scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max goed onderweg in Hahn

Gepubliceerd op 17 augustus 2012 door Niels Hendrix

De Hunsrückring Kartbahn in het Duitse Hahn is dit weekend het strijdtoneel van de vierde ronde van de Deutsche Kart Meisterschaf (DKM). Max Verstappen zou daar niet ten tonele zijn verschenen, ware het niet dat de CIK-FIA meer ervaring op een geschakelde KZ2 eiste. Het 14-jarige karttalent heeft zich namelijk inschreven voor de CIK-FIA World Cup KZ2 op 2 september in Sarno en door deze wedstrijd in Hahn als gastrijder mee te rijden, mag hij in Italië aan de start verschijnen.

In de maand augustus heeft Max zich gericht op het rijden op een schakelkart en wel op een CRG kart met een TM motor. Daartoe werd er een dag op zijn thuiscircuit in Genk getest en afgelopen woensdag op de Hunsrückring. Vandaag stonden dan de vrije trainingen voor de DKM ronde in Hahn op het programma, waar Max uitkomt in de DSKM, de Deutsche Schalt Kart Meisterschaft oftewel de KZ2.

Daarin treft hij 50 tegenstanders, waarvan Jorrit Pex de absolute graadmeter is. De eveneens op een CRG/TM rijdende Limburger werd in juni dit jaar CIK-FIA European KZ1 Champion en pakte twee weken geleden de WSK Euro Series KZ1 titel. In de DKM gaat hij fier aan kop en kan hij in Hahn, met daarna nog de ronde in Genk te gaan, al het Duitse kampioenschap veilig stellen.
Zoals gezegd is het doel van Max echter om ervaring op te doen, dus we zullen zien hoe hij zich komend weekend staande weet te houden tussen al dit geweld, waarbij met name het starten vanuit stilstand een belangrijk leermoment gaat worden.

"Het ging goed vandaag. Ik ben zeker tevreden", steekt Max van wal. "Een paar jaar geleden heb ik hier op Hahn eens gereden met een KF3-kart. Het is best een zware baan, omdat je amper rechte stukken hebt. Je blijft dus aan het sturen. Het hete weer maakt het niet echt lastiger. Het is hier niet zo benauwd. Wel lekker eigenlijk."

Aangezien er zonder transponders werd gereden, is er geen direct vergelijk met de concurrentie mogelijk. "Maar ik denk dat we bij de snelsten zitten", aldus Max. "Het ging de hele dag al goed en ik draai ongeveer dezelfde rondetijden als Jorrit." Veel moeten wennen hoefde Max niet meer. "Dat viel wel mee. Ik heb al een paar keer op een KZ kart van CRG gereden. We hebben gewerkt aan de grip aan de voorkant en verder de normale zaken qua afstelling. In vergelijking met een KF2-kart is er zeker een verschil, met name de carburateur en motor, maar hier is genoeg ervaring om te weten hoe dat af te stellen. Jos en René, die al vaker voor mij gesleuteld heeft, zijn mijn monteurs."

Het DSKM (KZ2) programma:

Zaterdag 18 augustus
09:20-09:40 uur Vrije training
11:45-11:55 uur Kwalificatie tijdtraining, sessie 1
12:00-12:10 uur Kwalificatie tijdtraining, sessie 2
14:20-14:35 uur Kwalificatie serie B-C
15:50-16:05 uur Kwalificatie serie A-B
17:20-17:35 uur Kwalificatie serie A-C

Zondag 19 augustus
09:15 - 09:25 uur Warming-up
11:15 - 11:40 uur Race 1
14:15 - 14:40 uur Race 2

De DKM heeft zowel livetiming als een livestream beschikbaar, zie: http://www.live-timing.de. Vanzelfsprekend houden we je ook op de hoogte via de Verstappen Twitter: http://twitter.com/VerstappenFans en het eigen Twitter account van Max Verstappen: http://twitter.com/MaxVerstappen3.

Niels Hendrix