In de warming-up gaat Max verder waar hij het hele weekend op het ProKart Raceland Circuit al mee bezig is. Dat is de snelste rondetijden noteren. Maar niet voordat hij eerst de motor van de tweede kart, "> Max oppermachtig bij Europees kampioenschap Wackersdorf - Verstappen.nl

Max oppermachtig bij Europees kampioenschap Wackersdorf

Gepubliceerd op 19 mei 2013 door Niels Hendrix

De eerste ronde van het CIK-FIA European Championship werd volledig door Max Verstappen gedomineerd. De pas 15-jarige zoon van Jos was op het Duitse Wackersdorf heer en meester in het ijzersterke KZ-veld. Op zondag wist hij zowel in de prefinale als de finale vanaf pole positie naar de overwinning te rijden. Een absoluut wereldse prestatie, waarmee hij vanzelfsprekend aan de leiding gaat in dit Europese kampioenschap, dat in het laatste weekend van juni in Genk zijn ontknoping kent.
"De hele week ging top, echt geweldig", aldus Max. "Het ging al goed in de prefinale en zelfs nog beter de belangrijke finale. Ik ben dolbij met dit resultaat!"

In de warming-up gaat Max verder waar hij het hele weekend op het ProKart Raceland Circuit al mee bezig is. Dat is de snelste rondetijden noteren. Maar niet voordat hij eerst de motor van de tweede kart, die gereed staat voor het geval het regent, heeft ingereden. Daarna wisselt Max van kart en rijdt hij met twee nieuwe en twee gebruikte banden onder zijn kart. Dat is speciaal met het oog op de prefinale, die hij met dezelfde tactiek zal aanvangen.


Het verse rubber


Max krijgt de laatste aanwijzingen van zijn monteur René

Onder een stralende zomerse zon gaat de prefinale van start waarbij Max vanaf pole positie vertrekt. Na het op groen gaan van de lichten verliest hij een paar meter, waardoor Jorrit Pex en Marco Ardigo langszij weten te komen. Na de eerste paar bochten ligt Max even in de clinch met de Nederlander Bas Lammers, maar de 15-jarige CRG-fabriekscoureur laat zich niet zomaar de kaas van het brood eten en houdt stand. Vanaf de derde positie zet Max al snel jacht op Ardigo en in de tweede ronde is hij al bij en snel voorbij de Italiaan. Pex ligt dan een halve tel voor. Tienden per ronde hengelt Max zijn kartmaatje binnen en in de vijfde ronde weet Max – na aanmoedigingen van vader Jos aan de kant – de huidige Europese KZ-kampioen met een mooie inhaalactie voorbij te steken en de leiding over te nemen. Daarna lukt het Max een klein gat te slaan naar Pex en de resterende ronden onbedreigd uit te rijden. Zo wordt Verstappen junior dan ook na zestien ronden als winnaar van de prefinale afgevlagd.

"Ik denk dat ik iets te langzaam reageerde", vertelt Max over zijn start van de prefinale. "En dan heb je toch een lang recht stuk, dus dan zijn ze snel een stukje van je weggereden. Lammers kwam ook nog buitenom en probeerde me wat aan de kant te drukken. Maar vanaf het begin zat wel meteen de snelheid er in. Het is makkelijker gegaan dan gisteren, dus ik ben zeer tevreden."
Gevraagd naar het inhalen van Jorrit, die met dezelfde door Jos getunede KZ-motoren rijdt, licht Max toe: "Natuurlijk let ik wel goed op met inhalen, zeker bij Jorrit. Maar het is ook belangrijk geen tijd te verliezen, dat geldt voor beiden. Jorrit liet me wat ruimte. Toen ik op kop lag kon ik flink wegrijden. Daarna kon ik het rustiger aan doen, omdat ik gewoon net sneller was."


Een grandioos begin van het CIK-FIA European Championship KZ


Max ligt na de start tijdelijk derde

Voor de finale staat Max door zijn winst in de prefinale eveneens als polesitter op de grid. Wederom heeft Max geen wereldstart en verliest hij twee posities, dit keer aan Pex en Anthony Abbasse. De laatste wordt al halverwege de eerste ronde verschalkt en dan wordt de jacht op de koppositie ingezet. In de laatste bocht van de tweede ronde is Max dicht genoeg genaderd en maakt Jorrit ruimte voor zijn CRG-collega. Max neemt de leiding over, maar Jorrit schiet iets te wijd en valt terug naar de zesde plek. Abbasse denkt dan een kans te zien en komt zij aan zij met Max het rechte stuk over, waarbij de Limburger een onnodig tikje krijgt. Lammers is degene die ervan profiteert en kans ziet de tweede positie te bezetten, terwijl Abbasse naar P3 gaat en Max ternauwernood de race blijft leiden.
In de resterende twintig ronden loopt Max alleen maar weg van het ervaren KZ-veld. De spanning in het Verstappen kamp blijft echter voelbaar, want het uitzicht over de kartbaan biedt ook een blik op aanwaaiende donderwolken in de verte. Maar tot regen komt het gelukkig niet en na 24 ronden wordt Max dan ook ontegenzeggelijk welverdiend als terechte winnaar van de finale afgevlagd. Hij heeft drie seconden voorsprong op Lammers, die wordt gevolgd door Ardigo. Pex finisht de race als zesde.

Max over de finale: "Mijn start was niet geweldig. Daarna was er enige chaos in de eerste ronde, met wat duw- en trekwerk. Jorrit zag dat ik sneller was en maakte ruimte voor me. Het was pech voor Jorrit dat het glad was in die laatste bocht, waardoor hij weggleed en plaatsen verloor. Dat is teleurstellend en vind ik echt jammer voor hem. We kwamen met drie man naast elkaar de bocht uit en raakten elkaar nog." Max vervolgt: "Toen ik eenmaal aan kop reed en kon ik heel goed wegrijden en daarna mijn voorsprong handhaven en zuinig zijn op mijn banden, want een race van 24 ronden is een aanslag op het rubber. In zo'n veld moet het hele plaatje kloppen, zowel het chassis als de motor. Daar wil ik CRG, TM, Jos en mijn monteur René hartelijk voor bedanken. Ik ben superblij!"


De voorsprong was meer dan riant


Met gebalde vuisten over de finish

Vanzelfsprekend is ook Jos meer dan tevreden: "Dit is een hele zware week geweest. Je wilt graag dat het goed gaat en het ging goed al vanaf de eerste vrije training. Maar je kunt het je niet veroorloven te verslappen. Elk klein foutje wordt afgestraft, zo dicht zit het bij elkaar op dit niveau." Jos licht toe: "In de warming-up hebben we eigenlijk de prefinale gesimuleerd om te weten wat je voor de race moet doen, dus we hebben nog enkele kleine veranderingen in de afstelling doorgevoerd."
"Het ging super. Max stak er dit weekend met kop en schouders bovenuit. Dit is ongelooflijk. Als dit niet opvalt in de autosportwereld dan valt nooit meer iemand op, dat weet ik zeker."
Jos heeft zijn woorden nog amper uitgesproken wanneer er een zomerse bui als ware het een welkome champagnedouche over Wackersdorf wordt uitgestort.


Bas Lammers (2e), Max Verstappen (1e) en Marco Ardiog (3e)


Max hoopt in Genk naar het Europees kampioenschap te kunnen rijden

Uitslagen (zondag) van de 1e ronde van het CIK-FIA European Championship 2013 (klasse KZ):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale
Stand CIK-FIA European Championship KZ 2013

Ron Lem & Niels Hendrix