Max voortijdig kampioen WSK Master Series KZ2!

Gepubliceerd op 13 juli 2013 door Niels Hendrix

Aan het succes van Max Verstappen lijkt dit seizoen geen einde te komen. Door op zaterdag in de eerste finale van het WSK Master Series weekend in Castelletto derde te zijn geworden, is de 15-jarige CRG-fabriekscoureur kampioen geworden in de klasse KZ2!
De basis van zijn zoveelste titel lag in de eerste drie ronden in de Italiaanse plaatsen La Conca, Sarno en Precenicco. Vandaag stelde Max het kampioenschap voortijdig veilig op International Circuit 7 Laghi, want er is niemand meer die hem nog kan bedreigen. Na eerder dit jaar de Winter Cup KF2 te hebben gewonnen en kampioen te zijn geworden in de WSK Euro Series KZ1 en het prestigieuze CIK-FIA European Championship KZ, voegt Verstappen junior daar nu de KZ2-titel van de WSK Master Series aan toe.

"Onzettend blij ben ik op dit moment nog niet", aldus Max, die pas tevreden is als hij wint. "Het gaat niet goed genoeg. CRG gaat nooit echt snel op Castelletto, maar dan nog. Ik wil gewoon winnen en dat moet op elk circuit kunnen. Maar ik ben kampioen in de WSK Master Series KZ2 en daarvoor zijn we naar hier gekomen."


Wederom een mooi kampioenschap op zijn palmares

Op de Italiaanse kartbaan net onder Milaan gelegen, begint Max de eerste van twee kwalificatie series vanaf de tweede startplek. Die weet hij bij het doven van de rode lichten te behouden. Maar Max - rijdend op een CRG-chassis met een door vader Jos getunede TM-motor - heeft moeite om het tempo van de concurrenten van ART GP bij te benen. Polesitter Benjamin Hanley heeft de leiding behouden en is al snel aan de horizon verdwenen. Zijn ART GP teamgenoot Charles Leclerc weet Max onder druk te zetten en in de derde ronde moet de snelle Limburger zijn meerdere erkennen in de Monegask. Daarna blijven de rondetijden van de top drie ongeveer gelijk, waardoor Hanley na twaalf ronden als winnaar wordt afgevlagd, voor Leclerc en Max.
Max vertelt: "Het eerste moment van de start was goed, maar omdat mijn motor iets teveel benzine had gekregen, kwam ik als derde door na de eerste ronde. Hanley en Leclerc waren niet te houden. Beide ART-coureurs zijn gewoon heel snel, dus dat zegt genoeg. Ik kwam de bochten niet goed uit, dus dan mis je de aansluiting."

In de tweede kwalificatie serie vertrekt Max vanaf de derde stek. Wederom behoudt hij zijn positie, maar bij het ingaan van de tweede ronde zet Alessandro Manetti zijn kart naast die van Max en de Italiaan gaat hem voorbij. Dat blijkt een dure fout aangezien in die bocht met de gele vlag gezwaaid wordt en zodoende krijgt Manetti na afloop dan ook een tijdstraf van tien seconden toebedeeld.
Ondertussen leidt Hanley de race voor Leclerc, wanneer Ricardo Negro in de derde ronde kans ziet om Max te passeren. Hanley wint ook de tweede kwalificatie serie, voor Leclerc. Door de tijdstraf van Manetti schuiven Negro en Max op naar de plaatsen drie en vier.
"Na een goede start was de snelheid er absoluut niet", aldus Max over de tweede kwalificatie serie. "Ik kon het echt niet bijhouden. We hadden een paar dingen veranderd, want we moesten toch iets proberen. We hebben ondertussen alles aangepast wat er kan, maar uiteindelijk maakt het niet uit. De achterstand blijft hetzelfde."


Max Verstappen wint ook de WSK Master Series KZ2 2013 titel!

Door zijn derde en vierde plaatsen in de kwalificatie series mag Max in de eerste finale van het weekend - tevens de eerste race om de punten - vanaf P3 van start. Hanley heeft weer pole positie, Leclerc staat tweede. Negro, de laatst overgebleven concurrent voor de titel, staat op de tweede startrij naast Max.
Wanneer het KZ2-veld wordt losgelaten, produceert Max een ware Verstappen-start en pakt hij vanaf de derde plek brutaal de leiding. Maar weer zijn de ART's snel. Hanley loopt direct in en neemt in de vierde ronde de koppositie over. Ondertussen werkt de slecht gestarte Leclerc zich weer omhoog en zet hij keer op keer de snelste rondetijd neer. Voor Max is er geen houden aan en in de zevende ronde moet hij wederom zijn meerdere erkennen in Leclerc. Voor het kampioenschap deert dat echter niet.

Het zijn dan ook Hanley en Leclerc die een een-tweetje scoren voorafgaand aan de als derde afgevlagde Max. Manetti pakt de vierde plaats, voor Negro. Max komt daarmee op 181 punten en Negro volgt op gepaste afstand met 102 punten. Aangezien er in de tweede finale op zondag maximaal 50 punten te behalen zijn, is Max daarmee dus kampioen van de WSK Master Series KZ2! Na het hele jaar consistent voor de podiumplaatsen te hebben gereden een meer dan welverdiende titel.
Max over de eerste finale: "Hanley en Leclerc gingen samen de eerste bocht in, raakten elkaar en gingen er bijna vanaf. Ongelooflijk als je teamgenoten van elkaar bent. Ik ging aan kop, maar ze waren gewoon echt sneller. Heel blij ben ik dus niet, want ik wil gewoon winnen. Zeker omdat het 't hele jaar al zo goed gaat."


Kampioen of niet, Max wil winnen

Dan moet er dus iets veranderen. Max denkt te weten waar hij het moet zoeken: "Het grootste probleem is volgens mij het nemen van de kerbstones. Daar stuitert de kart teveel, is het chassis te stijf. Ik denk dat het op de zachtere Brigestone A-banden goed is, maar in de KZ2 rijden we op de hardere B-compound. Dat past minder goed bij het CRG-chassis. Gelukkig rijden we de belangrijkste wedstrijden op het A-rubber."
Max vervolgt: "Voor zondag gaan we de afstelling weer aanpassen. Voor mijn gevoel komt de kart door de hobbels met de achterzijde aan de grond, dus dan breekt hij uit. We gaan daarom de kart aan de achterkant wat hoger zetten en voor iets lager. Hopelijk helpt dat om net die anderhalf tiende te vinden. We gaan er het beste van maken."

Op zondag wordt de slotronde van de WSK Master Series op Castelletto afgesloten met twee kwalificatie series en de laatste finale. Reken maar dat Max daar een kampioenswaardig afscheid van wil maken voor hij volgende week in het Italiaanse Ortona de uitdaging aangaat in de tweede ronde van het CIK-FIA European Championship KF.

Het programma van Max (KZ2):

Zondag 14 juli
08.30-08.45 uur Warming-up
10.40-10.55 uur Kwalificatie serie 1
12.20-12.35 uur Kwalificatie serie 2
15.00-15.30 uur Finale 2 (25km)

Livetiming is beschikbaar via http://wskarting.it/livetiming.asp?s=WSK_Master.
Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page. Vergeet ook niet om ons te "liken" op Facebook!

Uitslagen (zaterdag) van de 4e ronde van de WSK Master Series 2013 (klasse KZ2):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de eerste kwalificatie serie
Uitslag van de tweede kwalificatie serie
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de eerste finale

Niels Hendrix