In de warming-up toonde Max met een tweede tijd al aan dat het met de snelheid van zijn CRG-kart wel snor zat. Dat gaf goede hoop om zich in de eerste kwalificatie serie, die de 15-jarige Verstappen vanaf een zesde positie mocht aanvangen, naar voren te kunnen rijden. Zover zou het echter nooit komen. "> IJzersterke inhaalrace levert Max belangrijke punten op - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

IJzersterke inhaalrace levert Max belangrijke punten op

Gepubliceerd op 07 april 2013 door Niels Hendrix

De tweede ronde van de WSK Master Series op Sarno leek voor Max Verstappen op een rampweekend uit te draaien. Met een afstelling die maar niet voor elkaar leek te komen, een defecte motor, een heftige crash en een tijdstraf zat werkelijk alles tegen op het Italiaanse "Circuito Internazionale Napoli". Opgeven was echter geen optie en dankzij twee ijzersterke inhaalraces, zowel in de eerste finale op zaterdag als de tweede op zondag, kon Max uiteindelijk met een zesde en zevende plaats belangrijke punten voor het kampioenschap bijschrijven.

In de warming-up toonde Max met een tweede tijd al aan dat het met de snelheid van zijn CRG-kart wel snor zat. Dat gaf goede hoop om zich in de eerste kwalificatie serie, die de 15-jarige Verstappen vanaf een zesde positie mocht aanvangen, naar voren te kunnen rijden. Zover zou het echter nooit komen. Nog voor Max na het op groen gaan van de lichten de eerste paar bochten door was, stond hij al samen met Marco Ardigo, Rick Dreezen, Flavio Camponeschi en Jaime Alguersuari op een hoop. De startcrash leverde verwrongen staal op van hetgeen even daarvoor nog een stel blinkende karts was. Max werd aangewezen als de aanstichter van het leed en uit de uitslag geschrapt, maar veel gevolgen zou dat verder niet hebben.
Voorin was het Paolo de Conto die de eerste kwalificatie serie won, voor de voor CRG Holland uitkomende Jorrit Pex en Jeremy Iglesias.
Max vertelt wat er gebeurde: "Na de start wilde ik de bocht wat wijder aansnijden, maar dat pakte verkeerd uit. Ik raakte Ardigo per ongeluk. Hij spinde, waarna ik op hem reed en iedereen daar weer bovenop vloog. Mijn kart was helemaal kapot en kon ik daarna niet meer gebruiken. De buizen waren flink krom en we hadden ook niet meer hetzelfde chassis bij ons."


Vader Jos tuned de KZ-motoren van TM


De snelheid was er, maar het geluk ontbrak

Door dit kleine drama moest Max in de tweede kwalificatie serie vanaf de 34e en allerlaatste plek starten. De CRG-fabriekscoureur greep dit echter met beide handen aan om een knap staaltje van zijn kunnen te demonstreren. Na een ongelooflijke start kwam Max bij de eerste doorkomst al als negentiende over de streep. Daar bleef het natuurlijk niet bij en met strakke inhaalmanoeuvres lag hij een ronde later al vijftiende. De opmars zette zich voort tot de Limburger in de zevende ronde vanaf een elfde stek een iets te opportunistische inhaalpoging waagde en daarbij een concurrent aantikte. Max verloor vier posities, maar wist zich te herstellen en kwam na negen ronden als dertiende over de finishlijn. De stewards oordeelden echter dat de actie van Max over het randje geweest was en door de opgelegde tijdstraf van vier seconden werd hij uiteindelijk als twintigste geklasseerd.
Pex wist de tweede kwalificatie serie te winnen, voor De Conto en Charles Leclerc.
"Mijn start ging heel erg goed", zegt Max, zonder daarbij ook maar een beetje te overdrijven. "Ronde na ronde kon ik concurrenten inhalen tot ik bij iemand kwam die de boel steeds dicht gooide. Daarom probeerde ik hem in te halen op een punt waar dat niet veel gebeurt, maar ik gleed met mijn linker voorwiel tegen zijn rechter achterband. Daarop schoten we samen rechtdoor. Toen ik de beelden terug zag kon ik die tijdstraf wel begrijpen."


Max leidt nog altijd het kampioenschap, al zij het iets minder stevig

Beide tumultueus verlopen kwalificatie series leidden ertoe dat Max op een tamelijk uitzichtloze dertigste plaats op de startgrid stond voor de tweede finale van het weekend. De handdoek werpen komt echter niet voor in het woordenboek van de Verstappens en met het vizier op scherp zat Max in zijn stoeltje. Wederom trapte junior met een heuse Verstappen-start af en vloog hij in de eerste ronde van P30 naar P20. Samen met de voor hem rijdende Ardigo verschalkte Max vervolgens de ene na de andere opponent en reed hij na de tweede ronde al op de zestiende positie. Max had met zijn inhaalrace ondertussen alle ogen op zich gericht gekregen. Hij bleef voluit gaan en liet zien het inhalen niet van een vreemde te hebben. Met geweldige stuurmanskunst bezette hij na elf ronden al P7. Hoewel Max absoluut nog de juiste snelheid had, waren de onderlinge verschillen toen al te groot geworden en bleef het daarbij tot aan het vallen van de zwart/wit geblokte vlag.
Het was Riccardo Negro die Leclerc twee ronden voor de finish te slim af was en de finale op zondag won. Pex verloor in de beginfase door toedoen van De Conto een paar posities, maar wist zich knap te herstellen en finishte op een nette derde plaats. Doordat de Italiaan daarna nog uitviel, heeft Max met de vergaarde belangrijke punten de schade in het kampioenschap beperkt weten te houden. Met 101 punten leidt Verstappen junior met 31 punten voorsprong op De Conto het WSK Master Series KZ2 kampioenschap, dat nog twee ronden in Italië te gaan heeft.

Max: "Ook in de finale had ik een superstart en een goede eerste ronde. Het is belangrijk om zoveel mogelijk coureurs voorbij te gaan in het eerste rondje. Daarna kon ik prima samen met Ardigo in een treintje naar voren rijden. Het is jammer dat de race niet wat langer duurde. Dan had ik nog wel voor het podium kunnen gaan, want vooraan waren een paar flinke gevechten. Al met al houd ik er toch een tevreden gevoel aan over. Zeker omdat we voor de finale onze beste kart niet meer ter beschikking hadden en ik toch snelle rondetijden kon neerzetten. Het zat dit weekend niet mee, maar dankzij CRG en TM heb ik toch nog het beste ervan kunnen maken."

Uitslagen (zondag) van de 2e ronde van de WSK Master Series 2013 (klasse KZ2):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de eerste kwalificatie serie
Uitslag van de tweede kwalificatie serie
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de tweede finale
Stand WSK Master Series 2013 KZ2

Niels Hendrix