scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

SKUSA Las Vegas eindigt voor Max in grote deceptie

Gepubliceerd op 18 november 2012 door Niels Hendrix

Een technisch mankement heeft Max Verstappen ervan weerhouden de 16e editie van de Superkarts! USA Supernationals KZ2 race in Las Vegas te winnen. Vanuit leidende positie viel de CRG/TM kart stil en zag Max een tot dan toe werkelijk perfect verlopen weekend als een zeepbel uiteen spatten, waarbij Verstappen junior gedesillusioneerd achter bleef.

De commentator van het op het parkeerterrein van het Rio Hotel aangelegde tijdelijke kartcircuit kwam superlatieven tekort om Max aan te kondigen. Geheel terecht. Want de naam Verstappen prijkte tot aan de finale race op "SuperSunday" bovenaan elk tijdenlijstje. Op woensdag en donderdag noteerde Max de snelste tijd tijdens de vrije trainingen, op vrijdag verzekerde hij zich van pole positie voor zijn kwalificatie races, welke hij alle drie op zijn naam schreef en zo op zondag de KZ2 race vanaf pole positie zou mogen aanvangen. Beter had het niet kunnen gaan en zowel vriend als vijand konden slechts erkennen dat de pas 15-jarige Max als jongste deelnemer in het ervaren, geroutineerde en gelauwerde veld vol wereldtoppers de absolute "man to beat" was.


Het winnen van alle drie de kwalificatie series leverde Max pole positie op voor de finale race


De SKUSA in Las Vegas met de befaamde "Strip" in de achtergrond

Max, die dit seizoen oud genoeg is om ook enkele races op een schakelkart te rijden, heeft door zijn opmerkelijke prestaties tijdens de eerdere dagen de pole positie voor de 25 ronden tellende finale race veroverd. De start, die in tegenstelling tot de automatisch geschakelde KF-karts vanuit stilstand plaatsvindt, verloopt goed voor de zoon van Jos. Alleen de 22-jarige Patrick Hajek ligt bij de eerste doorkomst voor Max, die dan dus de tweede positie bezet. Maar niet voor lang! Bij het ingaan van de derde ronde zit de CRG-coureur in de slipstream van de Tsjech en neemt Max met een mooie inhaalmanoeuvre de leiding in handen. Hajek en Marco Ardigo volgen hem dan op de voet.
Dan valt de motor van de kart van Max in de vierde ronde als donderslag bij heldere hemel stil. Met verwoedde pogingen weet hij de TM-motor weer aan de praat te krijgen, maar het leed is dan al geschied. Een troosteloze 29e plek is dan zijn deel. Max rijdt nog enkele ronden maar het probleem – naar achteraf blijkt een defecte bougie - blijft bestaan en na de achtste omloop zet hij zijn kart definitief stil vanaf P21.

Vooraan heeft Ardigo dan de kop overgenomen van Hajek, terwijl Anthony Abbasse zich vanaf de elfde startplek omhoog aan het werken is en zich na negen ronden in de top drie nestelt. In de 21e ronde passeert Abbasse Hajek voor de tweede plaats. De 29-jarige Ardigo weet hij echter niet meer te bedreigen en de Italiaan wint de KZ2 race en de bijbehorende cheque van 10.000 dollar, hetgeen hem reeds zijn derde overwinning brengt in de KZ2 categorie in Las Vegas.
De Nederlanders Bas Lammers en Jorrit Pex finishen op een verdienstelijke vierde en vijfde plek, na de gehele race met elkaar in gevecht te zijn geweest en stuivertje gewisseld te hebben.


Op het tijdelijke stratencircuit in Las Vegas reed Max onder de vlag van PSL Karting, de Canadese tak van CRG


Het hele weekend keek het KZ2 veld tegen de rug van Max aan, alleen niet toen het om de prijzen ging...

Niemand leek vooraf de gedoodverfde favoriet Verstappen van de winst af te kunnen gaan houden. Alleen een technisch mankement kon roet in het eten gooien en zo geschiedde. Helaas! Het is een bittere pil voor Max, die teleurgesteld laat weten: "De bougie ging kapot. Voorafgaand aan de race hadden we de motor warmgedraaid en toen was er niets aan de hand. Dit is domme pech. Ontzettend balen, want het ging heel erg goed".
Over de race vertelt Verstappen junior: "Bij mijn start vanaf pole positie behield ik de leiding. Maar in de tweede bocht bij het schakelen naar de eerste versnelling schoot de versnellingsbak in zijn vrij. Daardoor konden Hajek en Ardigo mij inhalen. Ardigo heb ik een bocht later direct teruggepakt en het gat met Hajek kon ik gemakkelijk dichtrijden. Ook de inhaalactie voor de leiding ging makkelijk."

In de vierde ronde sloeg het noodlot toe bij de leidende Max: "Toen de motor haperde, ben ik gestopt en heb ik een paar tikken op de bougie gegeven. Die deed het weer eventjes, maar hield er niet veel later definitief mee op. Het is zuur dat ik alles heb gewonnen behalve de belangrijke finale race vandaag."
"De komende tijd blijf ik trainen en testen", aldus Max, die ondanks de tegenslag in de laatste race van het jaar positief vooruit blijft kijken. "We blijven eraan werken om de TM-motor en het CRG-chassis te verbeteren en te ontwikkelen. Want ook volgend jaar rijd ik voor CRG", besluit Max vanuit de Amerikaanse gokstad.

Uitslagen (zondag) van de Superkarts! USA Supernationals 2012 KZ2:
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de KZ2 race

Niels Hendrix