scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max overtuigend snelste in kwalificaties DKM te Hahn

Gepubliceerd op 18 augustus 2012 door Niels Hendrix

De op vrijdag gedane opmerking van Max Verstappen dat de Hunsrückring Kartbahn een bochtig circuit is, blijkt een understatement. De naast het vliegveld van het Duitse Hahn gelegen baan is letterlijk een aaneenschakeling van bochten. Een recht stuk bevat het amper. Voor Max is het dus flink werken op de geschakelde KZ2-kart van CRG/TM, waarmee hij deze vierde ronde van het Deutsche Kart Meisterschaf (DKM) rijdt ter voorbereiding op de CIK-FIA World Cup KZ2 over twee weken.

Verstappen junior begon de zaterdag voortvarend. In de vrije training wist hij de ervaren – en doorgaans KZ1 rijdende – Jorrit Pex met een rondetijd van 54.578s een krappe 0.022s voor te blijven en zo de eerste plek te pakken. Het werk van woensdag en vrijdag bleek niet tevergeefs, want het sleutelwerk om de juiste afstelling te vinden, leek al achter de rug te zijn.

Zo ging Max de kwalificatie serie vol vertrouwen tegemoet en wist hij de inmiddels hoge verwachtingen ook nog waar te maken. In een duel met de leider in het DSKM (KZ2), de Limburgse Jorrit, had Max nipt de overhand en bleef hij zijn teamgenoot exact acht honderdsten van een seconde voor (54.943s) in de strijd om pole positie.
"Ik had niet verwacht dat ik de snelste zou zijn met de kwalificatie tijdtraining", vertelt Max. "Maar vanaf woensdag met de vrije trainingen ging het al goed hier. Geweldig dat we nu vooraan staan."


Max op de CRG kart met TM motor in de KZ2-klasse


Max leidt voor Jorrit Pex, Joey Hanssen, Yard Pex en Giovanna Boontjes

In de middag reed Max twee kwalificatie series die bepalend zijn voor de startpositie bij de twee finale races op zondag. Hierbij wordt in tegenstelling hetgeen hij gewend is uit de KF2 een start vanuit stilstand worden gemaakt. Het spannende wachten tot de lichten groen zijn en dan zien weg te komen met de geschakelde kart, maken het voor de jonge Verstappen een leuke uitdaging. Dat blijkt wel als Max, startend vanaf de pole positie ronduit belabberd wegkomt. De coureur achter komt wel goed van zijn plaats en een flinke kop-staart aanrijding is het gevolg. Max valt hierdoor in de eerste paar bochten terug naar een zevende positie, maar ziet in de tweede ronde al kans op een vijfde positie terug te komen.

Een ronde later ligt het 14-jarige karttalent al vierde. Dat Max hiermee niet tevreden is, blijkt als een ronde later de achterstand is geslonken tot de derde positie en hij na de vijfde doorkomst als tweede rondgaat. Hiermee rijdt hij achter Jorrit Pex, die kans zag de leiding van de strijd in de chaotische startfase te veroveren. Voor Jorrit zou het deze race niet goed verlopen. Na enkele ronden begeeft zijn motor het en is Max opnieuw leider in de strijd en komt ook na elf ronden als zodanig over de finish.

Max: "De start van de eerste kwalificatie serie was zwaar beroerd, maar daarna ging het super goed. Mijn eerste reactie bij de start was prima, maar daarna liet ik de handkoppeling te snel los. Daardoor viel ik helemaal stil. Van de tik op mijn achterkant heb ik geen last gehad, eerder voordeel om weer wat vaart te krijgen. De CRG kart en TM motor lopen heel goed, dus dat maakt het makkelijker om in te halen. Ondanks dat het hier best smal is en je met een KZ-kart al wat meer op de binnenlijn rijdt. Toen ik weer tweede lag, viel Jorrit uit, terwijl hij een flinke voorsprong op me had. Het ging heel lekker."


Max (links) krijgt een flinke tik bij de start van kwalificatie serie A-B


Max kan in Hahn op veel steun van naasten rekenen

De laatste kwalificatie serie (A-C) is Max beduidend sneller weg. Hij behoudt zijn koppositie tot de laatste ronde zonder enige tegenstand van betekenis en daarmee is zijn startpositie op pole voor de eerste finale race van morgen vastgelegd.
"Dit keer was mijn start heel goed", aldus Max. "Ik was net zo snel weg als de rest van het veld. Bij de eerste bocht werd ik wat rechtdoor geduwd, waardoor ik een beetje wijd ging. Daarna kon ik wegrijden en vanaf halverwege de race gecontroleerd uitrijden. Ik had zelfs nog wel een paar tienden harder kunnen gaan. De verandering aan de voorkant van mijn kart heeft voor wat meer grip gezorgd en is beter voor de voorbanden. Zondag ga ik mijn best doen tijdens de races. De snelheid is er in ieder geval."

Het DSKM (KZ2) programma:

Zondag 19 augustus
09:15 - 09:25 uur Warming-up
11:15 - 11:40 uur Race 1
14:15 - 14:40 uur Race 2

De DKM heeft zowel livetiming als een livestream beschikbaar, zie: http://www.live-timing.de. Vanzelfsprekend houden we je ook op de hoogte via de Verstappen Twitter: http://twitter.com/VerstappenFans en het eigen Twitter account van Max Verstappen: http://twitter.com/MaxVerstappen3.

Uitslagen (zaterdag) van de 4e ronde van de DKM (klasse KZ2):
Uitslag van de vrije training (even nummers)
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining (sessie 1)
Totaaluitslag van de kwalificatie tijdtraining
Uitslag van de kwalificatie serie A-B
Uitslag van de kwalificatie serie A-C
Totaaluitslag van de kwalificatie series

Niels Hendrix en Ron Lem