scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel zegeviert tijdens Grand Prix van Bahrein

Gepubliceerd op 21 april 2013 door Ron Lem

De Grand Prix van Bahrein was ook in 2013 weer het toneel van fraaie gevechten en stond bol van de actie. Voor Sebastian Vettel verliep de race weer als vanouds goed en na een start vanaf de tweede positie wist de snelle Duitser al binnen enkele ronden de leiding in de strijd op spectaculaire wijze voor zich op te eisen. Voor Nico Rosberg, die vanaf pole positie mocht starten, was uiteindelijk een negende positie het beste wat eruit te halen viel. Kimi Raikkonen en Romain Grosjean doen goede zaken en klimmen op tot een respectievelijk tweede en derde plaats op het podium, terwijl Ferrari een alles behalve foutloos verlopende strijd beleeft.

Al aan het begin van de race is het Vettel die Rosberg flink van zijn ideale lijn af weet te drukken. Hoewel Fernando Alonso nog tussen beide weet te komen en daarmee de tweede positie voor Vettel pakt, weet de Duitser met een flinke omhaal langs de buitenzijde Alonso al snel weer te passeren. Nog geen ronde later dwingt Vettel dan Rosberg opnieuw tot het nemen van een wijde bocht en profiteert hiervan door vanaf dit moment de leiding in de strijd op zich te nemen en te behouden.

Intussen is Alonso ook al snel aan Rosberg voorbij, maar dan slaat voor Ferrari voor het eerst het noodlot toe als de DRS vleugel van Alonso open blijft staan. Omdat dit voor Alonso voordeel oplevert op plaatsen waar dit niet mag, wordt de wagen direct binnengehaald voor reparatie. Het kost Alonso veel tijd en ondanks een zeer snelle reparatie komt de Ferrari coureur op de vijftiende positie terug op de baan. Alsof dit niet genoeg is, krijgt Ferrari ook met de tweede wagen met Felipe Massa achter het stuur te maken met pech. Gedurende de race loopt de wagen tot tweemaal toe een lekke band op en blijken uiteindelijk vier in plaats van de geplande twee pitstops nodig om de finish te halen. Alonso eindigt als achtste en Massa als vijftiende.


Kimi Raikkonen heeft een prima race

Ronduit spectaculair was de wijze waarop Sergio Perez deze race van zich liet horen. Niets of niemand ontziend knokt de Mexicaan zich ongenadig ronde na ronde door het veld. Het levert hem wisselend succes op met als uitkomst een fraaie zesde plaats aan de finish, maar voor het zover is heeft de op twaalf gestarte fanatiekeling het aan de stok gehad met tal van rijders, waaronder teamgenoot Jenson Button. Hoewel de acties voor toeschouwers ronduit spectaculair waren, heeft het aan de pitmuur bij McLaren ongetwijfeld voor enorme spanningen en angstige momenten gezorgd.

Intussen is het Paul di Resta die positief opvalt. Met veel goed uitgevoerde inhaalmanoeuvres weet hij zich al snel naar de top drie te knokken. Slechts de pitstops brengen hem dan weer terug naar achteren waarna opnieuw een opmars begint. Uiteindelijk finisht de op vijf gestarte Force India rijder op een nette vierde plaats, nadat hij zes ronden voor het einde nog door Grosjean wordt gepasseerd.
Voor Mark Webber is de strijd moeizaam. Startend vanaf de zevende positie weet hij zich op momenten op te werken tot zelfs even een tweede positie, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een ook weer zevende positie op de finish.


Paul di Resta valt op door zeer competitief mee te doen

Ook Jenson Button beleeft een matige race. Zijn start vanaf de tiende positie levert geen winst of verlies aan het eind van de race op. Hoewel hij in de twintigste ronde even kort de derde positie bereikt, levert een pitstop een behoorlijk verlies op naar de twaalfde positie. De voorzichtige opmars daarna wordt wreed verstoord door Perez die in ronde 30 Button dankzij DRS voorbijsteekt, zich iets verremt en daarmee tijd verliest, waardoor Button hem weer inhaalt. Perez zet opnieuw de aanval in en raakt daarbij Buttons voorvleugel die schade oploopt. Button kan de race hiermee uitrijden, maar komt niet verder meer dan de tiende positie.


Vettel in gevecht met Alonso

De uitslag van de Grand Prix van Bahrein is daarmee als volgt:

   Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  57 -   
 2  7 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            57 +9.1  secs 
 3  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            57 +19.5 secs 
 4 14 Paul di Resta       Force India-Mercedes     57 +21.7 secs 
 5 10 Lewis Hamilton      Mercedes                 57 +35.2 secs 
 6  6 Sergio Perez        McLaren-Mercedes         57 +35.9 secs 
 7  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  57 +37.2 secs 
 8  3 Fernando Alonso     Ferrari                  57 +37.5 secs 
 9  9 Nico Rosberg        Mercedes                 57 +41.1 secs 
10  5 Jenson Button       McLaren-Mercedes         57 +46.6 secs 
11 16 Pastor Maldonado    Williams-Renault         57 +66.4 secs 
12 11 Nico Hulkenberg     Sauber-Ferrari           57 +72.9 secs 
13 15 Adrian Sutil        Force India-Mercedes     57 +76.7 secs 
14 17 Valtteri Bottas     Williams-Renault         57 +81.5 secs 
15  4 Felipe Massa        Ferrari                  57 +86.3 secs 
16 19 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              56 +1    Lap 
17 20 Charles Pic         Caterham-Renault         56 +1    Lap 
18 12 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           56 +1    Lap 
19 22 Jules Bianchi       Marussia-Cosworth        56 +1    Lap 
20 23 Max Chilton         Marussia-Cosworth        56 +1    Lap 
21 21 Giedo van der Garde Caterham-Renault         55 +2    Laps 
-- 18 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              16 Accident damage 16 

Ron Lem