Max nipt afgetroefd in eerste finale in Precenicco

Gepubliceerd op 04 mei 2013 door Niels Hendrix

De warming-up, de kwalificatie tijdtraining en beide kwalificatie series. Na elke sessie prijkte de naam van Max Verstappen fier bovenaan de lijst. Alleen in de eerste KZ2 finale van het WSK Master Series weekend in Precenicco – juist toen het om de punten ging – wist Patrik Hajek de CRG-fabriekscoureur net af te troeven. Een slecht setje banden was daarvan volgens Max de oorzaak.

In de warming-up liet Max de rest van het veld op ruim drie tienden achter zich. In de kwalificatie tijdtraining reed hij naar pole positie en hield hij iedereen minimaal 25 honderdsten achter zich. Zo stond de 15-jarige zoon van Jos dus vol vertrouwen aan de start van de eerste kwalificatie serie.

Bij die start verloor Max een positie aan de vanaf P2 gestarte Hajek. Maar Verstappen junior revancheerde zich al halverwege de tweede ronde door de Tsjech te passeren. Daarop leek Max van een andere planeet te komen, want elke ronde liep hij zienderogen uit en na dertien ronden kwam hij dan ook met een dikke voorsprong van bijna drie tellen als eerste over de streep.
De tweede kwalificatie serie bleek een kopie van de eerste. Weer verloor Max bij de start een positie aan Hajek en weer pakte hij in de tweede ronde met een mooie inhaalmanoeuvre de leiding terug. Ook nu was Max niet te stuiten en won hij met +2.651s voorsprong.

Terwijl de temperatuur gedurende de dag inmiddels onder het zonnetje was opgelopen tot een aangename 23 graden, stond Max voor de eerste finale op pole positie aan de start. En exact zoals twee maal eerder op de dag was Hajek hem bij het op groen gaan van de lichten te snel af. Het kwam dit keer echter niet tot "drie maal is scheepsrecht", want de Praga-coureur was juist nu het erom ging niet meer in te halen. Max zat Hajek alle zeventien ronden op de achterbumper, reed even snelle rondetijden, maar kwam hem niet voorbij.
Zo finishte Max in de eerste finale als tweede achter Hajek, en met ruim vier seconden voorsprong op Riccardo Negro, want zo ver was het strijdende tweetal inmiddels op de rest van het veld uitgelopen.


De Bridgestone banden blijken wisselvalliger dan het weer...

"Voor de finale hadden we nieuwe banden gemonteerd, maar dat werkte weer niet", vertelt Max. "In alle linker bochten liep ik op Hajek in en in alle rechter bochten reed hij bij me weg. Ik heb de telemetrie bekeken en vergeleken en daar zie je dat precies op terug. Vanmorgen was ik op nieuwe banden overal sneller en nu in de finale verlies ik tijd in de rechter bochten, dus er zit weer verschil in de setjes banden. In de twee kwalificatie series reed ik niet eens voluit en was ik even goed twee tienden per ronde sneller. Dat ging heel makkelijk. De nieuwe banden in de finale hebben mij snelheid gekost. Ik ben ook niet de enige die erover klaagt. Dit moet gewoon niet kunnen."

Gevraagd naar zijn starts antwoordt Max eerlijk: "Misschien moeten mijn starts nog iets beter. Daar valt nog wel iets te winnen. Maar het is wel zo dat je hier aan de binnenkant van de baan en buiten de racelijn sowieso minder grip hebt." Kijkend naar zondag weet Max het al: "De banden die ik alleen in de finale heb gebruikt, zijn al helemaal op. De banden waarop ik de kwalificatie series heb gereden, zien er nog beter uit, dus die ga ik morgen nog een keer gebruiken. Het is balen dat ik het door de banden vandaag in de finale niet heb kunnen afmaken, want de afstelling van de CRG-kart en TM-motor waren goed voor elkaar en de snelheid was er."

Het programma van Max (KZ2):

Zondag 5 mei
08.30-08.50 uur Warming-up
11.00-11.15 uur Kwalificatie serie 1
12.00-12.15 uur Kwalificatie serie 2
15.00-15.30 uur Finale 2 (25km)

Livetiming is beschikbaar via http://wskarting.it/livetiming.asp?s=WSK_Master. De livestream wordt op zondagochtend ingeschakeld: http://www.wskarting.it/live_streaming.asp.
Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page. Vergeet ook niet om ons te "liken" op Facebook!

Uitslagen (zaterdag) van de 3e ronde van de WSK Master Series 2013 (klasse KZ2):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining
Uitslag van de eerste kwalificatie serie
Uitslag van de tweede kwalificatie serie
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de eerste finale

Niels Hendrix