scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Wereldkampioenschap KZ2 glipt Max door zijn vingers

Gepubliceerd op 02 september 2012 door Niels Hendrix

Het aan de voet van de vulkaan Vesuvius gelegen Circuito Internazionale Napoli was dit weekend het strijdtoneel voor het wereldkampioenschap in de schakelkarts. Max Verstappen reed daar in het Italiaanse Sarno mee in het KZ2-klasse van de CIK-FIA World Cup. Daarbij leek de 14-jarige Verstappen ondanks tegenslag op zaterdag een dag later na winst in de prefinale alsnog op de titel af te stevenen. Maar helaas zag hij zijn droom in de finale in rook opgaan, toen een aanrijding hem uit de race wierp en hij met lege handen eindigde.

Zondagochtend in de warming-up was Max – net als alle voorgaande dagen – de graadmeter. Hij liet wederom de snelste tijd noteren.
Zaterdag had alleen een defecte koppeling Max van een winst in een van zijn kwalificatie series weten af te houden. De overige vier series wist de CRG/TM coureur overtuigend te winnen en zo kwam het dat hij de prefinale vanaf een tiende startplaats zou aanvangen. Hij stond voor een moeilijke klus, maar met de getoonde snelheid geen onmogelijke.


Met de start vanuit stilstand kan veel gewonnen of verloren worden

Ditmaal had Max in tegenstelling tot de kwalificatie series wel een prima en solide start, waarbij hij direct een plekje won. In de eerste bochten van de prefinale verschalkte Max nog enkele concurrenten en toen er halverwege de eerste ronde een drietal coureurs gezamenlijk van de baan schoot, schoof Max door naar de derde positie. Maar niet voor lang, want hij greep de eerste de beste kans om de Tsjech Jan Midrla voorbij te steken. Zo kwam Max bij de eerste doorkomst ondanks vanaf P10 te zijn gestart als tweede door. Een fenomenale eerste ronde!

Maar Max zou geen Verstappen heten als hij daarmee genoegen zou nemen. Halverwege de tweede ronde plaatste hij dan ook een mooie inhaalactie op de vanaf pole positie gestarte Daniel Bray. Omdat Midrla direct aanhaakte, viel de rijder uit Nieuw-Zeeland terug naar de derde plek. Terwijl de leidende Max uitliep en na drie ronden bijna een seconde voor lag, heroverde Bray P2 op Midrla. Max reed onderwijl verder weg, zette tweemaal de snelste rondetijd en vergrote zijn voorsprong tot een riante twee seconden. Jordon Lennox-Lamb wist de derde plaats van Midrla over te nemen en zo werd Max na twaalf ronden als winnaar afgevlagd, voor Bray en Lennox-Lamb, na een grandioze prefinale gereden te hebben.

"De prefinale ging heel erg goed", aldus Max. "Na een paar bochten lag ik vanaf de tiende startplaats al derde. Het starten heb ik op een iets andere manier aangepakt en dat werkte prima. In de tweede bocht spinden er een paar coureurs. Ik zat aan de binnenkant en omdat zij naar de buitenkant van de baan gleden, was dat goed. Na anderhalve ronde reed ik al aan kop en kon ik de race winnend uitrijden."


Ondanks zijn zeer geringe ervaring op een schakelkart leidt de 14-jarige Max het KZ2-veld

Zo stond Max op zijn CRG kart - met vader, begeleider en monteur Jos aan zijn zijde - op de best mogelijke uitgangspositie voor de allesbeslissende finale van de CIK-FIA World Cup KZ2. Één race van achttien ronden die de wereldkampioen zou brengen.
Het 14-jarige Limburgse karttalent dook na het op groen gaan van de lichten vanaf pole positie samen met Bray de eerste bocht in. Max liet daarbij zijn kart staan en ging zo zij aan zij met de GP Racing coureur de eerste drie bochten door voor hij resoluut de leiding pakte. Bij de eerste doorkomst over start/finish zat Bray echter op de achterbumper van Max en kon hij in de tweede bocht de koppositie overnemen. Verstappen junior waagde niet veel later een poging om de eerste plek te heroveren, maar dat ging vreselijk mis. Bray stuurde in, maar raakte Max omdat deze doorschoot en de twee kemphanen vlogen gezamenlijk van de baan. Terwijl Bray zijn weg in het achterveld kon vervolgen, viel Max uit en bleef hij beteuterd achter.
Lennox-Lamb was de lachende derde en profiteerde door van de derde naar de eerste positie op te schuiven. Die positie stond de Brit in de achttien ronden tellende finale niet meer af en zo won de voor CRG rijdende Lennox-Lamb de CIK-FIA World Cup KZ2, voor de Noor Emil Antonsen en de Duitser Riccardo Negro.

Een hevig teleurgestelde Max vertelt timide: "Ook in de finale had ik een goede start. Na de eerste ronde werd ik door Bray ingehaald doordat hij kon slipstreamen. Het viel me op dat zijn kart erg over het asfalt gleed. Ik bleef achter hem en een bocht of zes later, daar waar je in de vierde versnelling rijdt, liep hij niet lekker. Toen kon ik een inhaalpoging wagen. Hij zag dat en wilde later remmen om de bocht in te gaan. Maar ik zat al half naast hem en moest over de curbstones. Daarna raakten we elkaar en lag ik eraf met een kromme voorzijde van de kart. Ontzettend balen, zeker omdat de snelheid echt goed was."
Max beseft dat een wereldkampioenschap hem door zijn vingers is geglipt en is eerlijk genoeg om de misstap te erkennen. "Ik had met mijn CRG kart en TM motor de snelheid om te winnen. Ik had alleen in de finale wat langer moeten wachten met inhalen. We waren namelijk snel genoeg", besluit Max, voor wie dit ongetwijfeld een wijze les is geweest.


"To finish first, you first have to finish" luidt een oude wijsheid uit de autosport

Uitslagen (zondag) van de CIK-FIA World Cup KZ2 2012:
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale

Niels Hendrix