat moment toch al op zak heeft.
Max: "De tweede kwalificatie serie ging echt super. Ondanks een gerepareerde kart was de grip perfect en de snelheid heel goed. Als je kijkt naar gistermiddag en dan vandaag deze tweede kwalificatie serie, dan hebben we echt een enorme vooruitgang geboekt."

Als bij de tweede finale de rode lichten doven, weet Max de achter hem startende Leclerc achter zich te houden. De voor hem startende Hanley is echter ook snel weg en zo blijft Max tweede. Leclerc zet alles op alles en nog voor de eerste ronde ten einde is, ziet Max de snelle ART GP rijder langszij komen en voorbijsteken.
"We hadden voor de finale vier nieuwe bandjes erop gekregen", vertelt Max. "Helaas was daarmee de grip anders. Na het inrijden van de banden bleek ik meer grip op de voorzijde te hebben, waardoor de achterkant sneller uit wilde breken. Dat was jammer."
Het duurt echter niet lang. Al in de derde ronde is Max gewend aan de gedragingen van de kart en ziet kans Leclerc een koekje van eigen deeg te geven. Max laat Leclerc achter zich en zet opnieuw als tweede de achtervolging op de leider in de strijd in. Hanley weet echter ronde na ronde en beetje bij beetje weg te lopen. Ondertussen rijdt Leclerc op twee à drie tienden in het kielzog van Max. Maar na verloop van tijd stabiliseert deze situatie zich en handhaaft de top drie zich in de resterende kilometers van de twintig ronden tellende finale.


Max Verstappen (2e), Benjamin Hanley (1e) en Charles Leclerc (3e)

"Op zich maakt dat niet zoveel uit. Ik ben ook al erg blij met deze tweede plaats, want de snelheid was gewoon weer terug. Gisteren vond ik het helemaal niet zo lekker gaan, maar vandaag was gewoon top, ondanks een tweede plaats", geeft de kersverse KZ2-kampioen van de WSK Master Series als nuchtere reactie. Uiteindelijk finisht Max dan ook als tweede met slechts 1.104 seconden achterstand op Hanley. Na eerder dit jaar de Winter Cup KF2 gewonnen te hebben en kampioen te zijn geworden in de WSK Euro Series KZ1 en het CIK-FIA European Championship KZ, heeft hij met het winnen van de WSK Master Series KZ2 weer een mooi kampioenschap op zijn palmares bijgeschreven.

Uitslagen (zondag) van de 4e ronde van de WSK Master Series 2013 (klasse KZ2):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de eerste kwalificatie serie
Uitslag van de tweede kwalificatie serie
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de tweede finale
Eindstand WSK Master Series 2013 KZ2

Ron Lem