scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Winst en een crash in kwalificatie series op Genk

Gepubliceerd op 29 juni 2013 door Niels Hendrix

Zo wisselvallig als het weer vandaag op de kartbaan in het Belgische Genk was, zo wisselvallig waren ook de resultaten van Max Verstappen. De eerste kwalificatie serie van de afsluitende ronde van het CIK-FIA European Championship werd door de CRG-fabriekscoureur op nat asfalt met grote overmacht gewonnen, maar de tweede kwalificatie serie eindigde onder een zonnetje al na enkele meters met een heftige crash. Zo zal Max na deze eerste en 24e klassering de KZ-prefinale op zondag vanaf de negende startpositie moeten aanvangen.

De warming-up begint zaterdag nog op een droge baan, maar al na enkele minuten vallen er een paar druppels, dus wisselt Max naar regenbanden. Eerst moet zijn motor namelijk nog ingereden worden. De regen zet echter niet door en tegen het einde van de sessie kunnen de slicks weer gemonteerd worden. Max weet ondanks het onstabiele weer zijn programma af te werken en tevens de tweede tijd te noteren. Het Verstappen kamp heeft duidelijk grip op de veranderlijke omstandigheden op de thuisbaan.


De start van de eerste kwalificatie serie op het nog natte asfalt


Niet veel later passeert Max Pex voor de leiding

Zo staat Max dan ook vol vertrouwen aan de start van de eerste kwalificatie serie. Aangezien een regenbui het Horgensbergdam circuit heeft ondergedompeld, staat het voltallige KZ-veld op regenbanden ondanks dat het bij het op doven van de lichten weer nagenoeg droog is. Op het nog natte asfalt verliest Max vanaf pole positie een plekje aan zijn kartmaatje en teamgenoot Jorrit Pex. Max sluit echter netjes aan en volgt Pex in zijn kielzog. Bij het ingaan van de derde ronde ziet Verstappen junior dan kans om Pex aan het einde van het rechte stuk binnendoor voorbij te steken en de koppositie over te nemen. Daarna is Max weg. En hoe! Zienderogen vergroot hij zijn voorsprong en wanneer na twaalf ronden de finishvlag valt, heeft Max de rest van het veld op een gigantische achterstand van bijna acht tellen gereden.
Pex weet nog nipt als tweede te finishen en blijft Marco Ardigo - die een goede opmars kende - maar 39 duizendsten voor.

"De balans van de kart was erg goed in de eerste kwalificatie serie. Als je eenmaal in het juiste ritme zit, is het eigenlijk heel gemakkelijk om dat vol te houden", vertelt Max. Was het lastig om goed weg te komen bij de start? "Ja, omdat ik aan de binnenkant startte, waar veel rotzooi ligt. Als je op de ideale lijn mag starten, heb je meer grip, vooral hier in Genk. Het was daarna nog even lastig om Jorrit in te halen, omdat je op een natte baan altijd de binnenbochten neemt. Telkens als ik aanzette voor een inhaalpoging viel hij stil in het midden van de bocht. Maar ik had tijd genoeg en wilde geen risico nemen, juist omdat het Jorrit was." Toen Max eerste lag, was hij zo gevlogen. "De rest kon mij niet echt volgen. Toen mijn voorsprong groot genoeg was, reed ik niet meer op de limiet. Maar in de regen kan het juist een voordeel zijn als je rustig aan doet in plaats van voluit gaat. Door rustiger terug te schakelen blokkeer je geen wielen en dan houd je de snelheid erin."


Max te midden van alle tumult tijdens de start van de tweede kwalificatie serie


Abbasse komt bij Max binnen zeilen...

Tegen de tijd dat de tweede kwalificatie serie van start gaat, weten de eerste zonnestralen het grijze wolkendek te doorbreken. Op de CRG/TM kart mag Max wederom als polesitter van start, maar ditmaal heeft hij daar niet lang profijt van. Zijn teamgenoten Pex en Jordon Lennox Lamb zijn beter weg en duiken eerder de eerste bocht in. Max volgt, maar ziet ondertussen Anthony Abbasse langszij komen. De bocht wordt zij aan zij genomen en bij het uitkomen gaat het dan gruwelijk mis. De twee kemphanen raken elkaar, waarbij de Fransman via de curbstones over en op de kart van Max vliegt. Abbasse kan door, maar voor de onfortuinlijke Limburger is het einde oefening. Meerdere onderdelen aan de voorkant van zijn kart zijn afgebroken.
Pex weet de leiding niet vast te houden en komt uiteindelijk als vijfde over de streep. Lennox Lamb wint voor Leclerc, die van de mêlee na de start profiteert, en Abbasse op P3 die schijnbaar geen schade heeft opgelopen door de crash.

Tot overmaat van ramp blijkt Max ook nog een goed gekneusde wijsvinger door het voorval te hebben opgelopen. De 15-jarige Verstappen vertelt ontdaan: "Mijn start was al niet goed. Bij het uitkomen van de eerste bocht zaten Abbasse en ik naast elkaar. De lay-out van de baan loopt daar weer iets naar binnen en we raakten elkaar. Volgens mij waren we daar allebei schuldig aan. We hadden beiden meer ruimte aan elkaar moeten geven."
Door in de twee kwalificatie series als eerste en als 24e te eindigen, zal Max op zondag in de prefinale vanaf de negende startplaats aan de bak moeten. "Dat valt nog enigszins mee. Ik ga mijn best doen om in de prefinale naar voren te rijden. Als ik net als vandaag weer de snelheid heb, moet dat lukken."
Dat helpen wij Max hopen! Want er zijn vele doorgewinterde coureurs op de kust die maar al te graag de Europese KZ-titel voor de neus van Verstappen junior wegkapen.


Meer foto's van de crash staan in ons fotoalbum!


Jos bouwt samen met de monteur van Max de kart opnieuw op

Het programma van Max (KZ):

Zondag 30 juni
09.55-10.15 uur Warming-up
12.50-13.10 uur Prefinale (20km)
15.50-16.20 uur Finale (30km)

Livetiming is beschikbaar via http://www.cikfiachampionship.com/live_timing.asp. De livestream wordt op zondagochtend ingeschakeld: http://www.cikfiachampionship.com/live_streaming.asp.
Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page. Vergeet ook niet om ons te "liken" op Facebook!

Uitslagen (zaterdag) van de 2e ronde van het CIK-FIA European Championship 2013 (klasse KZ):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de eerste kwalificatie serie
Uitslag van de tweede kwalificatie serie
Totaaluitslag van de kwalificatie series

Niels Hendrix