scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Raikkonen wint seizoensopener door sterke strategie Lotus

Gepubliceerd op 17 maart 2013 door Niels Hendrix

Kimi Raikkonen toverde met Lotus een perfecte twee-stops strategie uit de hoed en versloeg daarmee de Ferrari van Fernando Alonso in een enerverende Australische Grand Prix. Alle voorspellingen van een aanstaande Red Bull dominantie werden weerlegd, met Sebastian Vettel die als derde eindigde en werd overschaduwd door de Lotus en de Ferrari.
De teamgenoot van de huidige wereldkampioen, Mark Webber, finishte na een beroerde start uiteindelijk slechts als zesde, achter Felipe Massa en Lewis Hamilton. Een bijrol was er voor Adrian Sutil, die de race nog een behoorlijke tijd leidde, maar als zevende over de streep kwam.

Bij de start van zijn thuisrace viel Webber direct buiten de top vijf. Vettel behield de koppositie, maar kon geen gat slaan naar Massa en Alonso, die beiden in de eerste ronde aan Hamilton voorbij gingen. Ook Raikkonen passeerde niet veel later de Mercedes en liep daarna in op Vettel, Massa en Alonso, om zo een treintje van vier wagens te vormen.
De kop kwam tamelijk vroeg naar binnen voor de eerste pitstop om zich zo van de kwetsbare super-soft banden te ontdoen. Binnen het kwartet bleef de volgorde hetzelfde tijdens de tweede stint, hoewel ze het aan de stok kregen met de anderen die langere stints reden, waaronder Sutil, die op mediums was gestart en in de vijftiende ronde aan de leiding kwam.


De start van het Formule 1 seizoen 2013!


Kimi "The Iceman" Raikkonen in zijn Lotus-Renault

Vettel, de Ferrari's en Raikkonen zaten al snel op de staart van de Force India. De Duitser inhalen was er echter niet bij en Sutil kon zijn eerste pitstop maken toen Vettel, Massa en Alonso aan hun tweede toe waren. Daarmee reed de Force India weer in hetzelfde stramien als de vechtersbazen voor de overwinning.
Alonso maakte zijn stop voor Sutil en Vettel, en de Spanjaard kwam voor beiden te liggen. Hoewel Sutil Vettel nog voor bleef na diens pitstop, kwam de Red Bull de Force India een ronde later voorbij. Vettel was echter niet in staat enige druk uit te oefenen op Alonso, ondanks dat de Ferrari zich al vechtend een weg baande door coureurs op andere strategieën. Daaronder ook Hamilton, met wie de Spanjaard een spectaculair duel leverde voor hij de Mercedes passeerde.

Ondertussen begon de strategie van Raikkonen zijn vruchten af te werpen. Het duurde tot de 34e ronde tot hij voor de tweede keer nieuw rubber ging halen, een dozijn ronden langer dan de anderen uit de kopgroep. Het was duidelijk dat Lotus voor een tweestopper had gekozen tegenover de drie stops van het gros van het veld.
Zo kwam de Fin aan een comfortabele voorsprong voor Alonso en Vettel, toen zij aan hun derde stop toe waren. Hoewel de Ferrari aanvankelijk nog flink inliep op de Lotus, stabiliseerde het gat zich toen Alonso het beste van zijn nieuwe banden had verbruikt.


Alonso, Raikkonen en Vettel, een podium vol wereldkampioenen

Zo was het Raikkonen die met een voorsprong van twaalf seconden de overwinning voor zich opeiste, terwijl Alonso tien seconden voor bleef aan Vettel. Massa zakte terug naar de vierde positie na een erg sterke eerste helft van de race te hebben gereden.
Hamilton kwam als vijfde over de streep, na zijn geplande twee-stopper voor een drie-stops te hebben moeten inruilen. Webber herstelde zich na zijn beroerde start onopvallend naar de zesde plek, vlak achter Hamilton, wiens teamgenoot Nico Rosberg uitviel met elektronische problemen.

Sutil bleef bij de kopgroep tot hij met nog twaalf ronden te gaan eindelijk de super-softs liet monteren. Die hielden het niet zo lang als gehoopt en de Force India coureur moest genoegen nemen met de zevende plaats, net voor zijn teamgenoot Paul di Resta.
Jenson Button finishte voor McLaren als negende. Romain Grosjean completeerde de top tien van scorende coureurs en hield Sergio Perez en Jean-Eric Vergne achter zich.
Hoewel Giede van der Garde bij zijn debuut in de Formule 1 een solide start kende en enkele concurrenten uit het achterveld te snel af was, kon hij met de Caterham geen potten breken en kwam onze landgenoot na 58 ronden als 18e en laatste over de finishlijn.

De uitslag van de GP van Australië:

Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1  7 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            58 - 
 2  3 Fernando Alonso     Ferrari                  58 +12.4 secs 
 3  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  58 +22.3 secs 
 4  4 Felipe Massa        Ferrari                  58 +33.5 secs 
 5 10 Lewis Hamilton      Mercedes                 58 +45.5 secs 
 6  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  58 +46.8 secs 
 7 15 Adrian Sutil        Force India-Mercedes     58 +65.0 secs 
 8 14 Paul di Resta       Force India-Mercedes     58 +68.4 secs 
 9  5 Jenson Button       McLaren-Mercedes         58 +81.6 secs 
10  8 Romain Grosjean     Lotus-Renault            58 +82.7 secs 
11  6 Sergio Perez        McLaren-Mercedes         58 +83.3 secs 
12 18 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              58 +83.8 secs 
13 12 Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari           57 +1 Lap 
14 17 Valtteri Bottas     Williams-Renault         57 +1 Lap 
15 22 Jules Bianchi       Marussia-Cosworth        57 +1 Laps 
16 20 Charles Pic         Caterham-Renault         56 +2 Lap 
17 23 Max Chilton         Marussia-Cosworth        56 +2 Laps 
18 21 Giedo van der Garde Caterham-Renault         56 +2 Laps 
-- 19 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              39 +19 Laps 
--  9 Nico Rosberg        Mercedes                 26 +32 Laps 
-- 16 Pastor Maldonado    Williams-Renault         24 +34 Laps 
-- 11 Nico Hulkenberg     Sauber-Ferrari            0 Fuel System

Niels Hendrix