De organisatie van City Challenge polste enkele weken geleden of Jos interesse had om op 6 en 7 oktober in Bakoe te racen. "Daar moest ik even over nadenken, maar het klinkt allemaal wel interessant, dus ik heb toegezegd", aldus Jos. "Het racen met GT-auto's is internationaal sterk in opkomst, dus wellicht biedt dat ook voor de verdere toekomst de nodige perspectieven. Als het mij bevalt, komt er misschien wel een vervolg aan."
"> Jos deelnemer GT-race City Challenge in Azerbeidzjan - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos deelnemer GT-race City Challenge in Azerbeidzjan

Gepubliceerd op 29 augustus 2012 door Niels Hendrix

Jos Verstappen gaat weer racen! In het eerste weekend van oktober neemt de 40-jarige coureur met een Porsche 911 GT3 R deel aan City Challenge, een invitatiewedstrijd voor GT-sportwagens op een stratencircuit in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.
"Het lijkt me wel een spannende uitdaging", aldus Jos, die voor het eerst sinds de 24 Uur van Le Mans editie van 2009 weer een race rijdt.

De organisatie van City Challenge polste enkele weken geleden of Jos interesse had om op 6 en 7 oktober in Bakoe te racen. "Daar moest ik even over nadenken, maar het klinkt allemaal wel interessant, dus ik heb toegezegd", aldus Jos. "Het racen met GT-auto's is internationaal sterk in opkomst, dus wellicht biedt dat ook voor de verdere toekomst de nodige perspectieven. Als het mij bevalt, komt er misschien wel een vervolg aan."

Op uitnodiging van de City Challenge organisatie stapt Jos in een Porsche 911 GT3 R. "Dat is voor mij iets nieuws, met zo'n auto heb ik nog geen enkele ervaring. Ik ben benieuwd", vertelt Jos, die in 2008 tijdens de 24 Uur van Le Mans met een Porsche RS Spyder prototype van het "Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur" team in de LMP2-klasse zegevierde. Het jaar erop startte hij in Le Mans voor Aston Martin Racing en reed zijn tot nu toe laatste race. "Ik moet zelfs mijn licentie opnieuw aanvragen, want die heb ik daarna niet laten verlengen", lacht Verstappen senior. "Maar daarover zal ik volgende week wel even bellen met de KNAF, de nationale autosportfederatie."


Het tijdelijke stratencircuit komt rondom het regeringsgebouw van Azerbeidzjan te liggen


Uitzicht op de baan vanaf het Marriott Hotel (fotomontage)

De Duitser Hartmut Beyer, die zijn geld verdiende als adviseur voor internationale industrieconcerns en gepassioneerd is van het organiseren van wedstrijden op stratencircuits, is de bedenker van het City Challenge project. Voor het FIA-GT kampioenschap organiseerde Beyer in 2007 en 2008 al races in de binnenstad van het Roemeense Boekarest. Wisselingen in het stadsbestuur verhinderden een vervolg op dit initiatief, maar Beyer bleef werken aan mogelijke evenementen, waarbij naast autosport ook cultuur een prominente rol inneemt. Eind vorige maand werd de City Challenge in het Azerbeidjaanse Bakoe aangekondigd en inmiddels hebben zich reeds vier teams met in totaal acht sportwagens ingeschreven. Er wordt gemikt op een startveld van zo'n 16 tot 18 auto's.

De City Challenge van Bakoe is een invitatierace voor GT3 auto's die aan de FIA GT3 reglementen voldoen. Fascinerende sportscars zoals de Aston Martin Vantage GT3, Audi R8 LMS, BMW Z4 GT3, Ferrari 458 Italia GT3, Lamborghini Gallardo LP600+, McLaren MP4-12C GT3, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, Porsche 911 GT3 R en vele andere kunnen dus hun opwachting maken.
In elke deelnemende auto zal de cockpit door twee coureurs gedeeld worden. Wie Jos als teamgenoot krijgt, is op dit moment nog niet duidelijk, maar er wordt achter de schermen met een verrassende naam gesproken.


De oude binnenstad van Bakoe, met de Flame Towers op de achtergrond


De Porsche 911 GT3 R's van Mühlner Motorsport

Op donderdag 4 oktober is er een parade door Bakoe gevolgd door een signeersessie. Op zaterdag begint de actie op de baan met twee vrije trainingen van ieder 70 minuten. Daarna volgen twee 45 minuten durende kwalificaties en twee sprintraces van een half uur. De coureur die de eerste kwalificatie sessie rijdt, treedt aan in de eerste sprintrace en de tweede rijder in de andere twee. De uitslagen van de twee sprintraces bepalen tezamen de startopstelling voor de finale race op zondag 7 oktober.
Zondag is er een warming-up (60 minuten) en om 14.00 uur lokale tijd gaat de één uur durende City Challenge GT-race van start. Daarin zijn teams verplicht om tussen de 30e en 35e minuut een pitstop te maken met een rijders- en bandenwissel.

Jos heeft absoluut zin om over vijf weken zelf weer achter het stuur te kruipen, maar is aankomend weekend eerst nog samen met Max in Sarno te Italië, waar de CIK-FIA World Cup KZ2 verreden wordt. "Ik verwacht dat Max het daar heel goed gaat doen", zegt een opgewekte Jos. "We hebben nieuw materiaal van CRG en een ijzersterke motor van TM. Tijdens de tests vorige week op Sarno ging Max al waanzinnig hard."

Niels Hendrix