scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Hamilton is tijdens GP van USA Vettel te snel af

Gepubliceerd op 18 november 2012 door Ron Lem

Tijdens de Grand Prix van de United States of America heeft Lewis Hamilton de winst op zijn naam weten te schrijven. Ditmaal was een fraaie inhaalmanoeuvre op Sebastian Vettel het kantelpunt in de strijd, toen Hamilton kans zag de Duitser via de binnenzijde van een bocht voorbij te komen. Vettel, die de McLaren-Mercedes van Hamilton al vele ronden in zijn achteruitkijkspiegels had, moest in de 42e ronde van de race met lede ogen toezien hoe de hoogste podiumplaats hier aan zijn neus voorbij ging. Voor Alonso, die als derde finishte, betekende dit een voortzetting van zijn kansen op de wereldtitel van dit seizoen. Hoewel Vettel nog altijd voor staat, is het verschil vandaag niet groot genoeg geworden om Alonso kansloos te maken Met dertien punten achterstand op Vettel is nog alles mogelijk voor Alonso bij de laatste race van het seizoen volgende week in Brazilië.

De race over 56 ronden ging goed van start. Het hele veld kwam goed door de eerste bochten, waarbij Alonso zelfs een hele goede start kende. Komend vanaf de zevende stek kon hij de Ferrari al snel naar de vierde stek brengen. Terwijl de top vier er stevig de snelheid inzet, ontstaat in de eerste ronden al snel een strijd om de plaatsen vijf tot acht. Hulkenberg, Grosjean, Schumacher en Raikkonen zetten beurtelings hun bolides naast elkaar en zorgen daarmee voor een spektakel voor de in grote getale aanwezige toeschouwers van het in Austin gelegen circuit.


Een goede start voor het hele veld, Alonso doet het zelfs bijzonder goed

Voor de teamgenoot van Vettel, Mark Webber, verliep de dag minder goed. Na zeventien ronden krijgt de Red Bull coureur te horen dat zijn rembalans moet worden versteld, omdat er problemen met zijn KERS systeem zouden zijn. De wagen is daardoor echter matig te besturen en al snel moet Webber de strijd staken. Hij zet zijn bolide in het gras en stapt uit.
Een zelfde lot is Jean-Eric Vergne beschoren als hij de grip verliest en zijn wagen tollend en spinnend de baan afschuift. Een gebroken stuurstang lijkt hiervan de oorzaak. Opmerkelijk, want al tijdens de kwalificatie gebeurde hetzelfde met zijn wagen.

Intussen is Michael Schumacher bezig aan een terugval naar de achterhoede van het veld. Na een start vanaf de vijfde positie zakt de voormalig supercoureur nu gestaag terug naar een negentiende positie in de zeventiende ronde, en klimt daarna weer terug naar uiteindelijk een zestiende plaats bij de finish. De terugval gaat niet zonder slag of stoot en menig gewaagd gevecht bij het verdedigen van zijn positie resulteert niet zelden in kleine aanvaringen en wiel op wiel contacten. Uiteindelijk verliest Schumacher al deze gevechtjes en zakt terug.


Schumacher en Hulkenberg in gevecht. Uiteindelijk moet Schumacher hier het onderspit delven

Op twee na maken alle wagens slechts eenmaal een pitstop gedurende de race. Voor Alonso verloopt deze ronduit slecht en hij verliest twee volle seconden als het vastzetten van een band niet geheel soepel verloopt. Met een terugval naar de zesde positie vanaf de fraaie derde positie waar hij inmiddels te vinden was, is de Ferrari coureur niet blij. Even later gebeurt hetzelfde tijdens de pitstop van Kimi Raikkonen. De Fin verliest hiermee zelfs ruim vier seconden en komt daarmee achter Alonso terug. Door de pitstop van Jenson Button komt Alonso uiteindelijk dan weer op de derde plaats terug en geeft deze niet meer uit handen.


Alonso maakt een goede start en kan uiteindelijk de derde positie handhaven

De echte strijd in de race begint in ronde 30 als Hamilton de op kop rijdende Vettel tot op een kleine seconde is genaderd. Rondenlang probeert de McLaren-coureur de Red Bull voorbij te komen, maar steeds weet Vettel zijn lijn met succes te verdedigen. Hamilton geeft echter niet op en houdt de druk hoog bij de Duitser. Pas in de 42e ronde, als ander langzamer verkeer moet worden gepasseerd, ziet Hamilton zijn kans schoon als Vettel even buiten de ideale lijn moet rijden en trekt met een fraaie inhaalactie de leiding van de race naar zich toe.

De uitslag van de Grand Prix van de USA:

Pos Nr Coureur            Team                        Tijd 
 1  4 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes         56 - 
 2  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  56 +0.6  secs  
 3  5 Fernando Alonso     Ferrari                  56 +39.2 secs
 4  6 Felipe Massa        Ferrari                  56 +46.0 secs  
 5  3 Jenson Button       McLaren-Mercedes         56 +56.4 secs 
 6  9 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            56 +64.4 secs
 7 10 Romain Grosjean     Lotus-Renault            56 +70.3 secs 
 8 12 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     56 +73.7 secs  
 9 18 Pastor Maldonado    Williams-Renault         56 +74.5 secs 
10 19 Bruno Senna         Williams-Renault         56 +75.1 secs
11 15 Sergio Perez        Sauber-Ferrari           56 +84.3 secs 
12 16 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              56 +84.8 secs  
13  8 Nico Rosberg        Mercedes                 56 +85.5 secs 
14 14 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari           55 +1    Lap 
15 11 Paul di Resta       Force India-Mercedes     55 +1    Lap 
16  7 Michael Schumacher  Mercedes                 55 +1    Lap 
17 21 Vitaly Petrov       Caterham-Renault         55 +1    Lap 
18 20 Heikki Kovalainen   Caterham-Renault         55 +1    Lap 
19 24 Timo Glock          Marussia-Cosworth        55 +1    Lap 
20 25 Charles Pic         Marussia-Cosworth        54 +2    Laps  
21 22 Pedro de la Rosa    HRT-Cosworth             54 +2    Laps  
22 23 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth             54 +2    Laps  
--  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  16 +40   Laps 
-- 17 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              14 +42   Laps  

Ron Lem