"> Max op eerste startrij in Zuera - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max op eerste startrij in Zuera

Gepubliceerd op 21 september 2012 door Niels Hendrix

Max Verstappen heeft zich vandaag van een prima uitgangspositie verzekerd voor zijn kwalificatie series voor de CIK-FIA World Cup KF2, die dit weekend in Zuera te Spanje wordt verreden. Hij mag zijn kwalificatie series namelijk alle vier vanaf de eerste startrij aanvangen. De eerste startte hij vandaag vanaf pole positie en finishte hij als tweede. Een prima begin voor het 14-jarige karttalent.

In de ochtend stonden er voor Verstappen junior, die voor het eerst dit seizoen op een KF2 kart van CRG racet, twee vrije trainingen op het programma. Met een vijfde en achtste plaats op respectievelijk twee en zes tienden achterstand van de snelste tijd, ging dat nog niet helemaal zoals we van de rappe Limburger gewend zijn.
Max legt uit: "De vrije trainingen gingen minder goed. We hadden een paar dingen aan de kart veranderd, bijvoorbeeld een andere as, maar dat pakte niet goed uit. Dus dat hebben we daarna weer teruggezet."

Terwijl de temperatuur onder de Spaanse zon van twintig naar dertig graden was opgelopen, maakte Max zich op voor de kwalificatie tijdtraining. Een belangrijke sessie, die bepalend is voor de startpositie in elk van de vier kwalificatie series en die doorgaans een gevecht om honderdsten zo niet duizendsten van seconden oplevert. Max had zijn kart weer in het goede spoor staan en noteerde in zijn sessie de tweede tijd, hetgeen goed genoeg was voor de derde tijd overall.
"Ik ben redelijk tevreden met de derde tijd", aldus Max. Met 81 coureurs en op niet meer dan 71 duizendsten van de poletijd van Dennis Olsen, mag dat ook wel! "Hoewel het altijd mooi is om op pole positie te staan." Toch mag Max door dit resultaat twee maal van pole en twee maal van een tweede plaats starten in zijn vier kwalificatie series.


Max rijdt op een CRG kart met TM motor, getuned door GFR Engines


Een goed begin, maar alleen de finale race telt

Ingedeeld in groep C startte Max zijn eerste kwalificatie serie tegen groep D vanaf pole positie. Zijn vliegende start was perfect en hij leidde tot en met de zesde ronde het veld. Tegen die tijd was Felice Tiene echter ingelopen en wist de Italiaan Max voorbij te steken. Een tegenaanval zat er niet meer in en zo kwam Max als tweede over de streep.
"In de opwarmronde krijg je heel veel rubber op je voorbanden, omdat je dan langzamer rijdt", legt Max uit. "Voor mij is dat juist ideaal, omdat ik graag veel grip heb op mijn voorbanden. Tijdens de eerste drie ronden heb ik die extra rubber er nog op zitten en heb ik genoeg grip en ben ik sneller. Daarna treedt er bij mij onderstuur op en kan de concurrentie dichterbij komen."

Max vervolgt: "Voor zaterdag passen we de kart weer her en der aan. Zo gaat de stoel een beetje naar voren om te proberen aan de voorzijde wat meer grip te krijgen. Zo blijven we zoeken naar de beste afstelling. Mijn startposities voor morgen zijn niet verkeerd. Eerste was nog beter geweest, maar dit is prima."
Morgen rijdt Max zijn resterende drie kwalificatie series. Op zondag zijn dan de prefinale en de finale. De uitslag van de laatste race is daarbij als enige bepalend voor de uitslag van het kampioenschap en het belooft weer een spannende strijd te worden om deze KF2-wereldtitel.

Het programma van Max voor zaterdag en zondag:

Zaterdag 22 september
08.20-08.35 uur Warming-up
11.05-11.25 uur Kwalificatie serie B-C
14.10-14.30 uur Kwalificatie serie C-E
16.35-16.55 uur Kwalificatie serie A-C

Zondag 23 september
10.40-10.55 uur Warming-up
13.20-13.40 uur Prefinale (12 ronden)
15.35-16.00 uur Finale (18 ronden)

Livetiming en het programma zijn beschikbaar via http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2012/zuera/live.html. Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (vrijdag) van de CIK-FIA World Cup KF2 2012:
Uitslag van de 1e vrije training
Uitslag van de 2e vrije training
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining, sessie 2
Totaaluitslag van de kwalificatie tijdtraining
Uitslag van de kwalificatie serie C-D

Niels Hendrix