scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Nico Rosberg wint Grote Prijs van Groot-Brittannië

Gepubliceerd op 30 juni 2013 door Niels Hendrix

Nico Rosberg heeft een, door verschillende klapbanden, chaotisch verlopen Grote Prijs van Groot-Brittannië gewonnen, waarin hij nipt Mark Webber achter zich kon houden. De race kenmerkte zich verder door het uitvallen van kampioenschapsleider Sebastian Vettel.

Nico Rosberg's teamgenoot Lewis Hamilton reed vanaf de start aan de leiding totdat hij in ronde zeven, als eerste, te maken kreeg met een klapband. Vanaf dat moment controleerde Vettel de race totdat tegen het eind van de wedstrijd zijn Red Bull problemen kreeg met de aandrijving en zijn bolide op de baan tot stilstand kwam.
De hierdoor ontstane safety car situatie leidde het begin in van een spannende finale, waarin Webber, die in de eerste ronde door een touché met Romain Grosjean terugviel naar positie vijftien, sterk op kwam zetten en zodoende nog een bedreiging vormde voor de leidende positie van Rosberg. Ondertussen passeerden Fernando Alonso en de sterk teruggekomen Hamilton, Kimi Raikkonen voor de plekken drie en vier.

Hamilton had in de beginfase van de wedstrijd een voorsprong opgebouwd op Vettel, die op zijn beurt bij de start Rosberg had verschalkt, tot zijn linker achterband op Wellington Straight klapte in ronde zeven.
Kort daarna gebeurde hetzelfde met Felipe Massa. De tweede man bij Ferrari had zich opgewerkt van een elfde startpositie naar een vijfde, totdat ook zijn linker achterband uiteen spatte.
Toen daarna ook nog Jean-Eric Vergne's linker achterband explodeerde, stuurde de wedstrijdleiding de safety car naar buiten om de marshals de mogelijkheid te geven de baan schoon te maken. De safety car bleef zeven ronden het veld aanvoeren, waarin de engineers hun rijders op het hart drukten van de kerbstones weg te blijven.


Nico Rosberg wint voor Mercedes op Silverstone

Na de herstart volgde Vettel Rosberg op korte afstand. Adrian Sutil reed op dat moment derde, maar werd na zijn tweede pitstop voorbij gestoken door Raikkonen, Alonso en Webber. Op het moment dat iedereen dacht dat de strijd gestreden was, kwam Vettel tot stilstand op het rechte stuk voor de pits.
De gestrande Red Bull veroorzaakte een safety car situatie waarin Rosberg direct naar binnen dook voor vers rubber en nog voor Raikkonen de baan weer opkwam. Webber en Alonso gingen ook voor nieuwe banden naar binnen en vielen terug naar een respectievelijk vijfde en achtste plek, waardoor Sutil en Daniel Ricciardo plek drie en vier in handen kregen.
Webber maakte optimaal gebruik van zijn verse banden door snel Ricciardo en Sutil en even later ook Raikkonen te passeren. Bij het ingaan van de laatste ronde was de Red Bull Rosberg tot op één seconde genaderd, maar deze hield stand tot de finishvlag.

Alonso maakte eveneens goed gebruik van zijn nieuwe banden door op te stomen naar een derde positie. In zijn jacht naar het podium stuitte hij op de McLaren van Sergio Perez, maar die verdween voor zijn neus toen ook hij slachtoffer werd van een exploderende linker achterband.
De zich van zijn vroegtijdige tegenslag herstellende Hamilton werd vierde, gevolgd door Raikkonen, die de beslissing van zijn Lotus team om niet naar binnen te gaan tijdens de safety car periode in twijfel trok, op de vijfde plaats.
Massa werd zesde, gevolgd door Sutil en Ricciardo op de zevende en achtste plaats voor Paul di Resta en Nico Hulkenberg, die de top tien vol maakten.
Giedo van der Garde was niet bij machte een vuist te maken en eindigde de race teleurstellend achter zijn teamgenoot Pic en de beide Marussia's.

De uitslag van de Grote Prijs van Groot-Brittannië:

   Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1  9 Nico Rosberg        Mercedes                 52 1:32:59.456 
 2  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  52 +0.7 secs 
 3  3 Fernando Alonso     Ferrari                  52 +7.1 secs 
 4 10 Lewis Hamilton      Mercedes                 52 +7.7 secs 
 5  7 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            52 +11.2 secs 
 6  4 Felipe Massa        Ferrari                  52 +14.5 secs 
 7 15 Adrian Sutil        Force India-Mercedes     52 +16.3 secs 
 8 19 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              52 +16.5 secs 
 9 14 Paul di Resta       Force India-Mercedes     52 +17.9 secs 
10 11 Nico Hulkenberg     Sauber-Ferrari           52 +19.7 secs 
11 16 Pastor Maldonado    Williams-Renault         52 +21.1 secs 
12 17 Valtteri Bottas     Williams-Renault         52 +25.0 secs 
13  5 Jenson Button       McLaren-Mercedes         52 +25.9 secs 
14 12 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           52 +26.2 secs 
15 20 Charles Pic         Caterham-Renault         52 +31.6 secs 
16 22 Jules Bianchi       Marussia-Cosworth        52 +36.0 secs 
17 23 Max Chilton         Marussia-Cosworth        52 +67.6 secs 
18 21 Giedo van der Garde Caterham-Renault         52 +67.7 secs 
19  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            51 +1 Lap 
20  6 Sergio Perez        McLaren-Mercedes         46 +6 Laps 
--  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  41 Gearbox 
-- 18 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              35 Tyre

Johan Peeters