scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Villeneuve crasht auto Jos op vrijdag in Bakoe

Gepubliceerd op 26 oktober 2012 door Niels Hendrix

Het 2.144 meter lange stratencircuit van Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, was vandaag het toneel voor de vrije trainingen voor de City Challenge GT Race. Jos Verstappen en teamgenoot Jacques Villeneuve waren met een zevende positie goed onderweg in de eerste training, maar een crash van de Canadees in de tweede training lijkt veel impact te gaan hebben.

's Ochtends voerde het Vita4One duo Mathias Lauda en Frank Kechele in hun BMW Z4 GT3 met 1:05.947s de ranglijst aan. In de middagtraining ging die tijd omlaag en was de Hexis McLaren MP4-12C GT3 van Rob Bell en Alvaro Parente met 1:04.254s de snelste auto op de baan.
In de eerste vrije training lagen de rondetijden van de eerste acht auto's binnen één seconde, waarbij er een mooi mix van vijf verschillende sportscars in de top tien stond. In de tweede training lag de top zeven binnen dezelfde seconde en waren er wederom vijf verschillende merken bij de snelste tien auto's.


Jacques overhandigt het stuurtje aan Jos

Zowel de stad als het evenement maken indruk de coureurs. Zo ook bij Jos: "Het ziet er prima uit in Bakoe. Alles is goed verzorgd en geregeld. De samenwerking met het team Vita4One verloopt super. Het is een heel professioneel team, dat het erg goed doet. Volgens mij is het een van de beste teams hier in de pitlane. Ook met Villeneuve kan ik prima samenwerken."
Over de zevende tijd (1:06.869s) op 0.922s van de snelste BMW Z4, zegt Jos: "Het ging lekker. Ik voel me goed in de BMW Z4 en we zaten er qua rondetijd redelijk bij tijdens de eerste vrije training. In de anderhalf uur durende training hebben Villeneuve en ik om en om gereden. Uiteindelijk hebben we 38 ronden afgelegd en waren we even snel. Ik had wel de pech dat ik in twee rondes waar ik echt snel was, werd opgehouden, anders was ik duidelijk sneller geweest."

Jos rijdt voor het eerst in zijn carrière in een GT-auto. "Het is natuurlijk een hele andere auto dan ik gewend ben te rijden", vervolgt de 40-jarige Verstappen. "Voor mijn eigen gevoel deed ik het rustig aan, maar de auto voelde wel meteen goed. De balans was er direct. Je zitpositie is anders, je zit veel dieper. Dat is echt wennen, maar het ging direct goed. Ik voelde me comfortabel en kon ermee pushen. De baan ziet er ook goed uit. Het is niet zo'n snel circuit, want je komt maar tot de vierde versnelling, een kleine 200km/uur. Maar ik kan nu al zeggen dat dit wat mij betreft voor herhaling vatbaar is."


Jos aan het werk in Bakoe

Vlak na het van start gaan van de tweede anderhalf uur durende vrije training ging het mis, toen Villeneuve crashte met de #34 BMW Z4 GT3. De impact van de klap was niet hard, maar de hoek in de muur was erg ongelukkig, waardoor het chassis krom is geraakt.
"Villeneuve voelt zich klote dat hij gecrasht is", vertelt een eveneens beteuterde Jos. "Hij verremde zich en stuurde wat later in, gaf gas en toen werkte de tractiecontrole niet. Daarop spinde Villeneuve vooruit de muur in. Het chassis van de auto is verbogen en ik weet niet of het Vita4One team de BMW weer gerepareerd kan krijgen voor zaterdag. Mocht dat niet lukken dan staat er een Porsche voor ons klaar. Daar zou ik eerlijk gezegd niet blij mee zijn, want ik ben net aan de BMW gewend en dan zou ik de kwalificatie in een hele andere auto moeten gaan rijden. Ik baal er wel van, maar het is niet anders. Hopelijk is de BMW nog te repareren."

"Ik ging niet eens zo hard, maar ik spinde en ging de muur in", aldus de Canadese ex-Formule 1 wereldkampioen en Indy 500 winnaar. Teameigenaar van Vita4One Michael Bartels vrees het ergste: "Het chassis is verbogen. Natuurlijk gaan we er alles aan doen om de auto weer aan het rijden te krijgen, maar als er nog het minste risico is, starten we er niet mee. Veiligheid gaat boven alles", sluit de Duitser af.


De crash van Villeneuve leverde aanzienlijke schade op aan de BMW Z4 GT3

Zaterdag staan de kwalificaties en de sprintraces op het programma. Zondag wordt de hoofdrace verreden.
Alle belangrijke informatie over de City Challenge GT Race, zoals het tijdschema, de deelnemerslijst en info over de uitzendingen, is gebundeld in het volgende artikel: Programma City Challenge GT Race Bakoe.

Klik hier voor de uitslag van de eerste vrije training
Klik hier voor de uitslag van de tweede vrije training

Niels Hendrix