scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel kampioen in Braziliaanse GP gewonnen door Button

Gepubliceerd op 25 november 2012 door Niels Hendrix

Sebastian Vettel heeft zijn derde Formule 1 wereldtitel gewonnen door als zesde te finishen in een enerverende Braziliaanse Grand Prix, die door Jenson Button op zijn naam werd geschreven.
Vettel's titelrivaal Fernando Alonso vocht zich naar de tweede plaats in een afwisselend droog en natte race, die lange tijd geleid werd door Nico Hulkenberg, tot de Force India met Lewis Hamilton crashte.
Ondanks dat Vettel in de eerste ronde betrokken raakte in een aanrijding en later tijd verloor bij een pitstop, wist hij voldoende plaatsen goed te maken om ervoor te zorgen dat de tweede positie van Alonso de Red Bull coureur niet van de titel af zou houden tijdens een spectaculair seizoenseinde. Alonso's teamgenoot Felipe Massa behaalde de laatste podiumplek.

De middag van Vettel werd direct een stuk lastiger, toen onder druilerige condities een matige start en eerste bocht hem terugwierpen tot P7, terwijl Alonso aan de buitenkant langszij kwam en opschoof naar P5. Toen het veld de bocht Descida do Lago indook, kwam Vettel hardhandig in aanraking met Bruno Senna, waarbij de Red Bull spinde en ook Sergio Perez een tik kreeg.
Terwijl de Sauber en Williams beide uit de race waren, kon Vettel ondanks een beschadigde wagen wonderwel zijn race vervolgen. Daarop vloog hij door het veld en lag hij vanaf de 22e positie alweer op de zevende toen er acht ronden op de teller stonden.


Het scheelde maar weinig of de race van Vettel was in de eerste ronde al voorbij geweest


Button rijdt een ijzersterke race die wordt beloond met de zege

Ondertussen viel Alonso de potentieel kampioenswaardige derde plek aan met een epische inhaalmanoeuvre, waarbij hij in één keer zowel Felipe Massa als Mark Webber passeerde bij het ingaan van de Senna S.
Maar een fout twee ronden later op hetzelfde punt betekende dat Alonso een plaats verloor aan Hulkenberg, die Webber en Massa al snel had afgeschud na een mooie actie.
Tot dan leidden de McLarens met Button in het achteronder van Hamilton, terwijl de regen weer toenam. De slechtere omstandigheden brachten iedereen behalve Button en Hulkenberg naar de pits voor intermediates. Alonso en Vettel vielen daardoor tot de respectievelijk twaalfde en zeventiende plaats terug, hoewel beiden binnen vijf ronden weer in de top vijf lagen door een combinatie van gewaagde inhaalacties en pitstops van anderen.

Vooraan liet Hulkenberg met zijn Force India een geweldige prestatie zien door zich achter Button te verschansen voor hij de Brit in de negentiende ronde in de Senna S voorbij wist te steken. De twee reden op dat moment een eigen race. Ze lagen 45 seconden los op de rest, toen het veld gestopt was voor intermediates, en met het voorbij gaan van de regen, moesten al hun rivalen weer naar binnen.
Hulkenberg begon weg te lopen, maar in verschillende bochten lagen brokstukken van alle incidenten en toen de Mercedes van Nico Rosberg een lekke band opliep, werd de beslissing genomen om de safety car de baan op te sturen.


Hulkenberg spint in de McLaren van Hamilton en schakelt hem uit


Niet één maar drie vingertjes van Vettel, die door zijn team op handen wordt gedragen

Bij de herstart in de 29e ronde leidde Hulkenberg voor Button, Hamilton, Alonso, Vettel, Kobayashi en Webber. De laatste twee vielen Vettel aan, hoewel Webber bij de Senna S te weinig asfalt had en over de uitloopstrook ging.
Kobayashi wist Alonso voor de vierde plek in te halen, maar het duurde niet lang voor de Ferrari deze plaats heroverde, terwijl Vettel geen antwoord had op de Sauber. Massa, die op achterstand was gekomen doordat hij te lang doorging op slicks, herstelde zich met een passeeractie op zowel Vettel als Kobayashi en lag daarop vijfde achter zijn teamgenoot Alonso, die de top drie niet bij kon benen.
Vlak na de herstart ging Hamilton Button voorbij voor P2, maar Hulkenberg bleef tot aan de 49 ronde comfortable aan de leiding, toen een halve spin de McLaren langs liet. Hulkenberg liet de McLaren niet ontsnappen en toen de twee in de 54e ronde achterblijvers voorbij gingen, gleed de Force India bij het ingaan van de Senna S van achteren weg en raakte deze Hamilton. Ondanks dat de Duitser op twee wielen stuiterde kon hij achter Button op de tweede plek zijn weg vervolgen. Later ontving Hulkenberg wel nog een drive-through penalty voor het veroorzaken van de aanrijding. Voor Hamilton was de race op dat moment al over.

De terugkeer van de regen was een oorzaak in het incident en toen de baan weer alsmaar gladder werd, stopte iedereen voor intermediates. Vettel was een van de eersten die binnen kwam, maar zijn team was nog niet klaar, hetgeen tot een oponthoud leidde. Toch wist hij zich snel weer naar de zesde positie op te werken, wat voldoende was. Zelfs met Alonso op de tweede plaats dankzij de Hulkenberg/Hamilton crash en de hulp van Massa, wiens goed getimede bandenwissel hem voor zijn teamgenoot had gebracht.
De race kwam tot een ietwat ongelukkig einde toen Paul di Resta zwaar crashte in de bocht voor de pitstraat en met nog één ronde te gaan kwam de safety car weer naar buiten.
Dat bezegelde de overwinning voor Button en betekende ondanks het dubbele podium voor Ferrari dat de zesde positie van Vettel hem met drie punten marge zijn derde kampioenschap bezorgde.

Webber herstelde van een avontuurlijke race, inclusief een aanvaring met Kobayashi, en finishte als vierde, voor Hulkenberg en Vettel. Michael Schumacher claimde P7 in de laatste Formule 1 race van zijn carrière, ondanks een letterlijk wiel aan wiel gevecht met Kobayashi, die daardoor spinde en negende werd achter Jean-Eric Vergne.

De uitslag van de GP van Brazilië:

 1  3 Jenson Button       McLaren-Mercedes         71 1:45:22.656 
 2  5 Fernando Alonso     Ferrari                  71 +2.7 secs 
 3  6 Felipe Massa        Ferrari                  71 +3.6 secs 
 4  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  71 +4.9 secs 
 5 12 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     71 +5.7 secs 
 6  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  71 +9.4 secs 
 7  7 Michael Schumacher  Mercedes                 71 +11.9 secs 
 8 17 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              71 +28.6 secs 
 9 14 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari           71 +31.2 secs 
10  9 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            70 +1 Lap 
11 21 Vitaly Petrov       Caterham-Renault         70 +1 Lap 
12 25 Charles Pic         Marussia-Cosworth        70 +1 Lap 
13 16 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              70 +1 Lap 
14 20 Heikki Kovalainen   Caterham-Renault         70 +1 Lap 
15  8 Nico Rosberg        Mercedes                 70 +1 Lap 
16 24 Timo Glock          Marussia-Cosworth        70 +1 Lap 
17 22 Pedro de la Rosa    HRT-Cosworth             69 +2 Laps 
18 23 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth             69 +2 Laps 
19 11 Paul di Resta       Force India-Mercedes     68 +3 Laps 
--  4 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes         54 Accident 
-- 10 Romain Grosjean     Lotus-Renault             5 Accident 
-- 18 Pastor Maldonado    Williams-Renault          1 Spin 
-- 19 Bruno Senna         Williams-Renault          0 Accident 
-- 15 Sergio Perez        Sauber-Ferrari            0 Accident

Niels Hendrix