Doordat Max op vrijdag tijdens de kwalificatie tijdtraining met een defecte motor kampte, moest de zoon van voormalig Formule 1 coureur Jos zaterdag op "Circuito Internazionale Napoli" aan de voet van de Italiaanse Vesuvius flink aan de bak. "> Pechduivel op Sarno wint het van Max Verstappen - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Pechduivel op Sarno wint het van Max Verstappen

Gepubliceerd op 21 april 2013 door Niels Hendrix

"Anything that can go wrong will go wrong", zo luidt de wet van Murphy. Helaas was dit meteen een treffende samenvatting van het WSK Euro Series weekend van Max Verstappen op Sarno. Wederom achtervolgde het pechduiveltje de 15-jarige CRG-fabriekscoureur, die zondag door materiaalpech niet de finishvlag van de finale zag. Een kleine pleister op de wonde was de derde plaats in de finale op zaterdag. Want ondanks dat de voorsprong van Max in het Europese kampioenschap nu tot 60 punten is geslonken, is deze met alleen nog de vierde en laatste ronde in het Belgische Genk te gaan nog altijd riant te noemen.

Doordat Max op vrijdag tijdens de kwalificatie tijdtraining met een defecte motor kampte, moest de zoon van voormalig Formule 1 coureur Jos zaterdag op "Circuito Internazionale Napoli" aan de voet van de Italiaanse Vesuvius flink aan de bak. Met een knap staaltje stuurmanskunst wist Max zich in de eerste finale nog van de zesde startpositie naar de derde plek te knokken. Een welverdiend resultaat in het sterke KZ1-veld en tien potentieel belangrijke punten voor het kampioenschap.

Dat betekent dat Max op zondag de eerste kwalificatie serie vanaf de derde plek mag aanvangen. Bij de start houdt de Limburger stand, maar in de derde ronde moet hij zijn meerdere erkennen in de ervaren wereldtoppers en ziet Max Paolo de Conto en Marco Ardigo voorbij steken. Een tegenaanval inzetten zit er niet in en zo finisht Max na negen ronden als vijfde.
Voorin heeft Benjamin Hanley zijn pole positie weten te verzilveren met een winst, voor de Nederlander Bas Lammers en De Conto.
"Mijn start van de eerste kwalificatie serie was redelijk", steekt Max van wal. "Maar daarna begon mijn kart al snel te veel te glijden. Daardoor kon ik het tempo nog maar net bijhouden, maar kon ik geen inhaalpoging wagen. Op het rechte stuk lag ik telkens net te ver achter en als het me wel lukte om aan te haken, kon ik er niet voorbij komen. Mijn rondetijden waren op zich goed en ik ben toch nog vijfde geworden."


Max met zijn monteur René met op de achtergrond de Vesuvius


Max op zijn CRG-kart met door Jos getunede TM-motor

Bij de start van de tweede kwalificatie serie komt Max vanaf P5 goed weg, maar belandt hij na de eerste bochten achter de van pole gestartte Hanley op de vijfde plek. Lammers profiteert en pakt de leiding. In de derde ronde verschalkt de doorgewinterde Jonathan Thonon zijn CRG-teamgenoot en ligt Max zesde. Maar niet voor lang, want nog in dezelfde ronde zakt Verstappen junior door technisch malheur terug naar de negende plaats. Twee ronden later komt hij als zestiende door en daarna is het gedaan als Max stilvalt. Lammers wint de race voor Thonon en Jordon Lennox-Lamb.
Max: "De eerste start werd afgekeurd, dus er kwam een herstart en daardoor heb ik mijn koppeling verbrand. Daar had ik vanaf de eerste meters al meteen last van. Niet lang daarna viel ik daarom een paar plaatsen terug en daarna helemaal uit."

Door de pech moet Max de tweede finale vanaf een moeilijke zestiende startplek aanvangen. Bij het op groen gaan van de lichten verliest hij in eerste instantie enkele posities, maar die maakt hij nog in de eerste ronde goed en bij de eerste doorkomst ligt hij op P14. Dan slaat aan het einde van de tweede ronde het noodlot definitief toe als er een bougie kapot gaat en de TM-motor de geest geeft.
Er is meer leed te noteren – letterlijk zelfs – als in de achtste ronde de motor van Jeremy Iglesias aan het einde van het rechte stuk vast slaat en hij met kart en al dwars gaat. Arnaud Kozlinski kan de Fransman niet meer ontwijken en na een angstaanjagende crash vliegen beiden over de kop. Nadat de race eerst middels een gele vlag situatie wordt geneutraliseerd, wordt deze al snel helemaal stilgelegd als blijkt dat een ambulance gewenst is voor beide heren. De eerste berichten luiden over respectievelijk een gebroken arm voor Iglesias en gebroken ribben voor "Koko". Na een kwartier wordt de wedstrijd hervat maar geracet wordt er niet meer, want de gele vlaggen blijven uithangen tot de laatste meters in de vijftiende ronde.
Het enige lichtpuntje voor Max aan deze daarmee dramatisch verlopen dag wordt gebracht door polesitter Lammers, die de finale op zondag onbedreigd wint voor Thonon en De Conto. De Brit Hanley, die de enige is die Max nog van de titel af kan houden, finisht als vierde en zo blijft de schade voor Max nog enigszins beperkt.


Hopelijk blijft de pechduivel in Sarno achter

"Voor de finale hadden we andere veren bij de koppeling gemonteerd, zodat deze niet nogmaals zou verbranden", vertelt Max. "Maar daardoor was het moeilijk om het punt te vinden waarop de koppeling pakte, dus daarom was mijn start niet zo goed. In de eerste ronde kon ik wel bij een paar concurrenten buitenom voorbij en wist ik alle crashes te ontwijken. Daarna ging de bougie van mijn motor kapot. Al vanaf de eerste ronde klonk die al niet normaal, dus ik had al in de gaten dat er iets niet klopte."
"Het zit me niet mee in Sarno", aldus een teleurgestelde Max. "Maar ik sta nog altijd 60 punten voor. We gaan er de volgende keer weer vol tegenaan."

In de stand van de WSK Euro Series heeft Max na de derde ronde 180 punten en daarmee 60 punten voorsprong op Hanley. Met begin juni alleen nog de race op het thuiscircuit in Genk op het programma heeft Max de touwtjes volledig in eigen hand.
Maar voor het zover is, reizen de Verstappens over twee weken eerst af naar Precenicco in Italië voor de derde ronde van de WSK Master Series. Hopelijk kan daar de juiste draad weer woren opgepakt.

Uitslagen (zondag) van de 3e ronde van de WSK Euro Series 2013 (klasse KZ1):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de eerste kwalificatie serie
Uitslag van de tweede kwalificatie serie
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van tweede finale
Stand WSK Euro Series KZ1 2013

Niels Hendrix