scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Alonso oppermachtig voor thuispubliek in Spanje

Gepubliceerd op 12 mei 2013 door Niels Hendrix

Fernando Alonso wist het publiek bij de Spaanse Grand Prix dolenthousiast te krijgen door zijn Ferrari in zijn thuisrace naar zijn eerste overwinning in Barcelona sinds 2006 te rijden. Kimi Raikkonen ontpopte zich in zijn Lotus als Alonso's voornaamste rivaal, terwijl Sebastian Vettel en de van de eerste rij gestarte Mercedessen tijdens de race terugvielen. Felipe Massa ging in tegenoverstelde richting en herstelde zich van een negende startpositie naar de laatste plek op het podium.

In een race die draaide om het conserveren van banden was de tactiek van Alonso van meet af aan gericht op de aanval. Terwijl Vettel zich in de eerste bocht na de start tussen de Mercedessen had gemanoeuvreerd, haalde Alonso zowel Raikkonen als Lewis Hamilton buitenom in in de derde bocht en bezette hij P3. Rosberg wist zich tot aan de eerste serie pitstops als leider in de race te handhaven, maar tegen de tijd dat deze waren geweest, bleek Alonso zijn grootste opponent. De Spanjaard was een ronde eerder dan Vettel gestopt en kwam zo voor de Red Bull te liggen.

Vanaf de twaalfde ronde zakte Rosberg hard terug, toen Alonso hem in de eerste bocht passeerde en Vettel en Raikkonen hem nog in dezelfde ronde ook voorbij staken. Toen Alonso eenmaal vooraan reed, wist hij zijn voorsprong te vergroten.
Ondanks dat Vettel langer doorreed, bleek hij op dezelfde vier-stop strategie als Alonso te staan, maar wist hij desondanks niet het tempo van de Ferrari te evenaren. Raikkonen echter wist het met een drie-stopper te redden. De Fin verloor tijd achter Vettel, maar toen hij de Red Bull voorbij was in de 33e ronde kon hij weer snelheid oppakken.


Rosberg wist zijn pole positie niet te verzilveren


Het ijzersterke optreden van Alonso wordt beloond met een fraaie winst

In de eindfase had Lotus potentieel een voorsprong met Raikkonen die een paar seconden voor Alonso lag, toen beiden nog een laatste stop moesten maken. Maar op zijn nieuwere banden hengelde Alonso Raikkonen met twee seconden per ronde binnen. Hij vloog voorbij de Lotus en verdween in de verte, met al snel een voorsprong van twaalf seconden. Raikkonen hoefde niet erg te vrezen voor Massa, die de hele race snel was geweest en van Ferrari groen licht kreeg om te proberen de Lotus te grazen te nemen. Maar de bandenslijtage verhinderde dit en Massa moest genoegen nemen met de derde stek.

De poging van Vettel om langer op dezelfde set banden te rijden, kostte hem zoveel snelheid dat hij achter de eerder gestopte Massa terecht kwam. De wereldkampioen moest genoegen nemen met de vierde plaats, gevolgd door zijn teamgenoot Mark Webber.
De teloorgang van Mercedes eindigde voor Rosberg met een drie-stopper op P6. Zijn teamgenoot Hamilton viel op de twaalfde plaats buiten de punten, na een vrije val na zijn eerste stop. Van de snelheid in de kwalificatie was in de race dus niets meer terug te zien.

Caterham coureur Giedo van der Garde had een sterke openingsfase, maar strandde na zijn tweede pitstop toen hij in zijn out-lap zijn linker achterwiel verloor kort nadat hij de baan weer was opgegaan. De Nederlander wist nog hinkend op drie wielen de pitstraat te bereiken, maar daar werd zoveel schade aan de auto geconstateerd dat verder rijden geen optie was. Na afloop van de race heeft de wedstrijdleiding aan het team van Caterham een boete van tienduizend euro opgelegd voor het incident.

De uitslag van de GP van Spanje:

   Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1  3 Fernando Alonso     Ferrari                  66 -  
 2  7 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            66 +9.3 secs  
 3  4 Felipe Massa        Ferrari                  66 +26.0 secs 
 4  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  66 +38.2 secs 
 5  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  66 +47.9 secs 
 6  9 Nico Rosberg        Mercedes                 66 +68.0 secs 
 7 14 Paul di Resta       Force India-Mercedes     66 +68.9 secs 
 8  5 Jenson Button       McLaren-Mercedes         66 +79.5 secs 
 9  6 Sergio Perez        McLaren-Mercedes         66 +81.7 secs 
10 19 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              65 +1 Lap 
11 12 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           65 +1 Lap 
12 10 Lewis Hamilton      Mercedes                 65 +1 Lap 
13 15 Adrian Sutil        Force India-Mercedes     65 +1 Lap 
14 16 Pastor Maldonado    Williams-Renault         65 +1 Lap 
15 11 Nico Hulkenberg     Sauber-Ferrari           65 +1 Lap 
16 17 Valtteri Bottas     Williams-Renault         65 +1 Lap 
17 20 Charles Pic         Caterham-Renault         65 +1 Lap 
18 22 Jules Bianchi       Marussia-Cosworth        64 +2 Laps 
19 23 Max Chilton         Marussia-Cosworth        64 +2 Laps 
-- 18 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              52 +14 Laps 
-- 21 Giedo van der Garde Caterham-Renault         21 +45 Laps 
--  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault             8 +58 Laps

Niels Hendrix