Max snelste in vrije trainingen EK in Wackersdorf

Gepubliceerd op 16 mei 2013 door Niels Hendrix

Max Verstappen staat aan de vooravond van een van zijn wellicht moeilijkste opgaven in zijn nog prille racecarrière. Samen met zijn vader Jos, die de KZ-motoren voor Max tuned, is Verstappen junior neergestreken in Wackersdorf, dat als gastheer optreedt voor het CIK-FIA European Championship. Max treft daar als broekie met zijn vijftien jaar ervaren en gelouterde mannen die langer karten dan hij zelf oud is. Alle winaars van de Europese en Wereldkampioenschappen karting van de afgelopen jaren staan er aan de start in het KZ-veld, de hoogste klasse in handgeschakelde karts. Dat zijn dus stuk voor stuk kanshebbers voor de Europese titel van 2013, waar Max mee af moet zien te rekenen.

Punten zijn er alleen in de finale op zondag te behalen. Na deze ronde in Duitsland volgt dan in het laatste weekend van juni nog een tweede en laatste ronde in het Belgische Genk, waar dus de nieuwe kampioen gekroond zal worden. Dat is echter nog een lange weg te gaan.
Gisteren en vandaag begon met de eerste stap; de vrije trainingen. Op woensdag was dat nog zonder transponder, maar vandaag werd de officiële tijdwaarneming ingeschakeld. Max dacht er op woensdag al goed bij te zitten, vandaag werd dat vermoeden bevestigd.


Vorig jaar werd Max op Wackersdorf in de KF2-finales tweede en eerste

"De vrije trainingen zijn erg goed verlopen, maar het zit wel dicht bij elkaar", laat Max vanaf het ProKart Raceland Circuit weten. Terwijl een aardig zonnetje de temperatuur boven het Duitse asfalt tot boven de twintig graden stuwt, laat Max in de vijf vrije trainingen achtereenvolgens de tweede, vijfde, eerste, tweede en eerste tijd noteren.
Max vervolgt: "Ook de trainingen dat ik op gebruikte banden stond en anderen op nieuwe sets zat ik er goed bij. En als ik ook op nieuwe banden sta, ben ik zo'n anderhalf tienden van een seconde sneller dan de rest." Het klopt wat Max zegt, want de keren dat hij snelste was, had hij een voorsprong van anderhalf tienden en de keren dat hij tweede werd, volgde hij op honderdsten achter de snelste tijd. "Maar ik ben erg tevreden. Zeker in zo'n sterk veld."

"Deze baan heeft veel korte bochten, dus dan is het belangrijk dat je kart snel instuurt. Daar hebben we aan de voorzijde de sporing en de stuuruitslag op aangepast." Op de vraag of het op Wackersdorf op een handgeschakelde kart anders rijden is dan vorig jaar op een KF2-kart, antwoordt Max: "Sommige bochten moet ik nu iets anders aansnijden, maar dat zijn geen grote aanpassingen." Hoewel het de afgelopen twee dagen droog was, zou dat nog kunnen omslaan. "Hopelijk blijft het droog, want rijden in de regen is niet optimaal. Een droge baan is beter voor mij. Dit is ook geen makkelijke baan om concurrenten in te halen, dus de kwalificatie tijdtraining is belangrijk."
Die kwalificatie tijdtraining volgt vrijdagmiddag na de laatste twee vrije trainingen in de ochtend.

Het programma van Max (KZ):

Vrijdag 17 mei
10.40-10.55 uur 1e Vrije training
12.00-12.15 uur 2e Vrije training
15.35-15.42 uur Kwalificatie tijdtraining

Zaterdag 18 mei
09.45-10.05 uur Warming-up
11.20-11.35 uur Kwalificatie serie 1
14.50-15.05 uur Kwalificatie serie 2

Zondag 19 mei
09.55-10.15 uur Warming-up
12.30-12.50 uur Prefinale (20km)
15.15-15.40 uur Finale (30km)

Livetiming is beschikbaar via http://www.cikfiachampionship.com/live_timing.asp. De livestream wordt op zondagochtend ingeschakeld: http://www.cikfiachampionship.com/live_streaming.asp.
Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page. Vergeet ook niet om ons te "liken" op Facebook!

Uitslagen (donderdag) van de 1e ronde van het CIK-FIA European Championship 2013 (klasse KZ):
Uitslag van de eerste vrije training
Uitslag van de tweede vrije training
Uitslag van de derde vrije training
Uitslag van de vierde vrije training
Uitslag van de vijfde vrije training

Niels Hendrix