Rosberg wint chaotische Grand Prix van Monaco

Gepubliceerd op 26 mei 2013 door Ron Lem

De Grand Prix van Monaco is vandaag op overtuigende wijze gewonnen door Nico Rosberg. Na de fraaie pole positie, die de Duitse rijder zich wist te verwerven door een hele goede kwalificatie te rijden, wist hij zijn Mercedes ook nog eens van begin tot eind op de eerste positie te houden. Sebastian Vettel mocht de tweede plaats op zijn palmares bijschrijven, terwijl voor Mark Webber een nette derde plaats het loon na werken werd. De Nederlander Giedo van der Garde reed een goede race en kon uiteindelijk als vijftiende worden bijgeschreven in de statistieken.

De Grand Prix kende een kalme start, maar na dertig ronden sloeg de chaos toe toen Felipe Massa zijn rode bolide met geblokkeerde voorwielen in St. Devote de vangrail injoeg. De Braziliaan was niet onbekend met deze wijze van crashen, want een dag eerder tijdens de kwalificatie overkwam hem exact hetzelfde op dezelfde locatie. Hiermee schreef Massa zijn tweede wagen dit weekend volkomen af. Het ongeluk was reden om de safety car de baan op te sturen. Normaliter vangt deze de leider in de race op, maar doordat Rosberg net de pitlane was ingereden om banden te wisselen kon de safety car hem niet vinden. Vertwijfeld wenkte de bemanning van deze wagen de rijders voorbij in de hoop Rosberg ergens te traceren. Voor Lewis Hamilton een vervelende situatie, want door de chaos die hiermee al een aanvang nam, bleek hij de dupe en verloor zijn tweede positie aan de beide Red Bulls en mocht als vierde aansluiten in de optocht. Pas als de brokstukken zijn geruimd kan de race weer verder en beleeft Rosberg een goede herstart, waardoor de leiding van de race in zijn handen kan blijven.


De baan is als vanouds smal en leidt vaak tot ongelukken

Nu het hele veld dicht op elkaar zit, nemen meerdere coureurs de kans waar om pogingen tot inhalen te ondernemen. Zo kan het gebeuren dat Hamilton zijn bolide naast die van Mark Webber zet in Rascasse. Webber heeft de meeste lef, geeft niet toe en wint het pleit, hoewel het allemaal maar rakelings goed gaat. In de 42e ronde is het de beurt aan Jenson Button om een poging te wagen op de voor hem rijdende Fernando Alonso. Een soortgelijke actie als met Hamilton en Webber volgt, maar uiteindelijk gaan beiden in ongewijzigde posities alsnog de tunnel in hoewel de wagen van Button schade heeft opgelopen door een kleine touche met Alonso. Sergio Perez, die achter beide kemphanen rijdt, ziet dan zijn kans schoon aan het einde van de tunnel en zet daar waar geen ruimte is zijn wagen naast die van Button en op de rand van afsnijden van de chicane weet hij Button te verschalken. Intussen heeft Alonso een momentje met Sergio Perez die in de chicane naast de Ferrari opduikt en zo Alonso dwingt tot het afsnijden van de chicane.


Massa heeft veel pech en parkeert zijn Ferrari op dezelfde plaats in de banden als de dag ervoor

In ronde 46 is het Max Chilton die de voor hem rijdende Pastor Maldonado bij het aanrijden van Tabac wil passeren. Chilton heeft vlak daarvoor de chicane al deels gemist en wil zijn daarbij opgelopen grotere vaart benutten om Maldonado het nakijken te geven. Helaas voor beiden gaat dit vreselijk mis. Chilton moet om de bocht te kunnen halen iets naar rechts sturen en raakt daarbij Maldonado flink. Maldonado verliest zijn voorvleugel, die onder zijn voorwielen komt en de wagen onbestuurbaar maakt. Met een gigantische klap schuift de Williams-Renault vervolgens onder de bandenstapels en zelfs de daarachter liggende vangrails door. Maldonado kan vrijwel ongedeerd uitstappen, maar de ravage is enorm. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de raceleiding hier besluit tot een rode vlag situatie en de race wordt voor een half uur stilgelegd, zodat de brokstukken kunnen worden geruimd en de vangrails hersteld. Voor Jules Bianchi komt dit allemaal te laat. Rijdend achter beide kemphanen heeft zijn wagen door rondvliegend puin zoveel schade opgelopen dat ook zijn race tot een vroegtijdig einde komt. Voor Chilton wordt een drive-through penalty de represaille, die hem wordt opgelegd wegens de onbezonnen actie die tot de hele chaos leidde.


De safety car doet uiteindelijk tweemaal dienst

Als de race eindelijk weer van start gaat met nog 40 ronden te gaan, zit het veld opnieuw uiterst dicht bij elkaar. Maar de problemen zouden nog niet voorbij zijn, blijkt al snel. Terwijl Alonso zijn zesde positie opoffert aan Sergio Perez vanwege het eerdere incident bij de chicane en Max Chilton zijn drive-through waarmaakt, zijn de pogingen tot inhalen niet van de lucht. Dat dit uiteraard tot enorme risico's leidt, heeft geen twijfel. Momentjes met kleine aanrijdingen zijn het gevolg tot in de 53e ronde Perez opnieuw een vrij onbezonnen inhaalactie probeert bij het aanrijden van de chicane. Vlak voor de bochten zet hij zijn wagen tussen die van de voor hem rijdende Kimi Raikkonen en de vangrail. Raikkonen, die dit gelukkig aan zag komen, schiet rechtdoor de chicane in. Perez kan de bocht evenmin halen en schiet ook rechtdoor. Het is aan de koelbloedige reactie van The Iceman te danken dat dit met een sisser afloopt. Voor Jules Bianchi loopt het wat minder goed als bij het rechter voorwiel iets lijkt te breken en hij rechtdoor schiet bij St. Devote.


Nico Rosberg mag uiteindelijk de winst op zijn naam schrijven

Twee ronden later, in de 62e ronde, gaat het dan opnieuw helemaal mis. Romain Grosjean maakt zijn oude reputatie weer helemaal waar door te laat te remmen en achterop de wagen van Ricciardio te rijden. Door de aanvaring schieten beiden rechtdoor aan het einde van de tunnel en komen hard tot stilstand in de bandenstapels die eerder Maldonado op hebben gevangen. De chaos noopt de raceleiding voor de tweede maal de safety car de baan op te sturen. Rosberg, die net weer ruim vier seconden voorsprong had opgebouwd, is hier allerminst gelukkig mee want opnieuw is zijn voorsprong weg door de situatie. Gelukkig slaapt de Duitser niet en bij het naar binnen gaan van de safety car is hij snel weg en verliest zijn plaats niet aan Vettel.
Drie ronden later is het opnieuw Perez die hard aan een nieuwe reputatie als gevaarlijke rijder aan het werken is. Raikkonen stuurt in voor de Chicane en merkt dan dat Perez de wagen opnieuw tussen hem en de vangrail ingestuurd heeft. De wagen van Raikkonen wordt op het linker achterwiel geraakt dat vervolgens lek raakt. Raikkonen kan naar binnen voor nieuw rubber en verliest daarmee zijn fraaie vijfde positie en dreigt zelfs buiten de punten te vallen. Perez, die aanvankelijk meldt dat zijn wagen in orde is, moet enkele ronden later de strijd toch opgeven, waardoor voor Raikkonen de tiende positie net in handbereik komt. Als enkele ronden later de zwart/witte vlag eindelijk zwaait, is het Rosberg die de overwinning op zijn naam mag bijschrijven.

De uitslag van de Grand Prix van Monaco is daarmee als volgt:

  Nr Coureur       Team            Tijd 
 1 9 Nico Rosberg    Mercedes         78 
 2 1 Sebastian Vettel  Red Bull Racing-Renault 78 +3.8 secs 
 3 2 Mark Webber     Red Bull Racing-Renault 78 +6.3 secs 
 4 10 Lewis Hamilton   Mercedes         78 +13.8 secs 
 5 15 Adrian Sutil    Force India-Mercedes   78 +21.4 secs 
 6 5 Jenson Button    McLaren-Mercedes     78 +23.1 secs 
 7 3 Fernando Alonso   Ferrari         78 +26.7 secs 
 8 18 Jean-Eric Vergne  STR-Ferrari       78 +27.2 secs 
 9 14 Paul di Resta    Force India-Mercedes   78 +27.6 secs 
10 7 Kimi Räikkönen   Lotus-Renault      78 +36.5 secs 
11 11 Nico Hulkenberg   Sauber-Ferrari      78 +42.5 secs 
12 17 Valtteri Bottas   Williams-Renault     78 +42.6 secs 
13 12 Esteban Gutierrez  Sauber-Ferrari      78 +43.2 secs 
14 23 Max Chilton     Marussia-Cosworth    78 +49.8 secs 
15 21 Giedo van der Garde Caterham-Renault     78 +62.5 secs 
16 6 Sergio Perez    McLaren-Mercedes     72 +6  Laps 
-- 8 Romain Grosjean   Lotus-Renault      63 +15  Laps 
-- 19 Daniel Ricciardo  STR-Ferrari       61 +17  Laps
-- 22 Jules Bianchi    Marussia-Cosworth    58 +20  Laps 
-- 16 Pastor Maldonado  Williams-Renault     44 +34  Laps 
-- 4 Felipe Massa    Ferrari         28 +50  Laps 
-- 20 Charles Pic     Caterham-Renault     7 +71  Laps

Ron Lem