scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel overwint opnieuw

Gepubliceerd op 14 oktober 2012 door Ron Lem

Tijdens de Grote Prijs van Zuid-Korea Op het Korea International Circuit heeft Sebastian Vettel voor de derde keer op een rij de overwinning van een Formule1 Grand Prix voor zich opgeëist. Vettel, die vanaf de tweede positie mocht starten, wist Mark Webber al in de derde bocht voorbij te komen en gaf daarna de leiding van de strijd niet meer uit handen. Toch was het best even spannend, toen bleek dat de banden van de Red Bull van Vettel het op dit specifieke circuit dusdanig zwaar hadden dat de rechter voorband in korte tijd naar een slechte staat degradeerde. Na de tweede bandenwissel leek dit te zijn opgelost, maar in de laatste ronden werd het spannend, toen het team meerdere malen waarschuwde dat de voorband op het punt van begeven stond. Vettel trok zich hier weinig van aan en wist ondanks de slechte staat van de banden de wagen 8.2 seconden eerder over de finish te brengen dan Mark Webber.

Hoewel bij de start iedereen nog goed weg leek te komen, bleek bocht drie de uiteindelijke scherprechter voor Jenson Button en Nico Rosberg, toen Kamui Kobayashi zich verremde en beide heren aanreed. Voor Jenson Button betekende dit direct het einde van zijn wedstrijd, want zijn rechter voorwiel werd dusdanig beschadigd dat doorrijden niet meer mogelijk was. Rosberg weet nog anderhalve ronde door te rijden, maar moet dan toch ook wegens teveel schade zijn wagen aan de kant zetten. Kobayashi komt binnen voor een nieuwe neus, waarna hij zijn Sauber weer de baan opstuurt. In de achtste ronde wordt Kobayashi binnengehaald vanwege een drive-through penalty, opgelegd wegens het incident net na de start.


Red Bull doet goede zaken en leidt de race van begin tot eind

Tijdens de start blijkt dan achteraf ook toch nog een kleine aanrijding te hebben plaatsgevonden tussen Perez en Hulkenberg. Perez raakt de achterzijde van de wagen van Hulkenberg en raakt daarmee kleine stukjes van de voorvleugel kwijt. De stukjes blijven achter op het asfalt maar leveren verder geen problemen meer op.

Lewis Hamilton, die vanaf de derde stek mocht vertrekken, rijdt geen goede wedstrijd. De wagen lijkt wat snelheid te missen en langzaam maar zeker moet Hamilton zijn derde positie prijsgeven. Het is Fernando Alonso die in de twintigste raceronde met gebruikmaking van DRS als eerste de McLaren via de binnenbocht het nakijken geeft. Na de eerste pitstop in de vijftiende ronde zakt Hamilton terug naar de zevende positie maar knokt zich, dankzij het feit dat de anderen ook nieuwe banden nodig hebben, terug naar de vierde plaats. Het mag niet baten want in de volgende ronden zakt de McLaren langzaam maar zeker terug naar de achtste positie. Vooral de actie in ronde 40 is daarbij spectaculair als Hamilton in gevecht raakt met de Lotus-Renault van Romain Grosjean.


Hulkenberg weet met zijn Force India de McLaren van Hamilton stevig het nakijken te geven

Op het moment dat beide kemphanen op het vuile deel van de baan belanden, neemt Nico Hulkenberg de kans waar en stuurt zijn bolide naast die van Hamilton, geeft geen duimbreed toe en maakt de actie in de volgende bocht netjes af. Hulkenberg verschaft zich hiermee een zesde positie en Hamilton, die ook Grosjean voorbij zag komen tijdens deze actie, valt terug naar de achtste positie. Een derde pistop, die de McLaren als enige nodig lijkt te hebben, maakt het af en zorgt dat Hamilton niet verder dan een tiende positie zal weten te finishen, achter Ricciardo en Vergne. Deze beide heren reden een hele goede race, want getart vanuit het achterveld weten beiden in de top tien te finishen.

De laatste tegenslag voor Hamilton volgt als hij drie ronden voor het eind van de race een stuk losgeraakt kunstgras oppikt. Een groene lap van dit spul siert de rechter sidepod van zijn bolide en gaat wapperend mee tot aan de finish. Niet geheel zonder gevaar, want als de lap gras onder het achterwiel zou raken is de kans niet denkbeeldig dat hiermee de hele sidepod van de wagen zal worden getrokken. Gelukkig blijft dit uit, maar de luchtweerstand van het grasveld neemt snelheid van de wagen weg. Dit kost Hamilton bijna zijn tiende positie aan Sergio Perez. Slechts dankzij bijzonder goed verdedigen van zijn positie weet Hamilton dit te voorkomen.

De uitslag van de Grand Prix van Zuid-Korea:

pos Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1   1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  55 -  
 2   2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  55 +8.2  secs 
 3   5 Fernando Alonso     Ferrari                  55 +13.9 secs 
 4   6 Felipe Massa        Ferrari                  55 +20.1 secs 
 5   9 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            55 +36.7 secs 
 6  12 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     55 +45.3 secs 
 7  10 Romain Grosjean     Lotus-Renault            55 +54.8 secs 
 8  17 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              55 +69.5 secs 
 9  16 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              55 +71.7 secs 
10   4 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes         55 +79.6 secs 
11  15 Sergio Perez        Sauber-Ferrari           55 +80.0 secs 
12  11 Paul di Resta       Force India-Mercedes     55 +84.4 secs 
13   7 Michael Schumacher  Mercedes                 55 +89.2 secs 
14  18 Pastor Maldonado    Williams-Renault         55 +94.9 secs 
15  19 Bruno Senna         Williams-Renault         55 +96.9 secs 
16  21 Vitaly Petrov       Caterham-Renault         54 +1    Lap  
17  20 Heikki Kovalainen   Caterham-Renault         54 +1    Lap  
18  24 Timo Glock          Marussia-Cosworth        54 +1    Lap  
19  25 Charles Pic         Marussia-Cosworth        53 +2    Laps 
20  23 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth             53 +2    Laps 
--  22 Pedro de la Rosa    HRT-Cosworth             16 +39   Laps 
--  14 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari           16 +39   Laps 
--   8 Nico Rosberg        Mercedes                  1 Accident   
--   3 Jenson Button       McLaren-Mercedes          1 Accident  

Ron Lem